Întrebare
Ce este un vameș în Biblie?
Răspuns
Cuvântul publican este o traducere în limba engleză a cuvântului grecesc telónés, care înseamnă "colector de taxe". Un publican avea sarcina de a colecta taxe. În lumea romană, publicanii colectau taxe suplimentare pentru a-și umfla salariile deja extravagante. În Biblie, publicanii erau evrei care lucrau pentru odiosul guvern roman pentru a colecta taxe de la cetățenii evrei.
Publicanii sau perceptorii de taxe erau disprețuiți în toate culturile. Un guvern invadator angaja cetățeni ai națiunii cucerite pentru a-i face treburile murdare. Pentru a-i atrage pe oameni să își trădeze compatrioții, oficialii le promiteau bonusuri mari publicanilor și le permiteau să extorcheze cât mai mulți bani de la cetățeni. Din cauza corupției inerente sistemului și a complicității cu inamicul, este ușor de înțeles de ce publicanii erau disprețuiți ca trădători ai propriei națiuni. Aceștia nu-și puteau găsi tovarăși decât printre alți publicani sau în cadrul elementelor criminale, astfel încât asocierea cu un publican arunca automat suspiciuni asupra reputației unei persoane.
Contactul lui Isus cu vameșii este unul dintre motivele pentru care evreii l-au considerat pe Isus atât de scandalos. Unul dintre primii oameni pe care i-a chemat ca ucenici a fost un om pe nume Levi (Matei), care era un vameș (Matei 9:9). În curând, Matei a găzduit o cină pentru Isus și mulți dintre cohortele lui Matei (versetul 10). Acest lucru i-a șocat și i-a indignat pe liderii religioși. Isus era un rabin, considerat printre elitele societății religioase, care nici măcar nu ar fi împărțit vreodată același drum cu astfel de oameni. "Pentru ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi cu păcătoşii?" L-au întrebat ei (Luca 5:30). Isus le-a răspuns: "Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi." (versetele 31-32)
Chemarea lui Matei de către Isus (care mai târziu a scris evanghelia cu acest nume) demonstrează că Fiul lui Dumnezeu a venit pentru toți păcătoșii. Nimeni nu era prea departe încât harul lui Dumnezeu să nu poată ajunge la el. Publicanii erau considerați cei mai răi dintre cei mai răi, dar Isus a ales un vameș și l-a adăugat în cercul Său de prieteni. Se presupunea că vameșii erau dincolo de orice speranță și, prin urmare, nu meritau să fie iertați. Dar Isus a petrecut trei ani spulberând aceste opinii religioase rigide.
În timp ce Isus călătorea prin Ierihon, a provocat o altă agitație, căutând un vameș pe nume Zaheu. Din nou, oamenii au murmurat că Isus încalcă protocolul intrând în casa unui vameș (Luca 19:7). Dar rezultatul a fost o viață schimbată: "Zacheu a stat înaintea Domnului şi I-a zis: «Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit.» Isus i-a zis: «Astăzi a intrat mântuirea în casa aceasta, căci şi el este fiul lui Avraam.»" (versetele 8-9) . Spre surprinderea tuturor (mai puțin a lui Dumnezeu), Zaheu, vameșul, a fost răscumpărat, iar credința sa în Hristos a dus la o viață schimbată. Isus a folosit această ocazie pentru a le reaminti tuturor motivul pentru care venise pe pământ: "Pentru că Fiul omului a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut." (versetul 10)
Isus a ținut să-i găsească pe cei mai răi din societate și să-i ridice la un statut egal cu al celorlalți. El a demonstrat că fiecare ființă umană este demnă de oportunitatea de a-L cunoaște. Așa că a mers după cei proscriși: a iertat o adulteră (Ioan 8:3-11), a vindecat leproși (Luca 17:11-19), a vorbit cu samaritenii (Ioan 4:7-30) și l-a descris pe Tatăl ca așteptând cu nerăbdare întoarcerea fiului Său risipitor (Luca 15:11-32). Și a făcut o vizită care i-a schimbat viața unui vameș și l-a chemat pe un altul în cercul Său intim. Alegerea lui Matei și salvarea lui Zacheu, ambii publicani, au înăbușit pentru totdeauna elitismul în cadrul Împărăției lui Dumnezeu (Galateni 3:28). Dacă Isus poate folosi publicani în moduri mărețe pentru gloria Sa, El poate folosi pe oricine.
English
Ce este un vameș în Biblie?