Întrebare
Care este originea semnului păcii?
Răspuns
Logo-ul cunoscut în mod obișnuit sub numele de "semnul păcii" a început în anii 1950 ca logo al Campaniei pentru dezarmare nucleară (CND). Potrivit CND, acesta a fost conceput în 1958 de un artist/designer englez pe nume Gerald Holtom, care a absolvit Colegiul Regal de Arte. Holtom, care a refuzat să participe la război pentru că nu a fost de acord cu uciderea în timpul conflictelor militare, a preferat să lucreze la o fermă din Norfolk în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în loc să se alăture războiului, a încorporat în logo-ul său simbolurile steagurilor de mână (semafoare) pentru N și D, N însemnând "nuclear" și D pentru "dezarmare". În semafoare, litera N este formată de o persoană care ține două steaguri într-un V cu susul în jos, iar litera D este formată prin ținerea unui steag îndreptat în sus și a celuilalt îndreptat în jos. Prin suprapunerea orientării steagurilor acestor două litere, au fost obținute forma semnului păcii.
Holtom și-a prezentat proiectul oficialilor de la biroul Peace News din Londra și Comitetului de acțiune directă împotriva războiului nuclear. DAC plănuia deja primul său marș antinuclear major de la Londra la Aldermaston, unde se fabricau armele nucleare britanice. Bertrand Russell, unul dintre organizatorii acestui marș, a selectat simbolul pentru a fi plasat pe insignele și bannerele pentru marș. "Semnul păcii" și-a făcut prima apariție publică în Marea Britanie în cadrul acestui marș, în weekendul de Paște din 1958. Inițial, Holtom intenționa să folosească simbolul crucii în interiorul unui cerc ca logo pentru marș, dar diverși clerici pe care i-a consultat în legătură cu această idee nu au fost entuziasmați de folosirea crucii pe un banner de protest. Holtom a considerat că V-ul descendent reprezintă, de asemenea, disperarea pe care o simțea din cauza proliferării nucleare.
Simbolul a fost adus în Statele Unite de către Bayard Rustin, un protestatar pentru drepturile civile din SUA care a participat la marșul de la Aldermaston. Semnul păcii a fost folosit pentru prima dată în Statele Unite mai târziu, în același an, când un protestatar pacifist, Albert Bigelow, a navigat cu mica sa barcă în apropierea unui sit de testare nucleară construit de SUA, afișând bannerul CND. Semnul păcii a fost folosit ulterior în marșurile pentru drepturile civile și a apărut la demonstrațiile împotriva Războiului din Vietnam. Până în prezent, semnul păcii este folosit în designul de îmbrăcăminte și bijuterii ca accesoriu de modă.
Originea simbolului a fost clar documentată în scrisori, interviuri și schițele originale ale simbolului, care sunt acum expuse la Muzeul Păcii din Bradford, Marea Britanie. Au existat afirmații conform cărora simbolul ar avea semnificații și derivații comuniste, oculte sau anticreștine, dar aceste afirmații rămân nefondate și nu se găsesc de obicei în surse de încredere.
Dacă pacea poate fi realizată sau nu prin dezarmare este subiectul unor dezbateri continue, dar dorința de pace este universală. Trăim într-o lume neliniștită - și o lume care, în mod tragic, caută pacea printr-o varietate de căi nefolositoare. Adevărata pace se găsește în Isus Hristos, Prințul Păcii, care ne aduce pacea cu Dumnezeu (Romani 5:1) și care, în cele din urmă, va instaura o Împărăție a păcii pe pământ (Isaia 11:1-10).
English
Care este originea semnului păcii?