settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvan ylöstempausnäkemyksen vahvuudet ja heikkoudet?

Vastaus


Tarkastellessamme tulevaisuuden tapahtumia, on tärkeää muistaa, että lähes kaikki kristityt ovat samaa meiltä seuraavista kolmesta seikasta: 1) Maailmaa kohtaa ennennäkemätön ahdistuksen aika, 2) Jeesus Kristus palaa maan päälle, 3) Uskovat muuttuvat kuolevista kuolemattomiksi ylöstempaukseksi kutsutussa tapahtumassa (Joh. 14:1-3; 1. Kor. 15:51-52; 1. Tess. 4:16-17). Nyt tarkastelun alla oleva kysymys kuuluu, milloin ylöstempaaminen tapahtuu suhteessa ahdistuksen aikaan ja Kristuksen toiseen tulemiseen?

On olemassa kolme näkemystä koskien ylöstempausta: (1) Se tapahtuu ennen ahdistuksen aikaa, (2) keskellä ahdistuksen aikaa, tai (3) ahdistuksen ajan lopussa. Tässä artikkelissa käsitellään näkemystä, että ylöstempaus tapahtuu ennen ahdistuksen aikaa.

Tämän näkemyksen mukaan seurakunta kohtaa tuolloin Kristuksen pilvissä ja jonkun ajan kuluttua siitä Antikristus aloittaa toimintansa ja ahdistuksen aika alkaa. Näin ollen ylöstempauksen ja Kristuksen toisen tulemuksen ja kuningaskunnan perustamisen välinen aika on seitsemän vuotta. Tämän näkemyksen mukaan seurakunta ei koe tuota seitsemän vuoden pituista ahdistuksen aikaa.

Raamatun valossa tällä näkemyksellä on monia hyviä puolia. Seurakuntaa ei ole tarkoitettu kärsimään vihaa (1. Tess. 1:9-10), eikä uskovia ole tarkoitettu kohtaamaan Herran päivää (1. Tess. 5:1-9). Filadelfian seurakunta luvattiin varjella "koetuksen hetkestä", joka on tuleva maan päälle (Ilm. 3:10 vapautus). On tärkeää huomata, että seurakuntaa ei luvattu säilyttää koetuksen kautta, vaan varjella koetuksen hetkestä.

Ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvalle ylöstempaukselle löytyy tukea myös siitä, mitä ei ole kirjoitettu Raamattuun. Sana ”seurakunta” esiintyy 19 kertaa Ilmestyskirjan kolmessa ensimmäisessä luvussa, mutta on merkillepantavaa, että sen jälkeen sitä ei käytetä kuin vasta luvussa 22. Toisin sanoen Ilmestyskirjan pitkällisissä kuvauksissa ahdistuksen ajasta sanaa seurakunta ei käytetä lainkaan. Itse asiassa Raamattu ei koskaan käytä seurakunta-sanaa ahdistuksen ajan asiayhteydessä.

Ennen ahdistuksen aikaa tapahtuva ylösnousemus on ainoa näkemys, jossa tehdään selvä ero Israelin ja seurakunnan välillä ja kuinka Jumalalla on niille eri suunnitelmat. Danielin kirjan 9:24 seitsemänkymmentä vuosiviikkoa määriteltiin Danielin kansalle (juutalaisille) ja Danielin pyhälle kaupungille (Jerusalemille). Tämän profetian mukaan on selvää, että seitsemäskymmenes vuosiviikko (ahdistuksen aika) on Israelin ja Jerusalemin puhdistamisen aikakausi, eikä sillä ole mitään yhteyttä seurakunnan kanssa.

Ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvalle ylöstempaukselle on myös historiallisia perusteita. Joh. 21:22-23 perusteella näyttää siltä, että alkuseurakunta odotti Kristuksen välitöntä paluuta. Muutoin ei olisi syntynyt huhuja siitä, että Jeesus palaisi Johanneksen elinaikana. Ennalta-arvaamattomuus ei sovi kahteen muuhun ylöstempausteoriaan, mutta se on olennaista ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvalle ylöstempaukselle.

Se myös soveltuu parhaiten Jumalan luonteeseen ja hänen haluunsa säästää vanhurskaat maailmaa odottavalta tuomiolta. Raamatussa on esimerkkejä vastaavista tilanteista, esim. Nooan pelastuminen maailmanlaajuiselta tulvalta. Samoin Loot pelastui Sodomasta ja Raahab selvisi Jerikosta (2. Piet. 2:6-9).

Yksi ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvan ylöstempauksen heikkous on siinä, että se on varsin uusi opetus, koska se muodostui vasta 1800-luvun alkupuolella. Sen toinen heikkous on Jeesuksen paluu kahdessa vaiheessa: ensin ylöstempauksessa ja toiseksi ahdistuksen ajan lopussa. Raamatussa ei ole tällaista selvää kaksijakoisuutta Jeesuksen paluun suhteen.

Sen lisävaikeutena on, että ahdistuksen aikana pyhiä elää maan päällä (Ilm. 13:7 ja 20:9). Teorian kannattajien vastaus tähän on, että Vanhan testamentin pyhät ja ahdistuksen ajan pyhät kuuluvat eri ryhmään kuin Uuden testamentin pyhät. Ylöstempauksen hetkellä elossa olevat uskovat temmataan pois ennen ahdistuksenajan alkua, mutta ahdistuksen aikana ihmisiä pelastuu.

Sen viimeinen heikkous on, että Raamattu ei anna selvää aikajärjestystä tuleville tapahtumille. Raamattu ei opeta selkeästi, että yksi ylöstempauksen ajankohdan tulkitsemisnäkemys on muita parempi. Tämän vuoksi on monia mielipiteitä näistä tapahtumista ja kuinka niihin liittyvät ennustukset pitäisi tulkita ja sovittaa yhteen.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat ennen ahdistuksen aikaa tapahtuvan ylöstempausnäkemyksen vahvuudet ja heikkoudet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries