settings icon
share icon

Habakukin kirja

Kirjoittaja: Habakuk 1:1 kertoo kirjan olevan näyn profeetta Habakukilta.

Kirjoitusajankohta: Habakukin kirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosien 610 ja 605 eKr. välillä.

Kirjan tarkoitus: Habakuk oli epätietoinen, miksi Jumala salli kyseisenä aikana valitun kansansa kärsiä vihollistensa käsissä. Jumala vastaa ja Habakukin luottamus palautuu.

Tärkeimmät jakeet:
Habakuk 1:2, “Kuinka kauan minun pitää huutaa, etkö kuule minua, Herra? Kuinka kauan minun täytyy valittaa väkivallan tähden, etkö sinä auta?

Habakuk 1:5, “Katsokaa kansoja, katsokaa, kauhistukaa ja ihmetelkää, sillä minä teen teidän päivinänne teon, jota ette uskoisi, jos ette itse näkisi.

Habakuk 1:12, “Herra, sinä olet ollut jo aikojen alusta. Herra, minun pyhä Jumalani! Herra, sinä olet lähettänyt kaldealaiset rankaisemaan meitä, sinä, kalliomme, olet tuonut heidät kurittamaan meitä. Älä anna meidän kuolla heidän käsiinsä!

Habakuk 2:2-4, “Herra vastasi minulle: Kirjoita näky niin selvästi tauluihin, että sen voi vaivatta lukea. Näky odottaa vielä toteutumistaan, mutta määräaika lähestyy joka hetki, se hetki tulee vääjäämättä. Jos se viipyy, odota, näky toteutuu varmasti ja ajallaan. Kirjoita siis: Tuo kansa on perin juurin röyhkeä ja väärämielinen. Mutta vanhurskas saa elää, kun hän pysyy uskollisena."

Habakuk 2:20, “Herra on pyhässä temppelissään, hänen edessään vaietkoon koko maa!”

Habakuk 3:2, “Herra, minä olen kuullut sanomasi, ja minä pelkään. Tee myös tänään niitä tekoja, joita olet ennen tehnyt, anna meidän nähdä ne. Vaikka vihastut, armahda meitä."

Habakuk 3:19, “Herra, minun Jumalani, on voimani. Hän tekee jalkani nopeiksi kuin kauriin jalat ja ohjaa kulkuni kukkuloille.”

Lyhyt yhteenveto: Habakukin kirja alkaa profeetan valitushuudolla hänen ihmetellessään, miksi Jumalan valittu kansa joutuu kärsimään pakkosiirtolaisuudessa (Hab. 1:1-4). Jumala antaa Habakukille vastauksen, jonka voisi tiivistää toteamukseen "et uskoisi, vaikka sen sinulle kertoisin" (Hab. 1:5-11). Habakuk vastaa tähän "Aivan, sinä olet Jumala, mutta kerro minulle miksi näin tapahtuu" (Hab. 1:17-2:1). Jumala vastaa hänelle uudemman kerran kertoen hänelle lisää. Sitten Jumala käskee maata olemaan vaiti edessään (Hab. 2:2-20). Seuraavaksi Habakuk kirjoittaa rukouksen osoittaen siten lujaa uskoaan Jumalaan, jopa näiden koettelemusten keskellä (Hab. 3:1-19).

Ennakoinnit: Apostoli Paavali lainaa Habakuk 2:4 kahdesti (Room. 1:17; Gal. 3:11) käyttäen sitä esimerkkinä pelastumisesta uskon kautta. Usko on Jumalan lahja ja saatavissa Kristuksen kautta. Se on pelastava usko, joka kestää koko elämän (Ef. 2:8-9). Saamme iankaikkisen elämän uskon kautta ja samoin elämme kristillistä elämää tuon saman uskon avustuksella. Röyhkeillä ja väärämielisillä (Hab. 2:4) sielu ei ole sopusoinnussa Jumalan kanssa, eivätkä heidän asenteensa ole rehellisiä. Mutta meidät Kristus on uskon kautta tehnyt täysin vanhurskaiksi, koska hän on antanut meille oman vanhurskautensa (2. Kor. 5:21) ja siten me elämme uskon turvin.

Käytännön sovellutus: Habakukista opimme, että voimme kyseenalaistaa Jumalan tekemisiä ja tarkoitusperiä, joskin kunnioituksella. Toisinaan emme ymmärrä kaikkea tapahtuvaa, erityisesti jos joudumme kärsimyksiin ja vihollisemme näyttävät menestyvän, kun me itse hädin tuskin selviydymme. Habakukin kirja vahvistaa Jumalan olevan kaikkivaltias ja kaikkivoipa. Kaikki on hänen ohjauksessaan. Meidän on pysyttävä lestissämme ja sallittava hänen toimia haluamallaan tavalla. Hän pitää lupauksensa. Hän rankaisee pahoja. Vaikka emme pysty sitä näkemään, hän on maailmankaikkeuden valtaistuimella. Meidän on keskityttävä seuraavaan: “Herra, minun Jumalani, on voimani. Hän tekee jalkani nopeiksi kuin kauriin jalat ja ohjaa kulkuni kukkuloille” (Hab. 3:19).

English



Vanhan testamentin yleiskatsaus



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Habakukin kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries