Întrebare
Care e scopul căsniciei?
Răspuns
E necesar ca un creștin să se căsătorească? Care e scopul căsătoriei? Biblia are multe de spus despre acest subiect. Pentru că prima căsătorie a avut loc între primul bărbat și prima femeie, se presupune că mariajul e voia lui Dumnezeu pentru majoritatea oamenilor. A fost instituit în dispensația inocenței și prin urmare este o instituție sacră. Primul motiv pe care îl dă Biblia pentru existența căsătoriei este simplu: Adam era singur și avea nevoie de un ajutor (Genesa 2.18). Acesta este scopul principal al căsătoriei – părtășie, tovărășie, ajutor reciproc și alinare.
Unul dintre scopurile căsătoriei e să creeze un cămin stabil în care copiii pot crește și înflori. Cea mai bună căsătorie este între doi credincioși (2 Corinteni 6.14) care pot produce sămânță dumnezeiască (Maleahi 2.13-15, NTLR). În Maleahi, Dumnezeu le spune israeliților că nu le va accepta darurile pentru că au fost necredincioși nevestelor din tinerețea lor. Acest lucru arată cât de mult e interesat Dumnezeu ca mariajul să fie păstrat intact. Nu numai atât, dar le spune că El caută „sămânță dumnezeiască”. Acesta e un pasaj mai enigmatic, și a fost interpretat ca însemnând a) că sămânța dumnezeiască este scopul căsătoriei; b) că o căsătorie bună între doi oameni evlavioși va însemna că toți copiii pe care îi vor avea vor tinde să fie și ei evlavioși; c) Dumnezeu a vrut ca israeliții să fie credincioși soțiilor lor în loc să le părăsească pentru femei străine care ar produce pentru ei sămânță nedumnezeiască, datorită idolatriei acestor națiuni; și d) că Dumnezeu Însuși Își căuta propria sămânță (popor) care să manifeste evlavie prin credincioșia lor. În toate aceste interpretări vedem o temă comună: copiii oamenilor credincioși vor tinde să fie și ei credincioși.
Nu doar că mariajul îi învață pe copii cum să fie credincioși și le dă un mediu stabil în care să învețe și să crească, ci are un efect sfințitor asupra ambilor soți, atunci când se supun Legii lui Dumnezeu (Efeseni 5). Fiecare căsnicie are parte de momente dificile sau dinamică dificilă. Când doi oameni păcătoși încearcă să creeze o viață laolaltă, trebuie să se supună poruncii lui Dumnezeu de a se iubi unul pe altul așa cum ne-a iubit Dumnezeu – în mod altruist (1 Ioan 3.16). Încercările noastre de a urma poruncile lui Dumnezeu prin puterea noastră tind să sfârșească în eșec, și acel eșec tinde să-l facă pe credincios mai conștient de dependența de Dumnezeu și mai deschis la lucrarea Duhului Sfânt în el, care tinde să aibă ca rezultat evlavia. Și evlavia ne ajută să urmăm poruncile lui Dumnezeu. Așadar căsătoria e de foarte mare ajutor pentru cel care încearcă să trăiască o viață de evlavie; ajută la curățarea inimii de egoism și alte impurități.
Căsătoria protejează, de asemenea, indivizii de imoralitate sexuală (1 Corinteni 7.2). Lumea în care trăim e plină de imagini sexuale, aluzii și ispite. Chiar dacă un om nu caută păcatul sexual, îl caută acesta pe om și e foarte greu să scape. Căsătoria oferă un loc sănătos de exprimare a sexualității, fără să te expui la vătămare severă emoțională (și de multe ori fizică) cauzată de relațiile sexuale întâmplătoare, fără angajament. E clar că Dumnezeu a creat căsătoria pentru binele nostru (Proverbele 18.22), să ne facă fericiți, să promoveze o societate mai sănătoasă și să producă sfințenie în viața noastră.
În cele din urmă, căsătoria e o imagine frumoasă a relației dintre Cristos și Biserica Sa. Trupul de credincioși care alcătuiesc Biserica e numit în mod colectiv Mireasa lui Cristos. Ca Mire, Isus Și-a dat viața pentru Mireasa Lui, „ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt” (Efeseni 5.25-26), și gestul de dăruire de Sine oferă un exemplu pentru toți soții. La a doua venire a lui Cristos, Biserica va fi unită cu Mirele, „ceremonia oficială de nuntă” va avea loc și, odată cu ea, se va realiza unirea veșnică a lui Cristos cu Mireasa Lui (Apocalipsa 19.7-9, 21.1-2).
English
Care e scopul căsniciei?