Întrebare
E greșit ca un soț și o soție creștini să meargă la biserici diferite?
Răspuns
Faptul ca un soț și o soție să meargă la biserici diferite e o situație mult mai des întâlnită decât poate ți-ai imagina. E, de asemenea, des întâlnit ca copiii unui astfel de cuplu să fie împărțiți între cele două biserici, prin urmare creându-se o fisură în familie care nu e niciodată un lucru sănătos. Pentru a stabili dacă e „greșit” sau nu ca un soț și o soție să meargă la biserici diferite, trebuie mai întâi să privim căsătoria ca fiind o relație instituită de Dumnezeu.
Genesa 2.24 ne spune că Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie să devină „un singur trup” atunci când se căsătoresc, nu două ființe separate care merg pe drumurile lor distincte. Există o unitate în căsnicie care e unică și sfântă. Mai mult, căsnicia e o imagine a lui Cristos și a Bisericii Lui (credincioșii), așa cum este descris în Efeseni 5.31-32. Legământul de căsătorie dintre un bărbat și o femeie este un simbol al legământului dintre Cristos și cei pentru care a murit. Acest legământ al Lui este veșnic, sfânt și sacru, la fel cum căsnicia trebuie să fie sfântă, sacră și de nefrânt. Această unitate în care doi oameni devin una atinge cea mai sacră formă a sa în domeniul spiritual, unde cei doi trebuie să fie într-un singur gând privind doctrinele de bază ale creștinismului – Dumnezeu, Cristos, păcat, mântuire, rai/iad etc. Această unitate a înțelegerii prin lucrarea Duhului Sfânt îi unește pe un soț și pe o soție într-o legătură cum nu mai este alta pe pământ.
Deși este posibil ca soțul și soția să aibă gusturi diferite referitoare la muzică, predicare sau felul de închinare, programele pentru copii etc., niciunul dintre aceste lucruri nu sunt suficient de semnificative încât să rupă familia în două părți, astfel încât să poată merge la biserici diferite bazat pe gusturi. E clar că dacă ambele biserici au ca temelie Biblia și Îl onorează pe Cristos, nu există niciun motiv pentru care unul dintre soți nu poate ceda puțin și să-și lase deoparte preferințele personale. Și o alternativă și mai bună este ca cuplul să se unească să caute o biserică unde Cuvântul lui Dumnezeu e predicat ca singur îndrumar de credință și practică, unde întreaga familie poate învăța Evanghelia autentică a lui Isus Cristos și unde familia poate avea părtășie cu credincioși cu același fel de gândire. În această privință, soțul, fiind capul spiritual al familiei, trebuie să își asume conducerea și să ia decizia finală, luând în considerare cu iubire părerea soției.
Din păcate, familia cu două biserici cel mai adesea apare în căsnicii în care unul dintre soți a fost crescut romano-catolic, iar celălalt a fost crescut într-o denominație protestantă. În astfel de situații, ar fi fost înțelept ca cuplul să nu se căsătorească. Te rugăm să citești următorul articol: Should Christians of different denominations date or marry? (Ar trebui creștinii din denominații diferite să se curteze și să se căsătorească?, n.tr.) Dacă o căsătorie a avut deja loc, cuplul trebuie să lupte pentru unitate spirituală. Doi oameni fixați în pozițiile lor doctrinale diferite găsesc adesea că e foarte dificil să facă compromis și să aibă loc reconcilierea, însă cu Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile. Un cuplu aflat într-o astfel de situație poate fi forțat să meargă la biserici diferite, mai ales dacă unul dintre soți sau ambii consideră că credințele celuilalt soț sunt nebiblice. Într-o astfel de situație, ambii soți trebuie să-și ia angajamentul că se vor ruga ca adevărul să fie revelat și să fie dobândită unitatea spirituală.
Aceste conflicte doctrinale trebuie rezolvate într-o familie înainte să poată fi dobândită unitatea reală. Un cuplu care merge la biserici diferite trebuie să fie gata să păstreze tot ceea ce sunt învățați în lumina Scripturii și să fie dispuși să abandoneze tot ceea ce e contrazis de Biblie. Ei trebuie „să cerceteze toate lucrurile și să păstreze ce este bun” (1 Tesaloniceni 5.21).
English
E greșit ca un soț și o soție creștini să meargă la biserici diferite?