Kysymys
Minut kastettiin epäraamatullisesti. Pitääkö minut kastaa uudestaan?
Vastaus
Raamattu on hyvin selvä kasteasiassa. Kaikkien pitää ymmärtää sen kaksi kohtaa: (1) Kaste tapahtuu henkilön vastaanotettua Jeesuksen Kristuksen Pelastajanaan, kun hän on luottanut yksin häneen pelastuakseen. (2) Kaste suoritetaan upottamalla. Raamatussa sana "kastaa" tarkoittaa veteen upottamista. Upotuskaste on ainoa kasteen suoritustapa, joka kuvaa riittävän hyvin sitä, mitä kaste esittää: uskovan kuolemaa, hautaamista Kristuksessa ja ylösnousemista uuteen elämään (Room. 6:3-4).
Näiden kahden seikan valossa, kuinka meidän pitää suhtautua epäraamatullisesti kastettuihin? Jakakaamme heidät kahteen ryhmään selvyyden vuoksi. Tarkastellaan ensimmäiseksi niitä, jotka kastettiin ennen kuin heistä tuli kristittyjä. Tähän ryhmään kuuluvat tyypillisesti ne, jotka kastettiin lapsina ja ne, jotka kastettiin myöhemmin, mutta jotka eivät tunteneet Jeesusta Pelastajanaan kasteen hetkellä. Näissä tapauksissa henkilö ehdottomasti tarvitsee kastaa uudestaan. Raamatun mukaan kaste tapahtuu pelastuksen jälkeen. Kasteen symboliikka katoaa, jos henkilö ei ole pelastunut uskon kautta Jeesukseen Kristukseen.
Toiseen ryhmään kuuluvat ne, jotka kastettiin pirskottamalla uskoon tulon jälkeen. Tämä tilanne on vaikeampi. Joku voisi väittää, että tuota henkilöä ei kastettu oikeasti. Jos kaste tapahtui vettä pirskottamalla tai valuttamalla, se ei täytä "kasteen" perusmerkitystä. Raamatussa ei käsitellä erikseen tapausta, missä joku on "kastettu" ilman upotusta. Näin ollen jokainen tapaus täytyy ratkaista erikseen. Jos uskova on kastettu epäraamatullisesti, hänen pitäisi pyytää viisautta Herralta (Jaak. 1:5). Jos hänen omatuntonsa ei ole puhdas, silloin on varminta tulla kastetuksi raamatullisella tavalla omantunnon rauhoittamiseksi (Room. 14:23).
English
Minut kastettiin epäraamatullisesti. Pitääkö minut kastaa uudestaan?