Întrebare
Ce spune Biblia despre sfârșitul lumii?
Răspuns
Evenimentul numit de obicei „sfârșitul lumii" este descris în 2 Petru 3.10: „În ziua aceea, cerurile vor trece cu trosnet, trupurile cerești se vor topi de mare căldură și pământul, cu tot ce este pe el, va arde." Acesta este punctul culminant dintr-o serie de evenimente numite „ziua Domnului", timpul în care Dumnezeu va interveni în istoria omenirii, în scopul judecății. Atunci, tot ceea ce a creat, „cerurile și pământul" (Genesa 1.1), Dumnezeu va distruge.
Timpul desemnat acestui eveniment, așa cum susțin majoritatea cercetătorilor Bibliei, este la finalul perioadei de 1.000 de ani, numită mileniu. În timpul acestor 1.000 de ani, Cristos va domni pe pământ ca Împărat la Ierusalim, stând pe tronul lui David (Luca 1.32-33) și domnind în pace, dar cu un „toiag de fier" (Apocalipsa 19.15). La finalul celor 1.000 de ani, Satan va fi eliberat, înfrânt din nou și aruncat în iazul de foc (Apocalipsa 20.7-10). Apoi, după o ultimă judecată făcută de Dumnezeu, sfârșitul lumii descris în 2 Petru 3.10 are loc. Biblia ne spune câteva lucruri cu privire la acest eveniment.
Mai întâi, va fi de proporții cataclismice. „Cerurile" se referă la Universul fizic – stelele, planetele și galaxiile – care vor fi mistuite de un fel de explozie uriașă, posibil o reacție nucleară sau atomică, ce va mistui și va topi și va face să dispară toată materia, așa cum o cunoaștem. Toate elementele care alcătuiesc Universul vor fi topite de „mare căldură" (2 Petru 3.12). Acesta va fi, de asemenea, un eveniment zgomotos, descris în diferitele versiuni al Bibliei ca „trosnet", „vuiet", „zgomot mare". Se va ști foarte clar ce se întâmplă. Toți vor vedea și vor auzi, pentru că ni se spune și că „pământul, cu tot ce este pe el, va arde".
Apoi Dumnezeu va crea „un cer nou și un pământ nou" (Apocalipsa 21.1), care vor include „Noul Ierusalim" (v. 2), capitala cerului, un loc de sfințenie perfectă, care va coborî din cer pe noul pământ. Acesta este orașul unde sfinții – aceia al căror nume a fost scris în „cartea vieții Mielului" (Apocalipsa 13.8) – vor trăi pentru totdeauna. Petru spune despre această creație nouă că în ea „va locui neprihănirea" (2 Petru 3.13).
Poate că cea mai importantă parte din descrierea pe care o face Petru acelei zile este întrebarea lui din versetele 11-12: „Deci, fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiți voi, printr-o purtare sfântă și evlavioasă, așteptând și grăbind venirea zilei lui Dumnezeu?" Creștinii știu ce urmează să se întâmple și trebuie să trăim într-un fel care oglindește acea înțelegere. Această viață trece și noi trebuie să ne concentrăm atenția asupra cerului nou și a pământului nou care vor veni. Viața noastră „sfântă și evlavioasă" trebuie să fie o mărturie pentru aceia care nu-L cunosc pe Mântuitorul și trebuie să le spunem celorlalți despre El, ca să poată scăpa de soarta îngrozitoare care îi așteaptă pe cei care Îl resping. Noi Îl așteptăm cu nerăbdare pe „Fiul Său, pe care L-a înviat din morți: pe Isus, care ne izbăvește de mânia viitoare" (1 Tesaloniceni 1.10).
English
Ce spune Biblia despre sfârșitul lumii?