settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap’ı Anlamak Neden Bu Kadar Zordur?


Kutsal Kitap’ı anlamak konusunda herkes çeşitli derecelerde zorluk çeker. Yaklaşık 2000 yıllık kilise tarihinden sonra bile, en parlak Kutsal Kitap bilginlerini bile doğru anlamın ne olduğu konusunda fikir yürütmelerine neden olan bazı Kutsal Kitap ayetleri ve parçaları vardır. Kutsal Kitap’ı anlamak neden bu kadar zordur? Kutsal Kitap’ı tamamen ve doğru bir şekilde anlamak için neden bu kadar çok çaba gerekir? Bu soruya yanıt vermeye çalışmadan önce, Tanrı’nın belirsiz bir şekilde iletişim kurmadığı söylenmelidir. Tanrı Sözü’nün mesajı tamamen açıktır. Kutsal Kitap’ı anlamanın bazen zor olmasının nedeni bizlerin düşmüş varlıklar olduğumuz; günahın anlayışımızı bulandırması ve Kutsal Kitap’ı kendi istediğimiz şekilde çarpıtmamıza neden olmasıdır.

Kutsal Kitap’ı anlaşılması zor kılan birkaç etken vardır. İlk olarak bir zaman ve kültür farkı vardır. Kutsal Kitap günümüzden 3,400 ve 1,900 yıl önce yazılmıştır. Kutsal Kitap’ın yazıldığı zamanki kültür, günümüzde var olan kültürlerin çoğundan çok farklıydı. İ.Ö. 1800 yılında Orta Doğu’daki göçebe çobanların hareketleri 21. yüzyıldaki bilgisayar programcıları için pek anlamlı gelmez. Kutsal Kitap’ı anlamaya çalışırken, Kutsal Kitap’ın yazıldığı kültürü anlamamız çok önemlidir.

İkinci olarak, Kutsal Kitap, tarih, yasa, şiir, ilahiler, bilgelik edebiyatı, peygamberlik, kişisel mektuplar ve zamanın sonu dahil olmak üzere farklı edebi türleri içerir. Tarihsel kitapların, bilgelik kitaplarından farklı yorumlanması lazımdır. Şiirler, zamanın sonuyla ilgili yazılarla aynı şekilde anlaşılamaz. Kişisel bir mektubun günümüzde bizim için anlamlı olsa da, kendileri için yazılmış kişiler için farklı bir uygulaması olabilir. Kafa karışıklığı ve yanlış anlamalardan uzak durmak için Kutsal Kitap’ın farklı edebi türler içerdiğini kabul etmek çok önemlidir.

Üçüncü olarak, hepimiz günahkârız, hepimiz hatalar yaparız (Vaiz 7:20; Romalılar 3:23; 1. Yuhanna 1:8). Kutsal Kitap’ı okurken onda kendi peşin hükümlü eğilimlerimizi görmemeye çalışsak da ara sıra bunu kaçınılmaz olarak yapıyoruz. Ne yazık ki, herkes bir noktada bir parçayı onun ne demek olduğu ya da ne demek olamayacağı konusundaki kendi varsayımından ötürü yanlış yorumlar. Kutsal Kitap’ı etüt ederken, Tanrı’dan önyargılarımızı kaldırmasını ve Sözü’nü kendi varsayımlarımızdan ayrı olarak yorumlamamıza yardım etmesini istemeliyiz. Önceden varsayımları olduğunu itiraf etmek alçakgönüllülük ve hataları kabul etme isteği gerektirdiğinden bunu yapmak çoğu zaman zordur.

Kutsal Kitap’ı doğru bir biçimde anlamak için tek gereken kesinlikle bu üç adım değildir. Kutsal Kitap yorum bilimi olan Kutsal Kitap yorum ilkeleri üzerine kitaplar yazılmıştır. Ancak, bu adımlar, Kutsal Kitap’ı anlamak için harika birer başlangıçtır. Kendimizle Kutsal Kitap zamanlarında yaşayan insanlar arasındaki kültürel farklılıkları anlamalıyız. Farklı edebi türleri hesaba katmalıyız. Kutsal Kitap’ın kendisi için konuşmasına izin vermeli ve varsayımlarımızın Kutsal Kitap yorumumuzu lekelemesine izin vermemeliyiz.

Kutsal Kitap’ı anlamak bazen zor bir iş olabilir ancak, Tanrı’nın yardımıyla mümkündür. Unutmayın ki, eğer İsa Mesih’e iman ediyorsanız, Tanrı’nın Ruhu içinizde yaşamaktadır (Romalılar 8:9). Kutsal Yazılar’ı “esinlendiren” Tanrı (2. Timoteos 3:16-17) eğer O’na güvenirseniz aklınızı gerçeğe ve Sözünü anlamanıza yol açacak Tanrı’dır. Ancak bu, Tanrı’nın işinizi her zaman kolay kılacağı anlamına gelmez. Tanrı bizlerin Sözü’nü ve içindeki hazineleri tamamen araştırmamızı arzular. Kutsal Kitap’ı anlamak kolay olmayabilir ancak olağanüstü ödüllendiricidir.

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap’ı anlamak neden bu kadar zordur?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries