settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap İntihar Konusunda Ne Der?

video
Yanıt


Kutsal Kitap intihar eden altı kişiden söz eder: Avimelek (Hakimler 9:54), Saul (1. Samuel 31:4), Saul’un silah taşıyıcısı (1. Samuel 31:4–6), Ahitofel (2. Samuel 17:23), Zimri (1. Krallar 16:18) ve Yahuda (Matta 27:5). Kişiliği hakkında hiçbir şey söylenmemiş olan Saul’un silahlarını taşıyan adam hariç, bu adamların beşinin de kötü kişiler oldukları belirtilmiştir. Şimşon yapacağı hamlenin ölümüne yol açacağını bildiğinden bazı kişiler Şimşon’un ölümünü de bir intihar olayı olarak görür (Hakimler 16:26–31) ancak Şimşon’un hedefi, kendisini değil Filistliler’i öldürmekti.



Kutsal Kitap intiharı cinayetle eşdeğer görür ki zaten öyledir de, intihar öz cinayettir. Bir kişinin ne zaman ve nasıl öleceğine karar verecek olan tek kişi Tanrı'dır. Mezmur yazarıyla birlikte bizler de, “Hayatım Senin elinde” demeliyiz (Mezmur 31:15).

Yaşamı veren Tanrı’dır. “RAB verdi, RAB aldı” (Eyüp 1:21). Bir insanın kendi yaşamına son vermesi Tanrı yolundan uzak bir davranıştır, çünkü böyle yapmakla Tanrı’nın yaşam armağanını reddetmiş olur. Hiç kimse kendi yaşamına son vererek Tanrı'nın yetkisini kendi üzerine almaya kalkışmamalıdır.

Kutsal Yazılar’da bazı kişiler hayatta büyük ümitsizliklere düşmüşlerdir. Süleyman, zevk peşinde koşarken, “hayattan nefret ettim” dediği bir noktaya gelmişti (Vaiz 2:17). İlyas korkuyordu, depresyondaydı ve ölümü arzuluyordu (1. Krallar 19:4). Yunus Tanrı’ya o kadar kızgındı ki, ölmeyi istemişti (Yunus 4:8). Elçi Pavlus ve müjdeci arkadaşları bile bir noktada, “Dayanabileceğimizden çok ağır bir yük altındaydık. Yaşamaktan bile umudumuzu kesmiştik” demişlerdi (2. Korintliler 1:8).

Ancak bu kişilerin hiçbiri intihar etmedi. Süleyman, “Tanrı’ya saygı gösterip buyruklarını yerine getirmesi gerektiğini, çünkü her insanın görevinin bu olduğunu” öğrenmişti (Vaiz 12:13). İlyas bir melek tarafından teselli edilmiş, dinlenmesine izin verilmiş, sonra da kendisine yeni bir görev verilmişti. Tanrı, Yunus’a öğüt vermiş ve onu azarlamıştı. Pavlus, karşılaştığı baskı dayanabileceğinden fazla olsa da, Rab'bin her şeye katlanabileceğini öğrenmişti: “Bu, kendimize değil, ölüleri dirilten Tanrı’ya güvenmemiz için oldu” (2. Korintliler 1:9).

Bu nedenle Kutsal Kitap’a göre intihar bir günahtır. “En büyük günah” değildir; Tanrı’nın bakış açısından bütün diğer kötülüklerden daha kötü bir şey değildir ve kişinin sonsuz geleceğini belirlemez. Ancak intiharın geride kalanların üzerinde derin ve kalıcı bir etkisi olduğu kesindir. İntiharın bıraktığı acı verici yara izleri kolayca iyileşmez. Tanrı bugün sıkıntılarla karşı karşıya olan herkese lütfunu versin (Mezmur 67:1). Ve her birimiz, “Rab’bi adıyla çağıran herkes kurtulacak” vaadinde umut bulalım (Romalılar 10:13).

Eğer intihar etmeyi düşünüyorsanız, lütfen hemen yardım alın. Ülkenizdeki intihar yardım hattını arayın, mümkünse bir hastaneye gidin, 112’yi arayın, evinizdeki, binanızdaki, iş yerinizdeki ya da her neredeyseniz yakınlarınızdaki birini ne yaptığınız konusunda bilgilendirin ve yardım almak için ne gerekiyorsa yapın.

Birçok ülkede intihar destek telefon hatları bulunmaktadır: http://www.suicide.org/international-suicide-hotlines.html

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap İntihar Konusunda Ne Der?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries