Kysymys
Mitä Raamattu opettaa vaurauden evankeliumista?
Vastaus
Vaurauden evankeliumissa, joka tunnetaan myös nimellä "Uskon Sana", uskovaa kehotetaan hyödyntämään Jumalaa, kun raamatullisessa kristillisyydessä tilanne on päinvastainen: Jumala käyttää uskovaa. Uskon Sana eli menestysteologia haluaa käyttää Pyhää Henkeä uskovan tarpeisiin. Raamatun mukaan Pyhä Henki on se persoona, jonka kautta Jumalan tahto toteutuu. Vaurauden evankeliumin virtaukset muistuttavat suuresti eräitä alkuseurakunnassa esiintyneitä erheellisiä liikkeitä. Paavali ja muut apostolit eivät sulattaneet sellaisia vääriä oppeja levittäneitä opettajia. He leimasivat väärät opettajat vaarallisiksi ja kehottivat kristittyjä välttämään heitä.
Paavali varoitti Timoteusta heistä 1. Tim. 6:5; 9-11. Näillä "järkensä menettäneillä" uskonto oli keino rikastumiseen ja heidän rahanhimonsa "syöksi heidät tuhoon ja perikatoon" (jae 9). Rahanhimo on kristitylle vaarallinen polku ja Jumala varoittaa siitä sanoin: "Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä” (jae 10). Jos rikkaus olisi ollut vanhurskaille sopiva tavoite, Jeesus olisi tavoitellut sitä. Mutta hän ei niin tehnyt, eikä hänellä ollut edes mihin päänsä kallistaa (Matt. 8:20). Hän opetti samaa opetuslapsilleen. On huomionarvoista, että ainut vauraudesta kiinnostunut opetuslapsi oli Juudas.
Paavali sanoi ahneuden olevan epäjumalanpalvontaa ja opetti efesolaisia välttämään kaikkia, jotka toivat heille siveettömyyden ja ahneuden evankeliumia (Ef. 5:6-7). Menestysteologia estää Jumalaa toimimasta omalla tavallaan. Näin ollen Jumala ei ole kaiken Herra, koska me emme anna hänellä vapautta siihen. Uskon Sanan mukaan usko ei merkitse Jumalan tahdolle antautuvaa uskoa. Uskoa käytetään keinona manipuloida hengellisiä lakeja, joiden he uskovat hallitsevan maailmankaikkeutta. Kuten jo nimi "Uskon Sana" antaa ymmärtää, liike opettaa uskon olevan paremminkin mitä me sanomme, kuin mihin me luotamme tai mitkä ovat omaksumamme opit.
Uskon Sana -liikkeen suosittu ilmaisu on "positiivinen tunnustus". Tämä perustuu oppiin, että sanoilla itsessään on luovaa voimaa. Uskon Sana opettaa sanojesi vaikuttavan siihen, mitä sinulle tapahtuu. Erityisesti tunnustuksesi ja Jumalalta pyytämäsi suosionosoitukset täytyy esittää luottaen, ilman epäilyksiä. Silloin Jumalan täytyy vastata (voiko ihminen vaatia mitään Jumalalta!). Näin Jumalan kyky siunata perustuu uskoomme. Jaakob 4:13-16 aivan selvästi opettaa tätä vastaan: "Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: "Tänään tai huomenna me lähdemme siihen ja siihen kaupunkiin, viivymme siellä vuoden, teemme kauppoja ja keräämme hyvät voitot." Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! Savua te olette, joka hetken näkyy ja sitten haihtuu". Sen sijaan, että puheemme tuo meille määrätynlaisen tulevaisuuden, emme edes tiedä mitä huominen tuo tullessaan tai olemmeko edes elossa.
Raamattu varoittaa meitä rahanhimosta sen tavoittelemisen sijaan. Uskovilla ja erityisesti seurakunnan johtajilla (1. Tim. 3:3) ei saisi olla rahanhimoa (Hepr. 13:5). Rahanhimosta johtaa moniin haitallisiin seurauksiin (1. Tim. 6:10). Jeesus varoitti meitä: "Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa" (Luuk. 12:15). Jyrkkänä vastakohtana Uskon Sanan vaurauden painottamiselle, Jeesus sanoi: "Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat" (Matt. 6:19). Sovittamattomat ristiriidat vaurauden evankeliumin ja Herran Jeesuksen Kristuksen evankeliumin välillä voidaan parhaiten tiivistää Jeesuksen sanoihin Matt. 6:24; "Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa".
English
Mitä Raamattu opettaa vaurauden evankeliumista?