Kysymys
Ovatko Raamatun ihmeet ymmärrettävä kirjaimellisesti?
Vastaus
Kyllä, Raamatun ihmeet on ymmärrettävä kirjaimellisesti. Koko Raamattu on hyväksyttävä kirjaimellisesti lukuun ottamatta niitä kohtia, jotka ovat selvästi tarkoitetut vertauskuvallisiksi. Esimerkki tällaisesta vertauskuvallisuudesta on Psalmi 17:8. Me emme ole kirjaimellisesti Jumalan silmäterä, eikä Jumalalla ole siipiä. Mutta ihmeet eivät olleet vertauskuvallisia, vaan todellisia tapahtumia. Jokaisella Raamatun ihmeellä oli tarkoituksensa ja niiden käytöllä saavutettiin jokin haluttu päämäärä.
Ensimmäinen ja kenties kaikkein suurin ihme oli luominen. Jumala loi kaiken ex nihilo, tyhjästä, ja kaikki tätä ihmettä seuranneet ihmeet todistivat hänen suunnattomasta voimaastaan. Toinen Mooseksen kirja on täynnä ihmeitä, joita Jumala käytti saavuttaakseen tarkoituksensa. Egyptin vitsaukset alkoivat Niilin muuttumisesta vereksi (2. Moos. 7:17) ja päättyivät esikoisten kuolemaan (2. Moos. 12:12). Ne olivat todellisia tapahtumia ja ne lopulta saattoivat faaraon vapauttamaan israelilaiset orjuudesta. Jos vitsauksia ei ollut, miksi faarao olisi päästänyt israelilaiset lähtemään? Jos esikoisten kuolemaa ei tapahtunut, silloin Jumala ei kulkenut kautta Egyptin tuona yönä, eikä israelilaisilla olisi ollut mitään syytä sivellä verta ovenpieliinsä. Jos näin ei ollut, silloin se ei kuvannut Jeesuksen ristillä vuodatettua verta ja ristinkuolema itsessään muuttuu kyseenalaiseksi. Jos alamme epäilemään mitään ihmettä, silloin kaikki Raamatussa kuvatut ihmeiden seuraukset joutuvat epäilyksen alle ja koko Raamattu muuttuu epäluotettavaksi.
Yksi parhaiten tunnetuista Vanhan testamentin ihmeistä on Punaisen meren jakaantuminen (2. Moos. 14), jolloin faarao ja suurin osa hänen armeijaansa hukkuivat. Jos tämä tapahtuma oli vertauskuvallinen, voimmeko luottaa mihinkään kyseisessä kertomuksessa? Vapautuivatko israelilaiset Egyptistä? Seurasiko faaraon armeija heitä ja miksi he antoivat heidän paeta? Psalmi 78 on yksi raamatunkohdista, joissa Jumala muistuttaa israelilaisia tekemistään ihmeistä vapauttaessaan heidät Egyptin orjuudesta. Nämä ihmeet tekivät Jehovan tunnetuksi ympäröiville kansoille osoittaen, kuinka hän on ainoa oikea Jumala (Joosua 2:10). Puusta ja kivestä tehdyt epäjumalat eivät pystyneet ihmeisiin.
Uudessa testamentissa Jeesus teki monia ihmeitä alkaen Kaanassa pidetyistä häistä, joissa hän muutti veden viiniksi (Joh. 2:1-10). Hän näyttävin ihmeensä oli kenties Lasaruksen herättäminen henkiin neljä päivää kuoleman jälkeen (Joh. 11). Kaikki Jeesuksen ihmeet todistivat hänen olevan se, jonka hän väitti olevansa, Jumalan Pojan. Kun hän tyynnytti myrskyn Matteuksen evankeliumin luvussa 8, opetuslapset olivat hämmästyneitä. "Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin" (jae 27). Jos Jeesuksen ihmeet eivät olleet aitoja, silloin evankeliumien kertomukset Jeesuksen tekemistä parannuksista ovat ainoastaan kauniita satuja ja nuo ihmiset eivät parantuneet sairauksistaan (Matt. 14:14; 10:34; Mark. 1:41). Tämä antaisi meille syyn epäillä Jeesuksen myötätuntoisuutta. Jos hän ei ruokkinut tuhansia ihmisiä muutamilla leivillä ja kaloilla, silloin he jäivät nälkäisiksi ja Jeesuksen sanat, "Ette te minua sen tähden etsi, että olette nähneet tunnustekoja, vaan siksi, että saitte leipää ja söitte itsenne kylläisiksi" (Joh. 6:26) ovat merkityksettömiä. Mutta Jeesus paransi, antoi tuhansille syötävää, muutti veden viiniksi ja herätti Lasaruksen kuolleista. Joh. 2:23 kertoo meille, kuinka monet uskoivat häneen ihmeiden tähden.
Kaikilla ihmeillä oli tarkoituksensa. Ne todistivat, että kukaan ei ole Jumalan kaltainen. Hän vallitsee luomakuntaa ja jos hän pystyy tekemään ihmeitä, silloin mikään elämässämme ei ole hänelle liian vaikeaa. Meidän on luotettava häneen ja uskottava, että hän pystyy tekemään ihmeitä meidänkin elämässämme. Jos ihmeet eivät olleet tosia, kuinka silloin pystymme luottamaan laisinkaan Raamattuun? Kuinka voimme luottaa Raamatun hyviin uutisiin iankaikkisesta elämässä Kristuksessa? Kun alamme epäillä mitä tahansa Raamatun kohtaa, silloin koko Jumalan Sana joutuu epäilyksen alle ja avaamme oven Saatanan valheille ja vääristyksille hänen pyrkiessään tuhoamaan uskomme (1. Piet. 5:8). Raamattua pitää lukea ja tulkita kirjaimellisesti. Näin on myös ihmeiden laita.
English
Ovatko Raamatun ihmeet ymmärrettävä kirjaimellisesti?