settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap’ı okumaya başlamak için iyi bir yer neresidir?


İlk olarak, Kutsal Kitap’ın baştan sona düzgün bir şekilde okunacak sıradan bir kitap olmadığını anlamak önemlidir. Kutsal Kitap aslında 1500 yıldan daha uzun bir süre içinde değişik yazarlar tarafından birkaç dilde yazılmış bir kütüphane, ya da bir koleksiyondur. Martin Luther, Kutsal Kitap’taki bütün tarih ve peygamberliklerin nihai olarak Mesih’e işaret etmesinden ötürü Kutsal Kitap’ın “Mesih’in beşiği” olduğunu söylemiştir. Bu yüzden, Kutsal Kitap’ı ilk okuyan birisi işe Müjdeler’le başlamalıdır. Markos’un Müjdesi, çabuk ve kolay okunan bir kitap olduğundan başlamak için iyi bir yerdir. Bundan sonra İsa’nın Kendisi hakkında iddia ettiği şeylere odaklanan Yuhanna’nın Müjdesi’ne geçmelisiniz. Markos bize İsa’nın yaptıklarını anlatır, Yuhanna ise İsa’nın söylediklerini ve O’nun kim olduğunu bildirir. Yuhanna’da en basit ve en açık ayetlerden bazılarının yanı sıra, en derin ve engin ayetlerin bazıları da yer alır. Müjdeler’i (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) okumak Mesih’in yaşamı ve hizmetini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Bundan sonra, Mektuplar’dan (Romalılar, Efesliler, Filipililer) bazılarını okuyun. Mektuplar bize yaşamlarımızı Tanrı’yı onurlandıran bir şekilde nasıl yaşayacağımızı öğretir. Eski Antlaşma’yı okumaya başladığınızda Yaratılış Kitabı’nı okuyun. Yaratılış Kitabı, Tanrı’nın dünyayı nasıl yarattığını ve insanlığın nasıl günaha düştüğünün yanı sıra, düşüşün dünya üzerindeki etkisini bize bildirir. Mısır’dan Çıkış, Levililer, Çölde Sayım ve Yasa’nın Tekrarı kitapları, Tanrı’nın Yahudiler’in uyarak yaşamalarını talep ettiği bütün yasaları içerdiklerinden okunması zor kitaplar olabilir. Bu kitaplardan uzak durmaya çalışmanız gerekmez ama bunları daha sonra etüt etmeye bırakmak belki daha iyi olacaktır. Her halükârda, onlarda saplanıp kalmamaya çalışın. İsrail tarihi hakkında anlayış sahibi olmak için Yeşu’dan başlayarak Tarihler kitaplarının sonuna kadar olan kısmı okuyun. Mezmurlar’dan başlayarak Ezgiler Ezgisi’nin sonuna kadar olan kısmı okumak İbrani şiir ve bilgeliği hakkında iyi bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Yeşaya’dan başlayarak Malaki’nin sonunu kadar olan peygamberlik kitaplarının da anlaşılması zor olabilir. Kutsal Kitap’ı anlamanın anahtarının Tanrı’dan bilgelik istemek olduğunu unutmayın (Yakup 1:5). Kutsal Kitap’ın yazarı Tanrı’dır ve Tanrı sizin Kendi Sözü’nü anlamanızı ister.
Herkesin başarılı bir Kutsal Kitap öğrencisi olamayacağını bilmek önemlidir. Sadece Tanrı Sözü’nü etüt etmek için gerekli “niteliklere” sahip olanlar bunu Tanrı’nın bereketiyle yapabilirler.

Siz İsa Mesih’e iman aracılığıyla kurtuldunuz mu (1 Korintliler 2:14-16)?
Tanrı’nın Sözü için açlık ve susuzluk çekiyor musunuz (1 Petrus 2:2)?
Tanrı Sözü’nü gayretle araştırıyor musunuz (Elçilerin İşleri 17:11)?

Eğer bu üç soruya “evet” yanıtı verdiyseniz, nereden başlarsanız başlayın ve etüt yönteminiz ne olursa olsun Tanrı’nın Kendisini tanıma ve Sözü’nü bilme çabalarınızı bereketleyeceğinden emin olabilirsiniz. Eğer bir Hristiyan olup olmadığınızdan, Mesih’e imanla kurtulup kurtulmadığınızdan ve içinizde Kutsal Ruh’un yaşayıp yaşamadığından emin değilseniz, Kutsal Yazılar’ın sözlerinin anlamlarını anlamanız imkânsız olacaktır. Kutsal Kitap’ın gerçekleri Mesih’e iman etmeyenlerden gizlidir ama iman edenler için yaşamın ta kendisidir (1 Korintliler 2:13-14; Yuhanna 6:63).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap’ı okumaya başlamak için iyi bir yer neresidir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries