Întrebare
Ce este ucenicia creștină?
Răspuns
Prin definiție, un ucenic este un urmaș, o persoană care acceptă și ia parte la răspândirea învățăturilor unei alte persoane. Un ucenic creștin e un om care acceptă și ia parte la răspândirea Veștii bune a lui Isus Cristos. Ucenicia creștină este procesul prin care ucenicii cresc în asemănarea cu Domnul Isus Cristos și sunt echipați de Duhul Sfânt, care locuiește în inima noastră, să biruiască presiunea și încercările din viața aceasta și să devină tot mai mult asemenea lui Isus Cristos. Acest proces face necesar ca creștinii să răspundă îndemnului Duhului Sfânt de a-și examina gândurile, cuvintele și acțiunile și de a le compara cu Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru aceasta e necesar să stăm În Cuvânt în fiecare zi, studiindu-l, rugându-ne pe baza lui și ascultându-l. Pe lângă aceasta trebuie să fim întotdeauna gata să depunem mărturie pentru motivul nădejdii din noi (1 Petru 3.15) și să-i ucenicizăm pe alții să umble pe calea Lui. Potrivit Scripturii, a fi ucenic creștin implică o creștere personală caracterizată de următoarele aspecte:
1. Punerea lui Isus pe primul loc în toate lucrurile (Marcu 8.34-38). Ucenicul lui Isus trebuie să fie separat de lume. Atenția noastră trebuie să fie la Domnul nostru și la a-I fi plăcuți în toate domeniile vieții noastre. Trebuie să ne dezbrăcăm de centrarea în sine și să ne îmbrăcăm cu centrarea în Cristos.
2. Urmarea învățăturilor lui Isus (Ioan 8.31-32). Trebuie să fim copii ascultători și împlinitori ai Cuvântului. Ascultarea este testul suprem al credinței în Dumnezeu (1 Samuel 28.18) și Isus este exemplul perfect de ascultare, fiindcă a trăit o viață pe pământ în ascultare deplină de Tatăl, până chiar la moarte (Filipeni 2.6-8).
3. Rodirea (Ioan 15.5-8). Slujba noastră nu este să producem roade. Slujba noastră este să rămânem în Cristos, și dacă facem acest lucru, Duhul Sfânt va produce roada, și această roadă este rezultatul ascultării noastre. Pe măsură ce devenim tot mai ascultători de Domnul și învățăm să umblăm în căile Lui, viața noastră se va schimba. Cea mai mare schimbare va avea loc în inima noastră și din aceasta se va revărsa o conduită nouă (gânduri, cuvinte și acțiuni) care va reprezenta acea schimbare. Schimbarea pe care o căutăm e făcută din interior spre exterior, prin puterea Duhului Sfânt. Nu e ceva ce putem provoca prin noi înșine.
4. Dragostea pentru alți ucenici (Ioan 13.34-35). Ni se spune că dragostea pentru alți credincioși este dovada faptului că suntem membri în familia lui Dumnezeu (1 Ioan 3.10). Dragostea e definită și tratată elaborat în 1 Corinteni 13.1-13. Aceste versete ne arată că dragostea nu e o emoție, ci o acțiune. Trebuie să facem ceva și să fim implicați în proces. Mai mult, ni se spune să-i privim pe alții mai presus de noi înșine și să ne îngrijim de foloasele lor (Filipeni 2.3-4). Următorul verset din Filipeni (versetul 5) chiar sumarizează ceea ce trebuie să facem în orice situație din viață: „atitudinea noastră trebuie să fie la fel ca cea a lui Isus Cristos”. Ce exemplu perfect e El pentru noi în tot ceea ce trebuie să facem în umblarea noastră creștină.
5. Evanghelizarea – Facerea de ucenici din alții (Matei 28.18-20). Trebuie să ne împărtășim credința și să le spunem celor necredincioși despre schimbările minunate pe care le-a făcut Isus în viața noastră. Indiferent care este nivelul de maturitate în viața creștină, avem ceva de oferit. Mult prea adesea credem minciuna de la Satan că nu știm suficient sau nu suntem creștini de suficient timp încât să avem o influență. Nu e adevărat! Unii dintre reprezentanții cei mai entuziaști ai vieții creștine sunt noii credincioși care tocmai au descoperit dragostea extraordinară a lui Dumnezeu. Poate că ei nu cunosc multe versete biblice sau felul „acceptat” în care să spună lucrurile, dar au experimentat dragostea Dumnezeului viu și tocmai acest lucru trebuie să îl împărtășim.
English
Ce este ucenicia creștină?