Întrebare
Va fi salvat tot Israelul în vremurile din urmă?
Răspuns
Romani 11:26 spune clar: "Tot Israelul va fi mântuit." Întrebarea care se pune este: "Ce se înțelege prin Israel?" Viitorul "Israel" este literal sau figurat (adică se referă la etnicii evrei sau se referă la Biserică)? Cei care adoptă o abordare literală a promisiunilor din Vechiul Testament cred că descendenții fizici ai lui Avraam, Isaac și Iacov vor fi restabiliți într-o relație corectă cu Dumnezeu și vor primi împlinirea legămintelor. Cei care susțin teologia înlocuirii afirmă, în esență, că Biserica a înlocuit complet Israelul și va moșteni promisiunile lui Dumnezeu față de Israel; legămintele, așadar, vor fi împlinite doar în sens spiritual. Cu alte cuvinte, teologia înlocuirii ne învață că Israelul nu va moșteni pământul real al Palestinei; Biserica este "noul Israel", iar Israelul etnic este exclus pentru totdeauna de la promisiuni - evreii nu vor moșteni Țara Promisă ca evrei în sine.
Noi adoptăm abordarea literală. Pasajele care vorbesc despre viitorul Israel sunt greu de privit ca fiind figurative pentru Biserică. Textul clasic (Romani 11:16-24) descrie Israelul ca fiind distinct de Biserică: "ramurile naturale" sunt evreii, iar "ramurile sălbatice" sunt neamurile. "Măslinul" este poporul colectiv al lui Dumnezeu. "Ramurile naturale" (evreii) sunt "tăiate" din pom pentru necredință, iar "ramurile sălbatice" (neamurile credincioase) sunt altoite. Acest lucru are efectul de a-i face pe evrei "geloși" și apoi de a-i atrage la credința în Hristos, astfel încât să poată fi "altoiți" din nou și să primească moștenirea promisă. "Ramurile naturale" sunt încă distincte de "ramurile sălbatice", astfel încât legământul lui Dumnezeu cu poporul Său este împlinit în mod literal. Romani 11:26-29, citând Isaia 59:20-21; 27:9; Ieremia 31:33-34, spune:
"Și atunci tot Israelul va fi mântuit, după cum este scris: «Izbăvitorul va veni din Sion și va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov. Acesta va fi legământul pe care-l voi face cu ei, când le voi șterge păcatele.» În ce privește Evanghelia, ei sunt vrăjmași, și aceasta spre binele vostru; dar în ce privește alegerea, sunt iubiți, din pricina părinților lor. Căci lui Dumnezeu nu-I pare rău de darurile și de chemarea făcută."
Aici, Pavel subliniază natura "irevocabilă" a chemării lui Israel ca națiune (vezi și Romani 11:12). Isaia a prezis că o "rămășiță" a Israelului se va numi într-o zi "Popor sfânt", "Răscumpărați ai Domnului" (Isaia 62:12). Indiferent de starea actuală de necredință a Israelului, o viitoare rămășiță se va pocăi într-adevăr și își va îndeplini chemarea de a stabili neprihănirea prin credință (Romani 10:1-8; 11:5). Această convertire va coincide cu împlinirea prevestirii lui Moise privind restaurarea permanentă a Israelului în țară (Deuteronomul 30:1-10).
Când Pavel spune că Israelul va fi "mântuit" în Romani 11:26, el se referă la eliberarea lor de păcat (versetul 27) pe măsură ce Îl acceptă pe Mântuitorul, Mesia al lor, la sfârșitul vremurilor. Moise a spus: "Domnul Dumnezeul tău îți va tăia împrejur inima ta și inima seminței tale, și vei iubi pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău, ca să trăiești." (Deuteronomul 30:6) Moștenirea fizică de către Israel a pământului promis lui Avraam va fi o parte integrantă a planului final al lui Dumnezeu (Deuteronomul 30:3-5).
Așadar, cum va fi "mântuit tot Israelul"? Detaliile acestei eliberări sunt completate în pasaje precum Zaharia 8-14 și Apocalipsa 7-19, care vorbesc despre Israelul din vremurile sfârșitului la revenirea lui Hristos. Versetul-cheie care descrie venirea la credință a viitoarei rămășițe a Israelului este Zaharia 12:10: "Atunci voi turna peste casa lui David și peste locuitorii Ierusalimului un duh de îndurare și de rugăciune, și își vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu, și-L vor plânge amarnic cum plânge cineva pe un întâi născut". Acest lucru se întâmplă la sfârșitul necazului profețit în Daniel 9:24-27. Apostolul Ioan face referire la acest eveniment în Apocalipsa 1:7. Rămășița credincioasă a Israelului este întruchipată în Apocalipsa 7:1-8. Pe acești credincioși Domnul îi va salva și îi va aduce înapoi la Ierusalim "în adevăr și dreptate" (Zaharia 8:7-8, NASB).
După ce Israelul va fi restaurat spiritual, Hristos Își va stabili Împărăția milenară pe pământ. Israelul va fi reunit de la marginile pământului (Isaia 11:12; 62:10). "Oasele uscate" simbolice din vedenia lui Ezechiel vor fi reunite, acoperite cu carne și înviate în mod miraculos (Ezechiel 37:1-14). Așa cum a promis Dumnezeu, mântuirea lui Israel va implica atât o trezire spirituală, cât și o casă geografică: "Voi pune Duhul Meu în voi, și veți trăi; vă voi așeza iarăși în țara voastră." (Ezechiel 37:14)
În Ziua Domnului, Dumnezeu va "răscumpăra rămășița poporului Său risipit " (Isaia 11:11). Isus Hristos Se va întoarce și va distruge armatele adunate împotriva Sa în rebeliune (Apocalipsa 19). Păcătoșii vor fi judecați, iar rămășița credincioasă a Israelului va fi separată pentru totdeauna ca popor sfânt al lui Dumnezeu (Zaharia 13:8-14:21). Isaia 12 este cântecul lor de eliberare; Sionul va domni peste toate națiunile sub steagul lui Mesia, Regele.
English
Va fi salvat tot Israelul în vremurile din urmă?