settings icon
share icon
Întrebare

Există diferite tipuri de demoni?

Răspuns


Biblia nu spune prea multe despre diferitele tipuri de demoni. Dar, de-a lungul anilor, diverși scriitori de lucrări teologice au dezvoltat diverse clasificări pentru demoni, precum și alte informații despre aceștia. Una dintre cele mai vechi este Testamentul pseudoepigraf al lui Solomon. În timpul Evului Mediu, lucrările scrise care se ocupă de demoni s-au înmulțit, iar demonii erau adesea clasificați în funcție de păcatele pe care le promovau sau de alte activități în care erau implicați. De exemplu, despre fiecare dintre cele "șapte păcate capitale" se spunea că are în spate un anumit demon.

Biblia este singura noastră sursă sigură de informații despre demoni, iar informațiile pe care le conține despre aceștia sunt puține. Biblia nu spune nimic direct despre clasificări sau tipuri de demoni. Isus menționează un "tip" unic de duh rău în Marcu 9:29, dar nu îl numește. Multe dintre informațiile pe care le avem despre demoni sunt pur și simplu deduse din pasajele biblice în care aceștia joacă un rol. Lucrările creștine care se concentrează pe eliberarea de demoni pun mai mult accent pe aceștia decât o face Biblia.

O demonologie detaliată, dar extrem de speculativă, a apărut în unele cercuri religioase și carismatice. Diverse spirite rele sunt numite "Izabele", "pitoni", "Dalile", "sirene", "Absalomi" etc. Nimic din toate acestea nu este biblic. Scriptura nu oferă niciun motiv să credem că există clase specifice de demoni sau că creștinii de astăzi au darul de a-i mustra sau de a-i exorciza. Inventarea unei astfel de mitologii moderne este contraproductivă pentru cauza lui Hristos.

Poate cel mai amplu pasaj despre războiul spiritual din Noul Testament, Efeseni 6:10-18 (referitor la armura completă a lui Dumnezeu), menționează că "noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești". Cu toate acestea, accentul se pune aici pe armele pe care Dumnezeu le oferă pentru victorie; nu se menționează tehnici de legare sau alungare a forțelor răului. În timp ce unii văd ființele menționate (conducători, autorități, puteri și forțe spirituale) ca clasificări diferite ale demonilor, acest lucru înseamnă pur și simplu să citim în text mai mult decât ne spune el.

Din dovezile biblice, deducem că demonii sunt îngeri căzuți care l-au urmat pe Satan când acesta s-a răzvrătit. Apocalipsa 12 spune că balaurul (Satan) a tras după el o treime din stelele din cer. Cu toate acestea, originea demonilor este departe de a fi clară, iar concluzia că aceștia sunt îngeri căzuți este contestată de unii. În Apocalipsa 12:9, citim: "balaurul cel mare, șarpele cel vechi, numit diavolul și Satana, acela care înșală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui". De asemenea, în Matei 25:41, Isus spune că în Ziua Judecății va spune unor oameni: "Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic care a fost pregătit diavolului și îngerilor lui." Acest lucru poate însemna că demonii sunt îngeri căzuți care au căzut atunci când a căzut Satan sau poate însemna că demonii sunt numiți "îngeri" în sensul de bază că sunt "mesagerii" lui Satan (sensul literal al cuvântului îngeri).

Putem spune cu certitudine că demonii sunt mesagerii sau slugile lui Satan. Cuvântul demon nu este folosit în Vechiul Testament (deși duhurile rele sunt menționate), dar până în vremea Noului Testament, teologii evrei au făcut multe speculații despre ei. Conceptul de demoni sau duhuri rele era, de asemenea, comun în alte gândiri religioase din acea vreme. Evangheliile par să presupună că o mare parte din ceea ce se credea despre demoni la acea vreme este adevărat. Îl vedem pe Isus alungând demonii (de exemplu, Matei 8:28-33) și vedem că aceștia sunt adesea responsabili de provocarea bolilor fizice, pe care Isus le vindeca alungând demonul (de exemplu, Matei 9:33). Pavel ne spune că demonii sunt în spatele închinării la zeii păgâni și că o jertfă adusă unui idol este de fapt o jertfă adusă unui demon (1 Corinteni 10:19-20).

Ori de câte ori există lacune în cunoștințele noastre, este normal să vrem să le umplem. Cu toate acestea, în cazul cunoștințelor despre demoni, majoritatea informațiilor "de umplutură" sunt speculații nefondate și, uneori, murdare. Știm că demonii sunt duhuri rele care, în acord cu Satan și urmând directivele acestuia, luptă împotriva lui Dumnezeu și a omenirii. Probabil că este corect să ne gândim la ei ca la omologii sfinților îngeri care îi slujesc pe oameni în Numele lui Dumnezeu. Știm că ei au fost înfrânți în întregime de Hristos pe cruce și că destinația lor finală va fi chinul veșnic într-un loc pregătit pentru ei (Matei 25:41).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Există diferite tipuri de demoni?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries