Soru
Kutsal Kitap Nümerolojisi Nedir?
Kutsal Kitap nümerolojisi, Kutsal Kitap’taki sayılar üzerinde bir etüttür. Kutsal Kitap’ta en yaygın olarak tekrar edilen iki sayı 7 ve 40 sayılarıdır. 7 sayısı tamamlanma ya da kusursuzluk anlamına gelir (Yaratılış 7:2-4; Vahiy 1:20). Kusursuz ve tam olan sadece Tanrı olduğundan bu sayıya sık sık “Tanrı’nın sayısı” adı verilir (Vahiy 4:5; 5:1, 5-6). 3 sayısının da tanrısal kusursuzluk olduğu düşünülür: Üçlü Birlik Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan oluşur.
40 sayısı sık sık “deneme ya da sıkıntı sayısı” olarak anlaşılır. Örneğin, İsrailliler 40 yıl çölde dolaştılar (Yasa’nın Tekrarı 8:2-5); Musa 40 gün boyunca dağın tepesindeydi (Mısır’dan Çıkış 24:18); Yunus, Ninova’yı 40 sonra üzerlerine yargı geleceği konusunda uyarmıştı (Yunus 3:4); İsa 40 gün boyunca denenmişti (Matta 4:2); İsa’nın dirilişiyle göğe alınması arasında 40 gün vardı (Elçilerin İşleri 1:3). Kutsal Kitap’ta tekrarlanan bir başka sayı da 4 sayısıdır ki bu da yaratılışın sayısıdır: kuzey, güney, doğu, batı ve dört mevsim. 6 sayısının insanın sayısı olduğu düşünülür: insan 6. günde yaratılmıştı ve insan sadece 6 gün çalışır. Kutsal Kitap’ın bir şeyi belirtmek için kullandığı bir başka sayı da Vahiy Kitabı’nın 13’cü bölümünde mesih-karşıtı’ndan söz etmek için kullandığı 666 sayısıdır.
Sayıların gerçekten bir anlamı olup olmadığı tartışılmaktadır. Kutsal Kitap sayıları kalıplarda ya da ruhsal bir gerçek öğretmekte gerçekten kullanıyora benzemektedir. Ancak birçok insan “Kutsal Kitap nümerolojisi”ne çok fazla önem yükleyerek Kutsal Kitap’taki her sayının ardında özel bir anlam bulmaya çalışır. Çoğu kez, Kutsal Kitap’taki bir sayı sadece bir sayıdır. Tanrı bizleri Kutsal Kitap’ta gizli anlamlar, saklı mesajlar ya da kodlar aramaya çağırmamıştır. Kutsal Kitap’a tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak ve “her iyi iş için donatılmış olarak yetkin olmamızı” sağlamak için bol bol açık gerçek yer almaktadır (2. Timoteos 3:16).
English
Kutsal Kitap nümerolojisi nedir?