settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Simeon?

Răspuns


Fiecare dintre cei doisprezece fii ai lui Israel / Iacov a primit o binecuvântare de la tatăl său chiar înainte de moartea lui Iacov. Cei doisprezece fii erau înaintașii celor douăsprezece seminții ale lui Israel, iar binecuvântarea conținea informații profetice despre viitorul fiecărei seminții. În cazul seminției lui Simeon, care era asociată în profeție cu seminția lui Levi, Iacov a profețit: "Simeon și Levi sunt frați; săbiile lor sunt niște unelte de silnicie. Nu vreau să intre sufletul meu la sfaturile lor, nu vreau să se unească duhul meu cu adunarea lor! Căci, în mânia lor, au ucis oameni, și, în răutatea lor, au tăiat vinele taurilor. Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, și furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărți în Iacov și-i voi risipi în Israel." (Geneza 49:5-7)

Iacov pronunță un blestem asupra mâniei lui Simeon și Levi, amintindu-și, fără îndoială, de momentul în care i-au nimicit în mod trădător și barbar pe locuitorii Sihemului, un act pe care Iacov îl resimțea profund pentru modul barbar în care a fost făcut și pentru oprobriul pe care l-a adus asupra întregii sale familii (Geneza 34:24-30). Mânia lui Simeon a fost „turbată”, nu pentru că indignarea împotriva păcatului este nejustificată, ci pentru că mânia lui a fost marcată de fapte de înverșunare și cruzime. Mânia și indignarea neprihănită, cea pe care Isus a manifestat-o în curățarea Templului, de exemplu, nu este niciodată caracterizată de cruzime. Săbiile lui Simeon, care ar fi trebuit să fie doar arme de apărare, au fost arme de violență pentru a le face rău altora, nu pentru a se salva pe ei înșiși de rău.

Profeția lui Iacov: "Îi voi împărți în Iacov și îi voi împrăștia în Israel" s-a adeverit. Seminția lui Simeon era cea mai mică și cea mai slabă dintre toate semințiile la sfârșitul șederii lor în pustiu, după cum se observă în cel de-al doilea recensământ al lui Moise (Numeri 26:14), iar seminția lui Simeon a fost omisă din binecuvântarea lui Moise (Deuteronomul 33:8). Mai mult, din cauza mărimii sale, seminția lui Simeon a fost nevoită să împartă teritoriul cu Iuda, o seminție mai mare și mai puternică (Iosua 19:1-9). Iacov nu i-a exclus pe urmașii lui Simeon de la nicio parte din moștenirea promisă, dar i-a împărțit și i-a împrăștiat.

Creștini fiind, învățăm de la seminția lui Simeon că mânia este cauza multor păcate atunci când este lăsată să clocotească fără reținere, ducând la un scenariu în care rănile se înmulțesc (Proverbe 29:11). Mânia lasă în urma ei devastare, adesea cu consecințe ireparabile. În plus, deși mânia împotriva păcatului nu este nejustificată, ar trebui să fim întotdeauna foarte atenți să facem distincția între păcătos și păcat, pentru a nu iubi sau binecuvânta păcatul din pricina persoanei, nici pentru a urî sau blestema persoana din pricina păcatului.

Afirmația lui Iacov: "Nu mă lăsa să intru în sfatul lor, nu mă lăsa să mă alătur adunării lor (KJV)" este o lecție și pentru noi. Nu trebuie să urmăm sfatul omului mânios, deoarece este instabil și dă dovadă de incapacitatea de a-și controla pornirile. Atunci când mânia este o trăsătură definitorie în viața altcuiva, aceasta este un indiciu al lipsei de stăpânire de sine, care este o caracteristică a credincioșilor (Galateni 5:22-23). O persoană furioasă este un rău sfătuitor și, de fapt, tovărășia sa ar trebui evitată, mai ales atunci când păcatul mâniei este nemărturisit și nu există nicio încercare de a-l aborda într-un mod evlavios.

În cele din urmă, Simeon și Levi păreau a fi frați nedespărțiți care sunt adesea menționați împreună în Scriptură, un indiciu că, la fel ca mulți frați și surori, este posibil ca ei să fi scos la iveală ceea ce este mai rău unul din celălalt. Părinții creștini care văd acest tip de relație dezvoltându-se la frați a căror influență unul asupra celuilalt este nesănătoasă, ar face bine să ia în considerare separarea lor unul de celălalt în circumstanțe în care se poate manifesta tendința lor nefericită de a se îndemna unul pe altul la rău.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Simeon?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries