Întrebare
Este șacalul menționat în Biblie?
Răspuns
Șacalii sunt menționați de mai multe ori în Biblie (Isaia 13:21-22; 35:7; Plângeri 5:18; Ieremia 9:11; 49:33; Psalmul 44:19; Ezechiel 13:4). Cuvântul șacal se poate referi la mai multe specii de animale carnivore care locuiesc în Africa și Asia. Sunt înrudite cu lupul și câinele și sunt cunoscute pentru faptul că se hrănesc cu cadavrele altor animale. Sunt lași, nocturni și se deplasează în haite, la fel ca lupii. Șacalii sunt cunoscuți pentru urletul lor jalnic, la fel ca coioții (Mica 1:8). De obicei, șacalul simbolizează pustietatea și disperarea.
Neemia 2:13 menționează o fântână a șacalilor (NIV) în afara orașului Ierusalim, deși în unele traduceri este numită Izvorul Dragonului (ESV), Fântâna Dragonului (NASB) sau Fântâna Șarpelui (BSB) (Izvorul Balaurului în traducerile în limba româna ale Bibliei). Aceasta este singura mențiune a unei astfel de fântâni și nu există niciun indiciu arheologic cu privire la locația sa exactă. Este posibil ca Fântâna Șacalului să fi fost numită astfel datorită formei sale sau a prezenței lângă ea a unei imagini cu un dragon sau o fiară sălbatică. Unii cercetători speculează că Fântâna Șacalului a fost un izvor natural care curgea dintr-o imagine a unei fiare din lemn, piatră sau alamă.
În Scriptură, șacalii reprezintă adesea un adevăr spiritual mai profund. Cele mai multe dintre mențiunile din Biblie despre șacali apar atunci când Dumnezeu vorbește prin intermediul unui profet, avertizând națiunile de ceea ce urma să se întâmple dacă își continuau răzvrătirea. Dumnezeu a avertizat regatul lui Iuda cu aceste cuvinte: "Voi face şi Ierusalimul un morman de pietre, o vizuină de şacali, şi cetăţile lui Iuda le voi preface într-un pustiu fără locuitori." (Ieremia 9:11) Descrieri similare sunt profețite împotriva Hațorului (Ieremia 49:33), Edomului (Isaia 34:13; Maleahi 1:3) și Babilonului (Ieremia 51:37). Ca un oraș sau un ținut să fie casa șacalilor însemna că era părăsit și lăsat în ruină. Sălbăticiunile preluaseră controlul.
Psalmistul a strigat către Dumnezeu în lacrimi: "... ca să ne zdrobeşti în locuinţa şacalilor şi să ne acoperi cu umbra morţii" (Psalmul 44:19), înainte de a face apel la Dumnezeu "Scoală-Te ca să ne ajuţi! Izbăveşte-ne pentru bunătatea Ta!" (versetul 26). Iov se plângea că a devenit "fratele șacalilor, tovarășul bufnițelor" (Iov 30:29). A fi fratele șacalilor însemna că, în mizeria sa, Iov se simțea complet abandonat și lăsat să moară.
Cu toții am avut momente în care ne-am simțit ca fratele șacalilor sau că trăim în bântuirea unui șacal, dar pentru copiii lui Dumnezeu, un astfel de sentiment este temporar. Avem promisiunea Lui că nu ne va lăsa și nu ne va părăsi niciodată (Deuteronom 31:8; Evrei 13:5). Iar dacă Isus este Domnul vieții noastre, nu suntem niciodată pustiiți sau fără speranță. Lucrurile sălbatice nu pot pune stăpânire pe noi. Dumnezeu ne pregătește un loc în care ne promite că va fi dragoste, bucurie și pace pentru totdeauna (Ioan 14:1-2; Evrei 11:39-40; 2 Corinteni 4:17). Nu este permisă prezența șacalilor!
English
Este șacalul menționat în Biblie?