settings icon
share icon
Kysymys

Miksi on tärkeää uskoa Raamatun virheettömyyteen?

Vastaus


Nykyaikana tehdystä virheestä selviää tyypillisesti olankohautuksella. Sen sijaan, että kysyisimme Pilatuksen tavoin, "Mikä on totuus?", nykyihminen toteaa, "Totuutta ei ole" tai kenties, "Emme voi tietää totuutta". Olemme tottuneita valheisiin ja monia ei häiritse väite, että Raamatussakin on virheitä.

Oppi Raamatun virheettömyydestä on erittäin tärkeä, sillä totuus on elintärkeää. Tämä liittyy Jumalan luonteeseen ja se on kaiken Raamatun opetuksen perusta. Seuraavassa on lueteltu muutamia syitä, miksi meidän on ehdottomasti uskottava Raamatun virheettömyyteen:

1. Raamattu väittää olevansa täydellinen. "Herran sanat ovat todet ja puhtaat, kirkkaat kuin seitsemästi puhdistettu hopea, joka hohtavana juoksee sulattimesta" (Ps. 12:7). "Herra on antanut täydellisen lain" (Ps.19:8). "Jumalan jokainen sana on tulessa koeteltu" (Sananl. 30:5). Nämä väitteet puhtaudesta ja täydellisyydestä ovat ehdottomia. Meidän on huomattava, että näiden kohtien mukaan Jumalan Sana ei ole "enimmäkseen" puhdasta tai "melkein" täydellistä. Raamattu väittää olevansa ehdottoman täydellinen eikä jätä mitään sijaa teorioille, joiden mukaan se on lähes täydellinen.

2. Raamattu seisoo tai kaatuu kokonaisuutena. Jos jonkin valtakunnallisen sanomalehden artikkelit olisivat jatkuvasti virheellisiä, luottamus lehteen katoaisi. Mitä silloin hyödyttäisi lausahdus, "Ainostaan sivulla kolme on virheellisiä tietoja." Jos sanomalehti haluaa olla luotettava, on sen kaikkien artikkelien oltava luotettavia. Samalla tavoin, jos Raamattu ei ole luotettava koskien geologisia aiheita, kuinka me voisimme luottaa siihen teologisissa asioissa? Se on joko luotettava asiakirja tai sitten ei.

3. Raamattu on kirjoittajansa kuva. Näiden on kaikkien muidenkin kirjojen kohdalla. Raamattu on itsensä Jumalan kirjoittama hänen käyttäessään ihmiskirjoittajia välikappaleinaan innoituksen kautta. Raamattu on kirjaimellisesti "Jumalan henkäisemä" (1. Tim. 3:16). Lue myös 2. Piet. 1:21 ja Jeremias 1:2.

Me uskomme, että maailmankaikkeuden luonut Jumala pystyy kirjoittamaan kirjan. Uskomme myös, että täydellinen Jumala pystyy kirjoittamaan täydellisen kirjan. Kyseessä ei siis ole ainoastaan, "Onko Raamatussa virheitä?" vaan, "Voiko Jumala tehdä virheitä?" Jos Raamatussa on virheitä, silloin Jumala ei ole kaikkitietävä ja hän voi tehdä virheitä aika ajoin. Jos Raamatussa on virheellisiä tietoja, silloin Jumala ei ole totuudenmukainen vaan valehtelija. Jos Raamatussa on ristiriitaisuuksia, silloin Jumala on sekasorron aiheuttaja. Toinen tapa ilmaista tämä on sanoa, että jos Raamatun virheettömyys ei ole totta, silloin Jumala ei ole Jumala.

4. Raamattu on meidän tuomarimme, eikä päinvastoin. Jumalan sana on elävä ja väkevä.... paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme (Hepr. 4:12). Huomaa yhteys Jumalan Sanan ja sisimpien aikeidemme välillä. Jumalan Sana paljastaa, sydämemme aikeet paljastuvat. Jos me vähättelemme Jumalan Sanaa mistään syystä, kääntyy edellä oleva prosessi ylösalaisin. Meistä tulee tutkijoita ja Jumalan Sana tarkastellaan meidän käsityksemme mittapuulla. Mutta Jumala toteaa, "Ihmisparka, mikä sinä olet arvostelemaan Jumalaa?" (Room. 9:20).

5. Raamatun opetukset on otettava vastaan kokonaisuutena. Emme voi valikoida sieltä opetuksia oman mielemme mukaisesti. Monet pitävät sellaisista raamatunkohdista, joissa kerrotaan Jumalan rakkaudesta, mutta he inhoavat kohtia, joissa Jumalan tuomio syntisiä kohtaan ilmenee. Emme voi valita sieltä vai haluamiamme kohtia ja heittää loput pois. Jos Raamattu esimerkiksi on väärässä koskien helvettiä, kuka silloin voi olla varma, että sen opetukset koskien taivasta tai ylipäätään mitään asiaa ovat oikeat? Jos Raamatun yksityiskohdat luomisesta ovat virheellisiä, kenties sen opetukset koskien pelastumista ovat yhtä epäluotettavat. Jos Joona on myyttihahmo, kenties Jeesuskin on. Mutta onneksi Jumala on sanonut sanottavansa ja Raamatusta ilmenee Jumalan koko kuva. "Herra, sinun sanasi on ikuinen. Sen luja perusta on taivaassa" (Ps. 119:89).

6. Raamattu on uskomme ja elämämme ainoa ohjenuora. Jos emme voi luottaa siihen, mihin me perustamme uskomme? Jeesus kehottaa meitä luottamaan häneen. Tähän sisältyy luottamus hänen sanoihinsa Raamatussa. Joh. 6:67-69 on kaunis raamatunkohta: Opetuslapsi, joka oli väittänyt seuraavansa Jeesusta oli juuri hyljännyt hänet. Jeesus kääntyy apostoliensa puoleen ja kysyy heiltä, "Aiotteko tekin lähteä?" Simon Pietari vastasi hänelle: "Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat." Olkoon meillä sama luottamus Herraan ja hänen elämän antaviin sanoihinsa.

On huomattava, että mikään edellä sanottu ei kumoa oppineisuuden merkitystä. Raamatun virheettömyys ei merkitse, että meidän ei pidä käyttää järkeämme tai uskoa Raamatun opetuksiin sokeasti. Meitä kehotetaan opiskelemaan Raamattua (2. Tim. 2:15) ja sen tutkijoita kiitellään (Ap. t. 17:11). Tiedämme, että Raamatussa on vaikeaselkoisia kohtia ja joidenkin jakeiden selittämisestä ei ole yksimielisyyttä. Meidän päämäärämme on lähestyä Raamattua kunnioittavasti ja rukouksen kautta. Jos kohtaamme jotakin, mitä emme ymmärrä, rukoilemme ja opiskelemme enemmän. Jos tästä huolimatta emme saa kyseistä raamatunkohtaa ratkaistuksi, myönnämme käsityskykymme rajallisuuden täydellisen Jumalan Sanan edessä.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi on tärkeää uskoa Raamatun virheettömyyteen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries