settings icon
share icon

Ruutin kirja

Kirjoittaja: Ruutin kirjassa ei mainita sen kirjoittajaa. Perimätiedon perusteella profeetta Samuelia pidetään Ruutin kirjoittajana.

Kirjoitusajankohta: Ruutin kirjan tarkkaa kirjoitusajankohtaa ei tiedetä. Sen uskotaan kuitenkin tapahtuneen vuosien 1011 ja 931 eKr. välisenä aikana.

Kirjan tarkoitus: Ruutin kirja oli osoitettu israelilaisille. Se opettaa, kuinka aito rakkaus voi joskus vaatia suuria uhrauksia. Riippumatta elämäntilanteestamme, voimme elää Jumalan odotusten mukaisesti. Aito rakkaus ja lempeys palkitaan. Jumala siunaa runsaskätisesti niitä, jotka pyrkivät elämään tottelevaisesti. Kuuliaiseen elämään ei kuulu Jumalan suunnitelmista hairahtumista. Jumala on armollinen niille, jotka omasta puolestaan ovat armollisia muita kohtaan.

Tärkeimmät jakeet:

Ruut 1:16, "Mutta Ruut sanoi: Älä pakota minua eroamaan sinusta ja lähtemään luotasi. Minne sinä menet, sinne minäkin menen, ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään. Sinun kansasi on minun kansani ja sinun Jumalasi on minun Jumalani."

Ruut 3:9, "Hän kysyi: Kuka sinä olet? Olen Ruut, sinun palvelijattaresi. Ota minut suojaasi, olethan perheemme lunastaja."

Ruut 4:17, "Naapuritalojen naiset kuuluttivat pojan syntymää ja huusivat: Noomi on saanut pojan. Poika sai nimekseen Obed, ja hänestä tuli Daavidin isän Iisain isä."

Lyhyt yhteenveto: Ruutin kirja alussa kuvataan tapahtumia Mooabin pakanamaassa, joka on koilliseen Kuolleestamerestä. Sen jälkeen tapahtumat siirtyvät Betlehemiin. Nämä tositapahtumat ajoittuvat Tuomarien aikakauteen, jolloin israelilaiset olivat uppiniskaisia ja monin tavoin kansallisesti epäonnistuneita. Nälänhätä pakottaa Elimelekin ja hänen vaimonsa Noomin muuttamaan Israelista Mooabiin. Elimelek kuolee ja Noomi jää kahden poikansa kanssa. Pian he avioituvat mooabilaisten Orpan ja Ruutin kanssa. Myöhemmin molemmat pojat menehtyvät ja Noomi joutuu elämään yksin Orpan ja Ruutin kanssa vieraassa maassa. Orpa palaa vanhempiensa luokse, mutta Ruut päättää määrätietoisesti elää yhdessä Noomin kanssa ja he matkaavat takaisin Betlehemiin. Tämä kertomus rakkaudesta ja uskollisuudesta keskittyy Ruutin myöhäisempään avioliittoon vauraan Boaksen kanssa, jolle hän synnyttää Obed-nimisen pojan, josta tulee Daavidin isoisä ja Jeesuksen esi-isä. Ruutista tulee kuuliaisuutensa johdosta Kristuksen kaukainen esi-isä.

Ennakoinnit: Ruutin kirjan keskeinen aihe on lunastaja. Boas oli Ruutin sukulainen hänen menehtyneen miehensä puolelta ja Boas noudatti Mooseksen lain velvoitetta lunastaa köyhä sukulainen vaikeasta elämäntilanteestaan (3. Moos. 25:47-49). Kristus toistaa tämän lunastamalla meidät, hengellisesti köyhät, synnin kahleista. Taivaallinen Isämme lähetti Poikansa ristille, jotta meillä olisi mahdollisuus tulla Jumalan lapsiksi ja Kristuksen veljiksi ja sisariksi. Näin hänestä tuli meidän Vapahtajamme ja Lunastajamme.

Käytännön sovellutus: Jumalan kaikkivaltaisuus on selvästi nähtävissä Ruutin kertomuksessa. Hän johdatti Ruutin elämää askel askeleelta, kunnes hänestä tuli Jumalan lapsi ja samalla Jeesuksen Kristuksen esi-isä Jumalan edeltätietämyksen mukaisesti (Matt. 1:5). Meillä on samoin vakuus siitä, että Jumalalla on suunnitelma meille kaikille. Noomin ja Ruutin tavoin meidän on luotettava häneen.

Voimme myös pitää Ruutia Sananlaskujen luvun 31 kaltaisena mallikelpoisena naisena. Ruut oli omistautunut perheelleen (Ruut 1:15-18; Sananl. 31:10-12), luotti uskollisesti Jumalaan (Ruut 2:12; Sananl. 31:30) ja luemme myös kuinka Ruut oli harkitsevainen sanoissaan. Hänen sanansa olivat ystävällisiä ja kunnioittavia sekä Noomille että Boakselle. Sananlaskujen luvun 31 hyveellinen nainen "puhuu viisaasti, antaa neuvoja ystävällisin sanoin (jae 26). Joudumme etsimään laajalti löytääksemme nykyaikana Ruutin kaltaisen oivan naisen.

English



Vanhan testamentin yleiskatsaus



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Ruutin kirja
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries