Întrebare
Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Dan?
Răspuns
Seminția lui Dan era grupul de oameni care descindeau din al cincilea fiu al lui Iacov, Dan. Iacov a avut doisprezece fii care au devenit patriarhii celor douăsprezece seminții ale lui Israel. Istoria seminției lui Dan este deosebit de instructivă pentru noi, deoarece conține multiple exemple ale tendinței oamenilor de a urma religia creată de om în locul credinței biblice în Dumnezeu. Acest lucru este total contrar Scripturii, care ne învață că "nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii" (Romani 3:20) și că "fără credință este cu neputință să fim plăcuți Lui" (Evrei 11:6).
Pe măsură ce israeliții au intrat în țara Canaan, anumite zone de teritoriu au fost atribuite prin tragere la sorți fiecărei seminții. Seminția lui Dan a primit o suprafață de pământ mai mică decât celelalte terenuri concesionate, dar care era fertilă și avea, de asemenea, o graniță de-a lungul Mării Mediterane, unde aveau la dispoziție pescuit și comerț.
Cu toate acestea, seminția lui Dan nu a cucerit niciodată pe deplin această zonă din cauza lipsei de credință în Dumnezeu. Acest lucru a fost valabil și pentru celelalte seminții, așa cum ne învață în mod clar primele capitole ale cărții Judecătorii, și a dus la un moment din perioada Judecătorilor în care s-a spus: "În vremea aceea, nu era împărat în Israel. Fiecare făcea ce-i plăcea.". Judecători 18:1-31 relatează povestea poporului din Dan care a căzut în idolatrie. De asemenea, nu le plăcea teritoriul care era al lor, așa că au trimis spioni pentru a găsi o zonă mai bună. În nord, unii reprezentanți ai lui Dan au aflat de o zonă în care trăia un grup de oameni pașnici. Seminția lui Dan a luat lucrurile în propriile mâini și a exterminat populația din acel ținut, pentru ca apoi să poată muta întreaga seminție până într-o regiune aflată în apropierea izvoarelor râului Iordan, la sud de Libanul de astăzi. Acolo și-au stabilit orașul principal și l-au numit Dan.
Mai târziu, în istoria evreilor, regatul a fost împărțit după domnia lui Solomon. Regatul s-a împărțit în cele zece seminții ale lui Israel în nord și cele două seminții ale lui Iuda în sud. Poporul din Dan se afla în regatul de nord al lui Israel. Aflăm din 1 Împărați 12:25-33 că regele Ieroboam se temea că cei care locuiau în regatul său din nord vor coborî totuși în regatul din sud pentru a se închina la Ierusalim, întrucât acolo se afla Templul pe care Dumnezeu îl autorizase. Așa că Ieroboam a construit două altare suplimentare, pentru ca poporul națiunii sale să se închine. El a stabilit închinarea în sud la Betel și în nord la Dan. El a construit un vițel de aur în fiecare locație și a instituit zile și sărbători speciale în care oamenii se întâlneau. Din păcate, această închinare făcută de om la Dan a fost una dintre moștenirile sale de durată.
Astăzi, mulți oameni urmează diverse religii create de om și sunt convinși că toate căile duc la Dumnezeu. Din păcate, aceste grupuri urmează căile seminției lui Dan. Proverbe 16:25 ne spune: "Multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte." Isus a învățat că drumul spre Dumnezeu este specific atunci când a spus: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine." (Ioan 14:6) Ioan 3:36 ne învață: "Cine crede în Fiul are viaţa veşnică, dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el." A învăța din greșelile lui Dan ar însemna să ne închinăm doar Dumnezeului Bibliei și să trăim pentru El prin credință.
English
Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Dan?