Soru
Kutsal Kitap’ta Hata, Çelişki Veya Tutarsızlık Var Mıdır?
Yanıt
Kutsal Kitap'ı, hata bulmaya yönelik önyargılarımız olmadan, olduğu gibi okursak, tutarlı ve anlaması kolay bir kitap olduğunu görürüz. Evet, Kutsal Kitap’ın içinde anlaşılması zor kısımlar vardır. Evet, birbiriyle çelişiyormuş gibi görünen ayetler vardır. Kutsal Kitap’ın 40 farklı yazar tarafından yaklaşık 1500 yıllık bir dönem içinde yazıldığını hatırlamalıyız. Her yazar farklı bir tarzda, farklı bir bakış açısıyla, farklı bir kitleye, farklı bir amaçla yazmıştı. Arada bazı küçük farklılıklar görmeyi beklemeliyiz. Ama farklılıklar çelişki değildir. Yalnızca ayet veya bölümlerin birbiriyle uyumlu hale getirilebilmesi mümkün olmadığında bu bir hata sayılabilir. Şu anda bir yanıt var olmaması, bir yanıtın var olmadığı anlamına gelmez. Birçok insan Kutsal Kitap’ta tarih veya coğrafya konusunda sözde bir hata bulmuş, ancak bu konularda daha çok arkeolojik kanıt keşfedildiğinde Kutsal Kitap’ın doğru olduğunu görmüştür.
Bize sık sık, “Bu ayetlerin nasıl birbirleriyle çelişkili olmadığını açıklayın!” veya “Bakın, Kutsal Kitap’ta bir hata var işte!” şeklinde sorular gelir. İnsanların dile getirdiği şeylerden bazılarının yanıtlanmasının zor olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, bizler Kutsal Kitap’taki her sözde çelişki veya hata için geçerli ve entelektüel bakımdan mantıklı yanıtlar olduğunu savunuyoruz. “Kutsal Kitap’taki bütün hataları” listeleyen kitaplar ve web siteleri vardır. İnsanların çoğu bu hataları kendi kendilerine bulmaz, sadece bu yerlerden kendilerine cephane sağlarlar. Bu sözde hataların her birini yalanlayan kitaplar ve web siteleri de vardır. En üzücü şey, Kutsal Kitap’a saldırıda bulunan insanların çoğunun herhangi bir yanıtla ilgilenmemesidir. Hatta “Kutsal Kitap’a saldıran” insanların çoğu bu yanıtları bilirler ama yine de tekrar tekrar eski sığ saldırılarını kullanırlar.
Öyleyse, birisi bize Kutsal Kitap’taki sözde bir hatayla yaklaştığında ne yapmamız gerekir? 1) Kutsal Kitap ayetlerini dua ederek inceleyip bu konuda basit bir çözüm olup olmadığına bakmalıyız. 2) İyi Kutsal Kitap yorum kitaplarından, “Kutsal Kitap’ı savunan” kitapları ve Kutsal Kitap’la ilgili araştırmalar içeren web sitelerinden bazılarını kullanarak biraz araştırma yapmalıyız. 3) Onların bu konuda bir çözüm bulup bulamayacaklarını görmek için vaizimize/kilise önderlerimize sormalıyız. 4) Bu ilk üç adım izlendikten sonra hâlâ açık bir yanıt yoksa, Tanrı’nın Sözü’nün gerçek olduğu ve henüz anlaşılmış olmasa da bir çözüm olduğu konusunda Tanrı’ya güvenmeliyiz (2. Timoteos 2:15, 3:16-17).
English
Kutsal Kitap’ta Hata, Çelişki Veya Tutarsızlık Var Mıdır?