Întrebare
Ce este un părinte duhovnicesc?
Răspuns
Expresia "tată spiritual" nu se găsește în Biblie. Există pasaje care implică o formă de paternitate spirituală între indivizi și peste biserici. Petru l-a numit pe Marcu "fiul meu" (1 Petru 5:13). Pavel se referă la Timotei ca la "adevăratul meu fiu în credință", indicând astfel relația sa apropiată cu Timotei (1 Timotei 1:2). În altă parte în scrisorile lui Pavel, el se referă și la Onisim ca la fiul său, indicând că era un tată spiritual pentru fostul sclav (Filimon 1:10).
Apostolii sugerează, de asemenea, că ei sunt "părinți spirituali" în relația cu diferite congregații. Apostolul Ioan s-a referit la membrii unei biserici pe care o supraveghea ca fiind copiii săi (1 Ioan 2:1, 12-13). Relația lui Pavel cu Biserica din Corint este comparată cu cea a unui tată față de copiii săi (2 Corinteni 12:14-15). În altă parte, Pavel scrie: "Nu vă scriu aceste lucruri ca să vă fac ruşine, ci ca să vă sfătuiesc ca pe nişte copii preaiubiţi ai mei. Căci chiar dacă aţi avea zece mii de învăţători Hristos, totuşi n-aveţi mai mulţi părinţi, pentru că eu v-am născut în Hristos Isus, prin Evanghelie." (1 Corinteni 4:14-15) În fiecare caz, s-ar putea ca acești apostoli să-i fi condus pe "copiii lor spirituali" la credința în Hristos; chiar dacă nu au făcut-o, apostolii i-au iubit, protejat și condus pe cei care se aflau sub îngrijirea lor spirituală așa cum un tată și-ar conduce proprii copii. Observăm că, deși Pavel îl numește pe Timotei "fiul său în credință", nicăieri niciunul dintre apostoli nu este abordat ca "tată" de către alți credincioși.
Părinte este un titlu folosit de catolici pentru a desemna preoții și chiar pe Papa, al cărui titlu înseamnă "tată". Așa cum un tată se străduiește să-și crească copiii până la maturitate, tot așa preoții catolici susțin că datoria lor de părinți spirituali este de a-și crește congregațiile până la maturitate spirituală. Aceștia își aseamănă slujba de părinți spirituali cu cea de părinți fizici, susținând că spală copiii la naștere cu botezul copiilor, îi hrănesc cu Euharistia și îi îndrumă prin interpretarea Bibliei. Romano-catolicii folosesc versete precum 1 Corinteni 4:14-15 și 2 Corinteni 12:14-15 ca sprijin pentru faptul că preoții lor sunt numiți "părinți", dar nicăieri în Scriptură supraveghetorii sau pastorii nu sunt numiți părinți spirituali. Mai degrabă, ei sunt numiți păstori (Ioan 21:15-17; 1 Petru 5:1-3). Așa cum Isus este Păstorul cel bun (Ioan 10:11), la fel și pastorii trebuie să fie păstori ai turmei de credincioși pe care Hristos le-o încredințează (1 Petru 5:2).
Ideea de tată spiritual este adesea folosită în mod mai generic pentru orice bărbat creștin care disciplinează sau îndrumă un creștin mai tânăr în credință. Isus le-a poruncit urmașilor Săi să "facă ucenici", ceea ce implică crearea unor relații spirituale care, într-un fel, seamănă cu relațiile tată-fiu și mamă-fiică (Matei 28:19). În scrisoarea lui Pavel către Tit, el discută despre modul în care femeile mai în vârstă ar trebui să le învețe pe femeile creștine mai tinere în credință (Tit 2:4).
În calitate de tată spiritual al lui Timotei, Pavel i-a făcut parte de învățătură și i-a dat un model de viață creștină tânărului său prieten, luându-l cu el în călătoriile misionare (2 Timotei 1:13; Fapte 16:1-3; 2 Corinteni 1:19). După un timp, Timotei a preluat un rol de conducere propriu și, la rândul său, a uceniczat alți credincioși într-o relație de tip "tată spiritual" (1 Tesaloniceni 3:2; 1 Timotei 4:11-16).
În Matei 23, Isus interzice folosirea titlului de tată ca semn de superioritate: "Şi ‘Tată’ să nu numiţi pe nimeni pe pământ, pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri." (versetul 9). În același context, Isus interzice și titlurile de rabin ("învățător") și instructor ("maestru" sau "conducător"). John MacArthur comentează: "Nu, nu, nu: Aici, Isus condamnă mândria și pretențiile, nu titlurile în sine. ... Hristos interzice pur și simplu folosirea unor astfel de nume ca titluri spirituale sau într-un sens ostentativ, care acordă o autoritate spirituală nejustificată unei ființe umane, ca și cum aceasta ar fi sursa adevărului mai degrabă decât Dumnezeu." (The MacArthur Study Bible).
English
Ce este un părinte duhovnicesc?