Întrebare
Care sunt cele șapte lucruri pe care le urăște Dumnezeu?
Răspuns
Cele șapte lucruri pe care le urăște Dumnezeu sunt o listă de păcate rezumate în Proverbe 6:16-19. Deși acestea nu sunt singurele păcate care trebuie evitate, ele însumează majoritatea lucrurilor păcătoase condamnate de Dumnezeu. Cele șapte lucruri pe care Dumnezeu le urăște sunt păcatele care au de-a face cu motivele profunde ale inimii individului. Autorul Proverbelor arată cu degetul direct spre inima noastră și spre procesele noastre de gândire păcătoase.
Acest lucru este în concordanță cu elaborarea Celor Zece Porunci de către Domnul nostru Isus Hristos în timpul Predicii de pe Munte (Matei 5:21-48). Păcatul este comis în momentul în care este conceput în inimă, chiar înainte de a fi comis efectiv. Evitarea celor șapte lucruri pe care le urăște Dumnezeu ne va ajuta să ne expunem intențiile și motivele ascunse.
În continuare, Proverbele prezintă o listă de șapte lucruri pe care le urăște Dumnezeu:
Ochi trufași (mândri, aroganți): Acest lucru descrie un sentiment de mândrie și faptul de a-i privi de sus pe alții (Filipeni 2:3, 5-11). Atunci când începem să ne considerăm pe noi înșine mai presus și cu o importanță fără egal, uităm faptul că tot ceea ce este bun în noi este rezultatul faptului că Hristos trăiește în noi și că vechiul eu este acum mort (Galateni 2:20). Adesea, credincioșii se simt superiori celorlalți credincioși atunci când primesc înțelepciune dumnezeiască și dau dovadă de o tenacitate uimitoare împotriva păcatului. Nu reușim să ne dăm seama că aceste daruri au fost date de Dumnezeu prin Hristos și înflăcărate de Duhul Sfânt și nu se datorează propriilor noastre capacități. Acest păcat al mândriei este atât de detestat de Domnul, încât Pavel a fost împiedicat să comită acest păcat prin faptul că i s-a dat "un țepuș (spin) în carne" pentru a-l umili (2 Corinteni 12:7).
Limbă mincinoasă: O limbă mincinoasă este cea care spune minciuni, cu bună știință și de bunăvoie, cu intenția de a-i înșela pe alții. Minciuna poate fi folosită pentru a contesta caracterul unui frate sau pentru a flata un prieten. Este un rău foarte detestabil pentru Dumnezeu, care este un Dumnezeu al adevărului. Nimic din ceea ce facem nu ne face să ne asemănăm mai mult cu diavolul, care este tatăl minciunii (Ioan 8:44).
Mâini care varsă sânge nevinovat: această expresie se referă la crima cu sânge rece. S-ar putea să nu fi orchestrat niciodată uciderea cuiva sau să nu fi atins niciodată o armă sau un cuțit, dar în Matei 5:21-24 Isus spune că oricine se mânie pe altcineva în mod nerezonabil fără să ofere loc pentru iertare comite un păcat echivalent cu crima. Ioan reiterează acest concept în 1 Ioan 3:15.
O inimă care urzește planuri nelegiuite: Aceasta cuprinde gândirea sau conceperea răului împotriva oricărui individ sau grup pentru un beneficiu personal sau pentru alte obiective greșite, așa cum o fac teroriștii din zilele noastre. Orice păcat este, în fond, un plan ticălos. Păcatul lui David împotriva lui Urie hetitul, soțul Batșebei, ne vine ușor în minte (2 Samuel 11). Inima unui om rău născocește continuu planuri pentru a-i duce pe alții la ruină, fie că este vorba despre ruină fizică, fie spirituală.
Picioarele care aleargă repede la rău: Cei ale căror picioare se grăbesc să facă răul nu manifestă niciun fel de rezistență la păcat. Având multe exemple în Biblie și având locuirea Duhului Sfânt (Efeseni 4:30; Galateni 5:16), se așteaptă de la noi să fim înțelepți în această privință (Romani 6:11-14; Efeseni 5:5, 11). În Grădina Edenului, Eva a avut prima experiență a ispitei. Ea nu a manifestat nicio rezistență la ispita șarpelui. În schimb, de îndată ce diavolul a atras-o spre fruct, ea "a văzut că pomul era bun de mâncat și plăcut de privit" (Geneza 3:6). Eva a păcătuit chiar în acel moment. Aceasta contrastează cu atitudinea lui Isus: când a fost obosit și flămând după patruzeci de zile și patruzeci de nopți de post, El a refuzat să cedeze ispitei diavolului și a biruit ispita în mintea Sa, fără să o lase să se transforme în păcat (Matei 4:1-11). "Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi." (Iacov 4:7)
Martorul mincinos, care spune minciuni: Acest lucru este similar cu păcatul limbii mincinoase menționat mai devreme, dar această formă de minciună primește o mențiune specială, deoarece poate trimite o persoană nevinovată la închisoare sau chiar putea duce la uciderea cu pietre, așa cum s-a întâmplat cu Nabot, datorită martorilor falși instigați de ticăloasa Izabela (1 Regi 21:8-14). Interdicția de a nu depune mărturie mincinoasă este a noua dintre cele zece porunci, iar Noul Testament o condamnă în egală măsură. Coloseni 3:9-10 explică motivul pentru care continuă interdicția de a minți. Creștinii sunt creații noi în Hristos (2 Corinteni 5:17) și, ca atare, noi reflectăm natura Sa. Am fost eliberați de "vechiul nostru eu", cu practicile sale rele, cum ar fi minciuna și mărturia mincinoasă.
Un om care stârnește certuri între frați: Frații sunt creați de Dumnezeu pentru a trăi în unitate (Psalmul 133:1; 1 Tesaloniceni 4:9). Credincioșii sunt frați și surori, deoarece au un singur Tată, Dumnezeu, și un singur frate, Isus Hristos. Biserica este, de asemenea, Mireasa lui Hristos (Efeseni 5:25-27). În multe situații, certurile între frați și chiar în cadrul bisericii par inevitabile, dar oricine provoacă intenționat perturbarea păcii în Trupul lui Hristos Îl va nemulțumi pe Dumnezeu mai presus de orice, deoarece acea persoană dă loc altora să păcătuiască și lui însuși să păcătuiască mai departe (1 Ioan 2:9-11; 4:19-21). Mai mult, Isus a pronunțat o mare binecuvântare pentru cei care fac pace, privilegiul de a fi numiți "fii ai lui Dumnezeu" (Matei 5:9).
English
Care sunt cele șapte lucruri pe care le urăște Dumnezeu?