settings icon
share icon
Întrebare

Ce e teologia creștină liberală?

Răspuns


În învățătura „creștin liberală", care nu e creștină deloc, rațiunea umană e accentuată și tratată ca autoritate supremă. Teologii liberali caută să împace creștinismul cu știința seculară și „gândirea modernă". Făcând acest lucru, tratează știința ca fiind atotcunoscătoare, iar Biblia plină de fabule și eronată. Primele capitole din cartea Genesa sunt reduse la categoria poezie sau fantezie, transmițând un mesaj, dar nefiind necesar să fie înțelese literal (în ciuda faptului că Isus a vorbit despre aceste prime capitole în termeni literali). Omenirea nu e considerată cu totul depravată, și prin urmare teologii liberali au o perspectivă optimistă cu privire la viitorul umanității. Evanghelia socială e și ea accentuată, cu toate că este negată incapacitatea omului căzut de a o împlini. Nu mai e o problemă ca omul să fie salvat din păcat și de plata lui, iadul. Ca urmare a acestui mod de gândire abordat de către teologii liberali, teologii cvasicreștini ne învață următoarele teorii:

1) Biblia nu e „insuflată de Dumnezeu" și conține erori. Datorită acestei concepții, omul (teologii liberali) trebuie să determine care învățături sunt corecte și care nu. Credința că Biblia e „insuflată" (în sensul original al cuvântului) de Dumnezeu aparține oamenilor naivi. Acest lucru contrazice în mod direct 2 Timotei 3.16-17: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună."

2) Nașterea din fecioară e o învățătură falsă, mitologică. Acest lucru contrazice direct cuvintele din Isaia 7.14 și Luca 2.

3) Isus Cristos nu a înviat din morți în trup. Aici sunt contrazise relatările despre înviere din toate cele patru Evanghelii și întregul Nou Testament.

4) Isus a fost un bun învățător moral, însă urmașii Săi și urmașii urmașilor Lui și-au permis libertăți în privința istoriei vieții Lui așa cum e relatată în Scriptură (nu au existat miracole „supranaturale"), în privința Evangheliilor care au fost scrise cu mulți ani mai târziu și pur și simplu atribuite primilor ucenici pentru a conferi greutate învățăturilor lor. Acest lucru contrazice pasajul din 2 Timotei și doctrina păstrării supranaturale a Scripturii de către Dumnezeu.

5) Iadul nu e real. Omul nu e pierdut în păcat și nu e condamnat la o judecată viitoare în lipsa unei relații cu Cristos prin credință. Omul se poate ajuta pe el însuși; nu e nevoie de nicio moarte jertfitoare a lui Cristos, de vreme ce un Dumnezeu iubitor nu i-ar trimite pe oameni într-un loc cum e iadul și de vreme ce omul nu s-a născut în păcat. Acest lucru Îl contrazice pe Isus Însuși, care S-a declarat a fi Calea către Dumnezeu, prin moartea Lui ispășitoare (Ioan 14.6).

6) Majoritatea autorilor umani ai Bibliei nu sunt cei despre care se crede în mod tradițional că sunt. De exemplu, Moise nu a scris primele cinci cărți ale Bibliei. Cartea Daniel are doi autori, pentru că sub nicio formă „profețiile" detaliate din capitolele finale nu ar fi putut fi cunoscute dinainte; trebuie să fi fost scrise după ce s-au petrecut lucrurile. Același fel de gândire e transferat și în raport cu cărțile Noului Testament. Aceste idei contrazic nu numai Scriptura, ci și documentele istorice care verifică existența tuturor oamenilor pe care liberalii îi neagă.

7) Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă omul este să-și iubească „aproapele". Lucrul care demonstrează dragoste în fiecare situație nu e ceea ce Biblia spune că e bine, ci ceea ce liberalii decid că e bine. Astfel e negată doctrina depravării totale, care afirmă că omul nu e capabil să facă nimic bun și iubitor (Ieremia 17.9) până când nu e răscumpărat de Cristos și primește o natură nouă (2 Corinteni 5.17).

Sunt multe judecăți în Scriptură pronunțate împotriva celor care neagă dumnezeirea lui Cristos (2 Petru 2.1) (lucru făcut de creștinismul liberal); care vestesc o altă evanghelie decât cea care a fost predicată de apostoli (Galateni 1.8) (cum fac teologii liberali când neagă necesitatea morții ispășitoare a lui Cristos și vestesc o evanghelie socială în schimb). Biblia îi condamnă pe cei care numesc binele rău și răul bine (Isaia 5.20) (ceea ce fac unele biserici liberale atunci când adoptă homosexualitatea ca pe un stil de viață alternativ, cu toate că Biblia condamnă în mod repetat această practică).

Scriptura vorbește împotriva celor care strigă „pace, pace" când nu e pace (Ieremia 6.14) (ceea ce fac teologii liberali când spun că omul poate obține pacea cu Dumnezeu separat de jertfa lui Cristos pe cruce și că omul nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la o judecată viitoare în fața lui Dumnezeu). Cuvântul lui Dumnezeu vorbește despre un timp în care oamenii vor avea o formă de evlavie, dar îi vor nega puterea (2 Timotei 3.5) (exact ceea ce face teologia liberală atunci când spune că există o bunătate interioară în om care nu trebuie să fie renăscută de Duhul Sfânt prin credința în Cristos). Și vorbește împotriva celor care vor sluji idoli în locul singurului Dumnezeu adevărat (1 Cronici 16.26) (lucru pe care îl face creștinismul liberal atunci când creează un dumnezeu fals după propria plăcere, în loc să se închine lui Dumnezeu, așa cum e El descris în toată Biblia).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e teologia creștină liberală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries