Întrebare
E ceva ce pot face să-mi garantez o viață lungă?
Răspuns
„«Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta» – este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință – «ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ.»” (Efeseni 6.2-3) În acest pasaj, apostolul Pavel citează din Cele Zece porunci, în mod specific din Exodul 20.12: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău.” Aceasta reprezintă singura situație în care Dumnezeu leagă viața lungă de răsplătirea pentru ceva ce facem. Este această promisiune de viață lungă pentru cinstirea părinților reală? Și, dacă da, de ce cinstirea părinților e atât de valoroasă în ochii lui Dumnezeu încât o răsplătește cu viață lungă?
În primul rând da, promisiunea este adevărată, dar nu într-un sens universal. Sunt oameni care și-au cinstit părinții, dar au murit tineri. Și sunt oameni care nu și-au cinstit părinții, dar au trăit o viață lungă. Prin urmare, e un principiu în general valabil. Dacă îți cinstești părinții, Dumnezeu, în general vorbind, te va răsplăti cu viață lungă. Totuși, această promisiune nu trece peste alte decizii pe care le luăm care au impact asupra lungimii vieții. De exemplu, dacă un om își cinstește părinții, dar decide să se sinucidă, actul suicidului „anulează” răsplătirea vieții lungi. Același lucru poate fi spus despre cei care se implică în activități nesăbuite și periculoase. Răsplătirea cu viață lungă din partea lui Dumnezeu pentru cinstirea părinților nu te face în mod miraculos imun la răniri serioase și moarte.
Din nou, răsplata unei vieți lungi pentru cinstirea părinților e un principiu general, nu un adevăr universal. Dumnezeu consideră că felul în care un copil își tratează părinții e atât de important, încât de obicei îi răsplătește pe cei care fac acest lucru cu viață lungă. Solomon i-a îndemnat pe copii să-și respecte părinți (Proverbele 1.8, 13.1, 30.17). Ieremia 35.18-19 descrie felul în care Dumnezeu îi binecuvântează pe recabiți pentru ascultarea de tatăl lor. Neascultarea de părinți e o trăsătură a celor care se răzvrătesc împotriva lui Dumnezeu (Romani 1.30, 2 Timotei 3.2). Și ajungem astfel la al doilea punct. De ce cinstirea părinților e atât de valoroasă în ochii lui Dumnezeu încât o răsplătește cu viață lungă?
Sunt cel puțin două motive pentru valoarea e care o acordă Dumnezeu cinstirii părinților. În primul rând, Dumnezeu le delegă părinților responsabilitatea de a-și crește copiii în temere de Dumnezeu. Sarcina creșterii copiilor nu e ușoară. E dureroasă, stresantă, scumpă și adesea neapreciată. Ca un copil să nu recunoască și să fie recunoscător pentru sacrificiile pe care le fac părinții pentru el e un afront adus poziției de autoritate și valorii desemnate de Dumnezeu părinților. E similar felului în care trebuie să răspundem guvernării (Romani 13.1-7). Dacă Dumnezeu ne-a pus sub autoritate, a ne răzvrăti împotriva acelei autorități înseamnă să ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu Însuși.
Al doilea motiv pentru care Dumnezeu vrea să ne respectăm părinții este pentru că relația noastră cu părinții noștri pământești e o ilustrație a relației cu Tatăl nostru ceresc. De exemplu, Evrei 12.5-11 compară disciplinarea pe care o primește un copil din partea părinților cu disciplinarea pe care o primesc credincioșii din partea lui Dumnezeu. Așa cum părinții sunt progenitorii noștri, la fel Dumnezeu e Creatorul nostru. Suntem copiii lui Dumnezeu și copiii părinților noștri. Dezonorarea părinților înseamnă distorsionarea imaginii a ceea ce trebuie să fie relația cu Tatăl nostru ceresc.
Vrei să trăiești o viață lungă? Cinstește-ți părinții. De ce? Pentru că Dumnezeu te-a pus sub autoritatea și îndrumarea lor și pentru că atitudinea ta față de părinții tăi ilustrează atitudinea ta față de Dumnezeu. Cu toate că răsplata nu e universală – și cu toate că nu contracarează orice altă decizie iei – tot e în general valabilă. Dacă vrei să trăiești o viață lungă, cinstește-i în primul rând pe aceia pe care ți-au dat viață.
English
E ceva ce pot face să-mi garantez o viață lungă?