settings icon
share icon
Întrebare

Ce e uciderea din milă?

Răspuns


„Uciderea din milă” este „actul de curmare a vieții unei persoane sau a unui animal în mod nedureros sau permiterea morții lor prin oprirea serviciilor medicale, de obicei datorită unei boli dureroase și incurabile”. Uciderea din milă e numită și „eutanasiere”.

Cuvântul grecesc euthanasia se traduce cu „moarte bună”, făcând din ea și din termenul ucidere din milă termeni care pot aduce alinare în fața situațiilor medicale dificile. Când orice persoană, mai ales un membru al familiei sau un prieten apropiat experimentează durere, degenerare mintală sau alte stări adverse, instinctul nostru este să-i aducem ușurare persoanei în orice mod posibil. Uneori, dorința de a ușura durerea poate deveni atât de puternică în cel care îngrijește sau în pacient, încât depășește impulsul nostru mai adânc de a păstra viața și de a supraviețui.

Această luptă între dorința de a sfârși suferința și dorința de a supraviețui nu e nouă în omenire. De altfel, una dintre cele mai vechi relatări din Biblie ne prezintă tânjirea lui Iov după moarte în mijlocul suferinței lui. Iov își plânge viața și chiar Îi cere lui Dumnezeu să-l omoare în loc să permită ca durerea lui – moțională, fizică și spirituală – să continue (Iov 6.8-11). Cât se poate de pertinent, Iov declară: „Ah, aș vrea mai bine gâtuirea, mai bine moartea decât aceste oase! Le disprețuiesc!… Nu voi trăi în veci… Lasă-mă, căci doar o suflare mi-i viața!” (Iov 7.15-16)

Apără Biblia sentimentele lui Iov? Cu siguranță recunoaște că astfel de simțăminte există. Alte personaje din Biblie au cerut, în disperare, să le fie sfârșită viața mai devreme, printre aceștia Ilie (1 Împărați 19.4) și Saul (1 Cronici 10.4). Scriptura confirmă această emoție și chiar logica poate susține ideea unei „ucideri din milă”. Însă noi nu trăim potrivit emoțiilor sau logicii, ci prin credință (Romani 1.17). Dumnezeu are planuri și o înțelegere pe care nu o putem niciodată cuprinde. El e Dătătorul și Susținătorul vieții (Neemia 9.6) și nu avem dreptul să-I uzurpăm autoritatea. Aproape de sfârșitul relatării despre Iov, prietenul lui Elihu îl avertizează: „Ferește-te să faci rău, căci suferința te îndeamnă la rău.” (Iov 36.21) Nu suntem în poziția de a decide timpul sau maniera morții noastre. Uciderea din milă e un păcat împotriva planului și a puterii lui Dumnezeu.

Dietrich Bonhoeffer a fost un teolog german care a avut o experiență personală bogată în privința suferinței. A fost întemnițat și în cele din urmă executat de către al Treilea Reich în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce se afla în închisoare, a scris în lucrarea lui Ethics (Etică, n.tr.), publicată postmortem: „Dreptul asupra sfârșitului vieții Îi este rezervat lui Dumnezeu, pentru că numai Dumnezeu cunoaște scopul înspre care se îndreaptă o viață. Numai Dumnezeu vrea să fie Cel care justifică sau înlătură o viață.”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e uciderea din milă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries