settings icon
share icon
Întrebare

Este biblică ideea de șapte ceruri / al șaptelea cer?

Răspuns


Expresia "în al șaptelea cer" înseamnă a experimenta o mare bucurie sau mulțumire. Expresia implică, de asemenea, că există șapte ceruri, ceea ce este o învățătură comună mai multor religii.

Două dintre cele mai vechi religii care vorbesc despre șapte ceruri sunt hinduismul și cultul babilonian antic. În hinduism, există șapte lumi superioare și șapte lumi inferioare; pământul este cea mai de jos lume superioară. Cele șase lumi superioare de deasupra noastră sunt locuri din ce în ce mai minunate și încântătoare, unde oamenii care au acumulat karma bună merg după ce mor. Când morții au petrecut tot timpul pe care l-au câștigat prin faptele lor bune, ei se reîncarnează și se întorc pe pământ. Cei care trăiesc vieți extraordinar de pioase pot ieși din acest ciclu și pot experimenta Nirvana, o stare de existență eternă.

Babilonienii antici nu aveau învățătura că cele șapte ceruri erau pentru oameni. Mai degrabă, ei au împărțit diferitele ceruri în șapte niveluri de spațiu între atmosfera pământului și spiritul cerurilor; dincolo era Zodiacul. Fiecare dintre cele șapte ceruri era asociat cu un anumit zeu și cu un corp ceresc: Luna, Mercur, Venus, Marte, Soarele, Jupiter și Saturn.

Istoricii nu sunt siguri când au aflat prima dată evreii de cele șapte ceruri ale Babilonului; este posibil ca Avraam să fi fost expus la o astfel de credință înainte de a părăsi orașul Ur, sau este posibil ca savanții evrei să fi aflat de ea în timp ce erau exilați în Babilon. Oricum ar fi, rabinii au adaptat mitul, integrându-l în Talmud - scrierile lor extra-scripturale. "Cerurile" evreiești, asociate cu aceleași corpuri cerești, conțin un amestec de oameni, îngeri, demoni, Nephilim și fenomene naturale, specificul schimbându-se odată cu învățătorul. Pe măsură ce științele astronomice și meteorologice au avansat, evreii au respins cele șapte ceruri în mod literal și le consideră în prezent metaforice - la urma urmei, nu există nicio posibilitate ca grindina să vină pe pământ de la Jupiter.

Islamul combină cele șapte ceruri ale iudaismului cu o poveste din zoroastrism. Literatura Hadith povestește cum Mohamed a fost dus într-o călătorie prin toate cele șapte ceruri. În fiecare rai, el a întâlnit un personaj din Biblie sau un alt profet al islamului. Cu secole înainte, preotul zoroastrian Arta Viraf ar fi făcut o călătorie similară în rai. Atât în islam, cât și în zoroastrism, cerurile sunt niveluri ale paradisului rezervate închinătorilor din ce în ce mai devotați.

Dante Alighieri a combinat mitologia babiloniană cu metafora creștină atunci când a scris Divina Comedie. În poemul epic al lui Dante, cele șapte corpuri cerești reprezintă naturi din ce în ce mai virtuoase. Deasupra acestor ceruri, în care cei drepți sunt răsplătiți după moarte, se află încă patru niveluri. Ultimul este Empyrean, locuința imaterială a lui Dumnezeu.

Biblia nu spune nimic care să valideze o credință în șapte ceruri, dar cuvântul cer în sine are mai multe sensuri. Termenul ebraic pentru "cer", shamayim, apare doar la plural și poate însemna "cer" (Geneza 1:8-9), "spațiul cosmic" (Geneza 22:17) sau "locul unde locuiește Dumnezeu" (Iosua 2:11). În Noul Testament, grecescul ouranos poate însemna "locuința lui Dumnezeu" (Matei 12:50) sau "cerul" (Faptele Apostolilor 10:11). Iar paradeisos ("paradis" sau "grădină") se poate referi la locul unde credincioșii morți așteaptă învierea (Luca 23:43), la locul unde locuiește Dumnezeu acum (2 Corinteni 12:4) sau la casa noastră veșnică (Apocalipsa 2:7).

În 2 Corinteni 12:2, Pavel spune că a cunoscut un om (presupus a fi el însuși - vorbește la persoana a treia) care a mers în "al treilea cer". "Al treilea cer" înseamnă aici pur și simplu locuința spirituală a lui Dumnezeu, spre deosebire de celelalte două "ceruri", atmosfera și spațiul cosmic. Cele trei "ceruri" implicate în 2 Corinteni 12:2 ar fi cele trei tărâmuri diferite pe care noi le numim "cerul", "spațiul cosmic" și "cerul spiritual".

În limbajul nostru popular, "al șaptelea cer" înseamnă "cel mai bun, cel mai fericit loc", însă Biblia nu oferă niciun indiciu că al șaptelea cer există cu adevărat. Dumnezeu promite că nu va locui întotdeauna deasupra noastră, ci va locui cu noi în Noul Ierusalim (Apocalipsa 21). Și, deși vom primi răsplătiri în funcție de faptele noastre (Apocalipsa 22:12), Biblia nu sugerează niciodată că vom fi separați unii de alții.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este biblică ideea de șapte ceruri / al șaptelea cer?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries