Kysymys
Milloin ylöstempaaminen tapahtuu suhteessa ahdistuksen aikaan?
Vastaus
Ylöstempauksen tapahtumahetki suhteessa ahdistuksen aikaan on yksi tämän hetken ristiriitaisimmista kysymyksistä seurakunnissa. Kolme yleisintä mielipidettä ovat: ylöstempaaminen tapahtuu ennen ahdistuksen aikaa; ylöstempaaminen tapahtuu ahdistuksen ajan puolivälissä; ja ylöstempaaminen tapahtuu ahdistuksen ajan lopussa. Neljättä mielipidettä, joka on ahdistuksen ajan puolivälissä tapahtuvan ylöstempaamisen muunnelma, kutsutaan Jumalan vihaa edeltäväksi ylöstempaamiseksi.
Ensinnä, on tärkeää tietää ylöstempaamisen tarkoitus. Daniel 9:27 mukaan seitsemäskymmenes vuosiviikko on vielä toteutumatta. Danielin koko profetia seitsemästäkymmenestä vuosiviikosta (Daniel 9:20-27) käsittelee Israelin valtiota. Tänä ajanjaksona Jumala keskittää huomionsa erityisesti Israeliin. Tästä ei välttämättä seuraa se, ettei seurakunta voisi myös olla läsnä. Kuitenkin meidän on kysyttävä, miksi seurakunnan pitäisi olla maan päällä tuona aikana?
Tärkein ylöstempausta käsittelevä raamatunkohta on 1. Tess. 4:13-18. Siinä todetaan, että kaikki elossa olevat uskovat, yhdessä jo kuolleiden uskovien kanssa, kohtaavat Herran pilvissä ja ovat aina Herran kanssa. Ylöstempauksella Jumala poistaa omansa maan päältä. Muutamia jakeita myöhemmin, 1. Tess. 5:9 Paavali kirjoittaa, "Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa." Ilmestyskirja, joka käsittelee pääosin ahdistuksen ajan tapahtumia, on ennustus Jumalan tulevasta vihasta, jonka hän kaataa maan päälle tuona aikana. On ristiriitaista, jos Jumala lupaa uskoville, että heidän ei tarvitse kärsiä hänen vihaansa ja sitten hän kuitenkin jättäisi heidät maan päälle kärsimään kautta ahdistuksen ajan. Se tosiasia, että Jumalan lupaus vapauttaa kristityt vihastaan on Raamatussa kohta sen jälkeen, missä hän lupaa poistaa omansa maan päältä, näyttää yhdistävän nämä kaksi tapahtumaa toisiinsa.
Toinen tärkeä raamatunkohta liittyen ylöstempaamisen ajankohdan määrittämiseen on Ilm. 3:10, jossa Kristus lupaa pelastaa uskovat "koetuksen hetkestä", joka on tuleva maan päälle. Tälle on olemassa kaksi selitystä. Joko Kristus varjelee uskovia ahdistusten keskellä, tai hän poistaa heidät ennen ahdistusten saapumista. Molemmat ovat oikeita tulkintoja kreikan kielen alkuperäistekstille. Kuitenkin on tärkeää huomata, mistä uskovat on luvattu varjella ja pelastaa. Ei ainoastaan koetuksesta, vaan koetuksen "hetkistä". Kristus lupasi varjella uskovat koko siltä aikakaudelta, joka sisältää koettelemukset, nimittäin ahdistuksen ajasta. Ahdistuksen ajan tarkoitus, ylöstempaamisen tarkoitus, 1. Tess. 5:9 merkitys, ja Ilm. 3:10 tulkinta tukevat kaikki yhdessä ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvaa ylöstempaamista. Jos Raamattu tulkitaan kirjaimellisesti ja yhdenmukaisesti, ennen ahdistuksen aikaa tapahtuva ylöstempaaminen on raamatullisesti kaikkein oikein tulkintatapa.
English
Milloin ylöstempaaminen tapahtuu suhteessa ahdistuksen aikaan?