settings icon
share icon
Întrebare

Există un sens în tragedie?

Răspuns


Când se întâmplă o tragedie, este obișnuit ca oamenii să întrebe: "Ce înseamnă asta?" Atunci când suntem martori la un dezastru sau la o crimă în masă, există un sentiment natural că ceea ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple. Acest sentiment înnăscut de "nedreptate" este un indiciu al semnificației acestor evenimente. Atunci când căutăm să găsim un sens în tragedie, trebuie să avem perspectiva corectă. Trebuie să abordăm întrebarea într-un mod care să permită un răspuns coerent, iar acest lucru este posibil doar printr-o viziune creștină asupra lumii. Deoarece Dumnezeu insuflă sens în fiecare moment și eveniment din istorie, prin El putem începe să găsim sens în suferință. Natura acestei lumi se pretează la evenimente tragice. Din fericire, Dumnezeu ne vorbește, astfel încât să putem găsi nu doar un sens, ci și eliberare și ușurare în fața suferințelor lumii.

Atunci când se studiază mișcarea fizică, este esențial să se înțeleagă perspectiva. Viteza și accelerația sunt semnificative doar în raport cu un alt obiect; acest obiect este punctul de referință. Modul în care se mișcă punctul de referință afectează percepția noastră. Același lucru este valabil și în ceea ce privește simțul nostru de bine și de rău. Pentru ca noțiunile de bine, rău, corect, greșit sau tragedie să aibă sens, acestea trebuie să fie ancorate într-un punct de referință care nu se schimbă sau se mișcă. Singurul punct de referință valabil pentru aceste aspecte este Dumnezeu. Simplul fapt că noi considerăm că o crimă în masă este greșită susține cu tărie ideea că Dumnezeu este punctul de referință pentru sensul nostru de bine și rău. Fără Dumnezeu, chiar și evenimentele pe care le considerăm cele mai tragice nu au mai mult sens decât orice altceva. Trebuie să înțelegem natura acestei lumi și relația noastră cu Dumnezeu pentru a putea extrage vreun sens din lucrurile pe care le vedem.

Dumnezeu insuflă sens fiecărui moment și fiecărui eveniment și ne dă încredere că El înțelege prin ce trecem. Atunci când Isus a instituit Cina Domnului, a legat trecutul, prezentul și viitorul împreună. 1 Corinteni 11:26 spune: "Pentru că, ori de câte ori mâncați din pâinea aceasta și beți din paharul acesta, vestiți moartea Domnului, până va veni El." Cunoașterea de către Dumnezeu a tuturor evenimentelor înseamnă că nimic nu este nesemnificativ pentru El. Dacă Dumnezeu știe când moare o vrabie, El știe cu siguranță când ne confruntăm cu o tragedie (Matei 10:29-31). De fapt, Dumnezeu ne-a asigurat că ne vom confrunta cu necazuri în această lume (Ioan 16:33) și că El a experimentat personal luptele noastre (Evrei 2:14-18; Evrei 4:15).

Deși înțelegem că Dumnezeu are control suveran asupra tuturor lucrurilor, este important să ne amintim că nu Dumnezeu este sursa tragediei. Marea majoritate a suferinței umane este cauzată de păcat, prea adesea de păcatul altor oameni. De exemplu, o crimă în masă este vina criminalului care nu a respectat legea morală a lui Dumnezeu (Exodul 20:13; Romani 1:18-21). Atunci când căutăm să găsim un sens într-un astfel de eveniment, trebuie să înțelegem de ce această lume este așa cum este. Greutățile acestei lumi au fost cauzate inițial de păcatul omenirii (Romani 5:12), care este întotdeauna o chestiune de alegere (1 Corinteni 10:13). Deși Dumnezeu este perfect capabil să oprească tragediile înainte ca acestea să înceapă, uneori alege să nu o facă. Deși nu știm de ce, știm că El este perfect, drept și sfânt, la fel și voința Sa. De asemenea, suferința pe care o experimentăm în această lume face trei lucruri: ne determină să-L căutăm pe Dumnezeu, ne dezvoltă puterea spirituală și ne mărește dorința după cer (Romani 8:18-25; Iacov 1:2-3; Tit 2:13; 1 Petru 1:7).

În Grădina Edenului, Dumnezeu i-a vorbit lui Adam și a comunicat în mod clar și direct, nu prin concepte abstracte. Dumnezeu ne vorbește și astăzi în același mod. Într-un fel, acesta este cel mai important înțeles care poate fi găsit în orice tragedie. Evenimentele tragice demonstrează o mare parte din semnificația lor în modul în care reacționăm la ele. C.S. Lewis spunea: "Dumnezeu ne șoptește în plăcerile noastre, ne vorbește în conștiința noastră, dar strigă în durerile noastre. Este megafonul lui pentru a trezi o lume surdă." Acest lucru nu înseamnă că Dumnezeu provoacă tragedii, ci că El Se folosește de reacția noastră la tragedii pentru a ne vorbi. Evenimentele tragice ne reamintesc nu numai că trăim într-o lume imperfectă și decăzută, ci și că există un Dumnezeu care ne iubește și care vrea pentru noi ceva mai bun decât ne oferă lumea.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Există un sens în tragedie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries