settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre terorism?

Răspuns


Biblia nu abordează direct subiectului terorismului, cel puțin nu al felului de terorism la care ne gândim în lumea modernă. Adevăratul „terorism” e o încercare de a stârni frică, șoc și panică într-o populație-țintă prin folosirea violenței. Scopul actelor de terorism este amenințarea guvernului sau a culturii, pentru a coopera cu cererile teroriștilor. În unele cazuri, masacrul e pricinuit ca scop în sine sau ca pedeapsă sau ca act de răzbunare.

Multe dintre armele folosite în atacurile teroriste moderne nu existau în vremurile biblice, cum ar fi explozivii, armele chimice și cele de foc. Veștile despre un atac ar călători încet în lumea antică și numai prin descrieri orale sau în scris. Capacitatea de a cauza prejudicii bruște, catastrofice, combinate cu răspândirea rapidă a știrilor – mai ales în imagini și videouri explicite – a făcut ca terorismul așa cum îl cunoaștem azi să fie posibil. Aceste capabilități nu au existat în vremurile biblice, așadar nici felul modern de terorism. Totuși, declarațiile Vechiului Testament despre responsabilitățile Israelului în timp de război, comentariile scripturale despre cei care îi iau în vizor pe cei inocenți și sensul general al moralității creștine, toate vorbesc împotriva a ceea am defini în ziua de azi ca „terorism”.

Armatele antice era mult mai probabil să țintească în mod deliberat inocenți; de fapt, ideea de a evita femeile și copiii în timpul războiului era neauzită cu totul în Orientul Apropiat din vechime. Totuși, Israelului i s-au dat instrucțiuni explicite pentru război care umanizau în foarte mare măsură operațiunile lor militare. Soldaților li se oferea posibilitatea să se întoarcă acasă dacă erau proaspăt căsătoriți, dacă se temeau sau în vreun alt fel nu erau pregătiți de război. Nu erau încurajați să se arunce în bătălie ca într-o formă de sinucidere (Deuteronomul 20.5-8). Israelului i s-a poruncit să-i ofere pace – și împreună cu ea o avertizare – unei cetăți înaintea oricărui atac (Deuteronomul 20.10). Procedura aceasta nu numai că lăsa loc de pace, ci le acorda celor noncombatanți posibilitatea de a fugi înainte de bătălie.

Israelul nu era încurajat să se străduiască să atace civili în loc de soldați, așa cum face terorismul modern. Și israeliților li se amintea frecvent că ordinele lor de atac limitate, valabile o singură dată, se bazau pe stricăciunea dușmanilor lor, nu pe superioritatea lor (Deuteronomul 9.4-6).

Biblia exprimă, de asemenea, o puternică condamnare a vărsării de sânge nevinovat. În mod repetat, Scriptura îi condamnă pe cei care folosesc violența împotriva celor lipsiți de ajutor și inofensivi (Deuteronomul 27.25, Proverbele 6.16-18). Cei care folosesc tactici teroriste obișnuite cum ar fi atacarea noncombatanților și încercarea de a insufla teroare sunt și ei mustrați (Ieremia 7.6, 19.4, 22.3, 17). Chiar și la o scară mică, folosirea tacticilor de ambuscadă pentru a-i omorî pe cei pe care îi urăști sunt tratate ca omor (Deuteronomul 19.11).

Subiectul acesta este continuat în Noul Testament, unde creștinilor li se spune explicit să nu folosească vărsarea de sânge în încercarea de a-L apăra pe Cristos (Matei 10.52). Încercările de a răsturna sau a influența un guvern cu violență sunt și ele interzise (Romani 13.1). În schimb, creștinii trebuie să biruiască răul prin bine (Romani 12.21).

Una peste alta, terorismul pur și simplu e incompatibil cu perspectiva biblică asupra lumii. Opoziția față de terorism e exprimată atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. Principiile se aplică atât națiunilor, cât și indivizilor. Biblia nu abordează explicit conceptul terorismului din secolul al XXI-lea, dar în mod clar condamnă tot ceea ce ține de el.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre terorism?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries