Întrebare
Ce înseamnă să fii un soț evlavios?
Răspuns
Când punem întrebarea cum pot fi un soț evlavios, unul dintre primele adevăruri pe care trebuie să le recunoaștem este că nimeni nu este evlavios în mod natural. Nici bărbații, nici femeile nu pot fi în totalitate ceea ce vrea Dumnezeu de la ei prin putere proprie. Așadar, pentru a fi un soț evlavios sau o soție evlavioasă, e necesar ca în primul rând să ne supunem viața domniei lui Isus Cristos. A fi „evlavios” înseamnă că trebuie să Îl avem pe Dumnezeu. Când Duhul Lui Sfânt locuiește în noi, ne capacitează să trăim o viață de evlavie (Galateni 2.20, Tit 2.12).
Filipeni 2.3-4 așează o temelie pentru toate relațiile în evlavie, inclusiv cea de căsătorie: „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.” În căsnicie, aceasta înseamnă că un soț și o soție nu-și mai sunt proprii șefi. Fiecare și-a supus de bunăvoie celuilalt dreptul de a face ceea ce vrea atunci când vrea. Lucrul acesta poate fi greu în special pentru bărbați, mai ales dacă au fost necăsătoriți o lungă perioadă de timp. S-ar putea să nu-i treacă niciodată prin cap unui bărbat că soția lui nu va fi la fel de pasionată ca el de a petrece weekendul la meciul de fotbal sau la o cabană de vânătoare. Însă acest pasaj ne învață să avem în vedere simțămintele și ideile altora, în loc să presupunem că aceștia gândesc la fel ca noi.
1 Petru 3.7 spune: „Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” Termenul „vas mai slab” a fost adesea înțeles greșit. Acesta nu implică inferioritate, de vreme ce versetul continuă spunând că o femeie e comoștenitoare cu soțul ei. În contextul acestui verset, „mai slab” înseamnă că o femeie nu trebuie tratată ca „unul dintre băieți”. A fost creată diferit, atât în trup, cât și în duh. „Înțelegerea” este cheia. Un soț trebuie să-și studieze soția, să învețe cine este ea și să facă alegeri care evidențiază punctele ei forte și frumusețea ei. Confruntarea fizică, agresiunea verbală, și neglijența emoțională nu își găsesc sub nicio formă locul în căsnicia creștină. A conviețui cu ea în înțelegere înseamnă că un soț înțelept își controlează propriile nevoi și dorințe, astfel încât sunt împlinite ale ei. El nu o înjosește, nu minimalizează contribuțiile ei în familie și nici nu așteaptă de la ea să facă ceea ce Dumnezeu i-a dat lui să facă. Face ca studiul unei femei să fie efortul vieții lui și vrea să fie expert în domeniu.
Efeseni 5 continuă descrierea unui soț evlavios. Versetul 25 spune: „Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit şi Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea.” Comparația aceasta cu Cristos și Biserica spune multe lucruri. Soții trebuie să dea dovadă de dragoste jertfitoare, necondiționată față de soțiile lor în același fel în care Isus ne iubește pe noi, Mireasa Lui, chiar și atunci când suntem nesupuși, neascultători și nevrednici de a fi iubiți. Versetul 28 spune mai departe: „Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta se iubește pe sine însuși.” Bărbații de obicei își iubesc cu ușurință trupul. Împlinirea sexuală, capacitatea musculară și alte nevoi fizice sunt adesea prioritățile de vârf. Dumnezeu îi instruiește pe soți să le acorde soțiilor aceeași prioritate pe care o acordă acestor nevoi fizice. Isus Și-a supus de bunăvoie trupul abuzului, umilinței și nevoilor, de dragul Miresei Lui, Biserica. Acesta e modelul dat de Scriptură pe care soții trebuie să îl urmeze.
Soțiile creștine doresc o conducere în evlavie, nu dictatură. Totuși, un bărbat nu poate conduce acolo unde el însuși nu a fost. Un lider merge primul, deschizând drumul, luptând în problemele spirituale și prezentându-i familiei instrucțiunile lui Dumnezeu. E nevoie maximă de o relație personală continuă cu Isus, pentru a conduce familia din punct de vedere spiritual. Dumnezeu îi socotește pe bărbați răspunzători de bunăstarea spirituală și fizică a familiei (1 Timotei 5.8). Chiar dacă soția poate fi mai bună la a da învățătură și a conduce, soțul tot trebuie să se implice în învățarea copiilor. Trebuie să conducă prin exemplu de mers la biserică, citit Biblia, rugăciune și discipline spirituale. E dificil pentru o soție creștină să-și respecte soțul în alte domenii, atunci când acesta nu a fost consecvent în a o conduce spiritual.
Atât bărbații singuri, cât și cei căsătoriți pot beneficia din aceste trăsături ale unui lider evlavios. Un lider este
• În primul rând un slujitor (Matei 23.11)
• Învățabil (Proverbele 19.20)
• Plin de Duhul Sfânt (Faptele Apostolilor 6.3)
• Entuziasmat de rolul lui (Efeseni 6.7)
• Un model de umilință și iertare (1 Petru 5.6, Efeseni 4.32)
• Iubitor față de cei pe care îi conduce (Matei 5.46, Ioan 13.34-35)
• Gata să-și recunoască eșecurile și domeniile în care trebuie să crească (Filipeni 3.12)
Mai specific, un bărbat poate deveni un soț evlavios luând în considerare următoarele lucruri:
1. Arată orarul tău că familia e o prioritate de vârf în privința timpului, a energiei și a atenției?
2. Iei aminte la sfatul din 1 Petru 3.7 și îți studiezi într-adevăr soția?
3. Iei inițiativa de a-ți conduce soția din punct de vedere spiritual, împărtășind cu ea lucrurile care te învață Dumnezeu?
4. Ești sensibil față de starea fizică a soției tale și față de nevoile ei sexuale? Ele vor fi diferite decât ale tale și un soț evlavios respectă aceasta fără bosumflare sau încercarea de a o „pedepsi”.
5. Accepți responsabilitate egală în privința copiilor? Chiar dacă soția ta e mai bună în unele aspecte ale creșterii copiilor, copiii sunt responsabilitatea ta. Soția ta are nevoie de un partener gata să împartă această sarcină cu ea.
6. Examinează-ți tonul vocii. Ai căzut în obiceiul de a fi aspru, de a blama sau de a dezaproba subtil?
7. Recurgi vreodată la abuz fizic sau verbal de vreo formă? Dacă ai nevoie de ajutor pentru controlul mâniei, caută să-l obții.
8. În domeniile în care soția ta e slabă, o ajuți să crească, în loc să o critici sau să o demolezi?
9. Ești un bun ascultător? Soțiile au nevoie să împărtășească din inima lor, iar tu trebuie să fii cel mai sigur loc pentru ea în care să facă acest lucru.
10. Ești păzitorul inimii ei, al visurilor și al valorii ei de sine? Nu poți fi Dumnezeu pentru ea, dar o poți încuraja să se țină legată de Dumnezeu în așa fel încât cele mai adânci nevoi emoționale să fie împlinite în El.
Bărbații se măsoară adesea după lucrurile exterioare, care sunt în afara controlului lor. Banii, faima, capacitățile fizice și puterea sunt trecătoare și temporare. Însă un soț poate alege să definească succesul după cât de bine a urmat porunca lui Dumnezeu de a-și prețui soția și de a-și conduce familia. O soție fericită e o mărturie despre soțul ei. Deși nu e responsabil de modul în care răspunde soția lui, fiecare soț poate controla cât de bine urmează modelul lui Isus în a-i iubi și a-i conduce pe cei pe care Dumnezeu i i-a încredințat.
English
Ce înseamnă să fii un soț evlavios?