Soru
Lectio Divina nedir?
Yanıt
Lectio divina Latince’de, “ilahi okuma,” “ruhsal okuma” veya “kutsal okuma” anlamına gelir. Yazar ve ruhani yönetmen Becky Eldredge’e göre Lectio divina, “bir Kutsal Kitap pasajının yavaş, ritmik bir okuması ve duada kullanılması”dır (Busy Lives & Restless Souls, Loyola Press, 2017). Bu geleneksel manastır uygulamasının amacı, Tanrı ile birliği teşvik etmek ve özel ruhsal kavrayış sağlamaktır. Lectio divina'nın ilkeleri ilk olarak 220 yılı civarında ifade edildi ve daha sonra Katolik rahipler, özellikle de Azizler Pachomius, Augustine, Basileios ve Benedict'in manastır kuralları tarafından uygulandı. Lectio divina'nın uygulaması, 1965'de Vatikan II Konseyi tarafından Dei Verbum ‘un yayınlanmasıyla yeniden canlandırıldı.
İlgili bir uygulama, simgeler, illüstrasyonlar veya diğer görsel imgeler üzerinde düşünürken dua eden visio divina'dır. Buna ek olarak, çeşitli Katolik öğretmenler, müziği “kalbin kulaklarını” açmanın bir aracı olarak kullanarak müzik veya ses divina'yı ve Corpus Christi alayı veya bir tespih alayına katılmak, Haç istasyonlarını ziyaret etmek veya Camino'da yürümek olan yürüyüş divina'yı teşvik eder.
Lectio divina uygulaması Katolikler arasında popülerdir ve müjdeci kilisede, özellikle de manevi oluşum hareketinde yer alan kiliselerde kabul görmektedir. Papa XVI. Benediktus, lectio divina'yı destekledi ve 2005'de yaptığı bir konuşmada onun amacından bahsetti: “Özellikle kadim lectio divina geleneğini hatırlatmak ve tavsiye etmek isterim: Kutsal Yazıların dua eşliğinde özenle okunması, okuyan kişinin konuşan Tanrı'yı işittiği ve dua ederken O’na güven dolu bir yürek açıklığıyla karşılık verdiği o samimi diyaloğu ortaya çıkarır. Eğer etkin bir şekilde teşvik edilirse, bu uygulama Kilise'ye -ki bundan eminim- yeni bir ruhani bahar getirecektir" ("İlahi Vahiy Üzerine Dogmatik Anayasa'nın 40. Yıldönümünü Anmak Üzere Düzenlenen Uluslararası Kongre Katılımcılarına Hitap Dei Verbum” 9/16/05).
Lectio divina, diğer inançların kutsal metinlerinin okunmasına kolayca uyarlanabilir. Psikolog John Uebersax'ın da belirttiği gibi, lectio divina adımları, "psikolog Carl Jung tarafından ortaya konan dört temel bilişsel işleve oldukça iyi bir şekilde karşılık gelmektedir: algılama, düşünme, hissetme ve sezme" ("A Method for Lectio Divina Based on Jungian Psychology," www.john-uebersax.com/plato/lectio.htm, erişim tarihi 3/2/23).
Lectio divina uygulaması, rahatlama, kendini rahat hissetme ve zihni sıradan düşünce ve kaygılardan arındırma ile başlar. Bazı uygulayıcılar derin, temizleyici nefeslerle başlayarak ve zihni serbest bırakmaya yardımcı olmak için seçilen bir cümleyi veya kelimeyi birkaç kez tekrarlayarak konsantre olmayı yararlı bulurlar. Ardından dört adımı takip ederler:
Lectio- Kutsal Kitap ayetlerini birkaç kez yavaşça okumak. Pasajın kendisi, okumanın her bir bölümünün tadını çıkarmak, uygulayıcıya hitap eden bir kelime veya cümlenin "ince yumuşak bir sesini" sürekli dinlemek kadar önemli değildir
Meditatio : Kutsal Kitap ayetleri üzerinde derinlemesine düşünmek ve bunların kişinin yaşamına nasıl uygulanabileceğini düşünmek. Uygulayıcı ortaya çıkan duygulara ve Tanrı'nın nasıl konuştuğuna özellikle dikkat eder.
Oratio: Okunan Kutsal Kitap ayetlerine dua ederek ve kalbi Tanrı'ya açarak cevap vermek. Bu, Tanrı ile bir konuşmanın başlangıcı olarak görülür. Bazı lectio divina uygulayıcıları, kendilerinin Tanrı’ya ettikleri duaları ve Tanrı'nın kendilerine mesajlarını kaydetmek için bir günlük tutarlar.
Contemplatio: Öğrenilen her şey üzerinde derin düşünmek. Bu adım, sessizlik içinde oturmayı, Tanrı'nın huzurunda dinlenmeyi ve Mesih ile birliği yaşamayı içerir.
Lectio divina talimatlarının bazı versiyonları beşinci bir adımı da içerir: Actio ya da eylem. Uygulayıcı, Tanrı'nın sevgisini aldıktan sonra başkalarına sevgiyle hizmet etmelidir.
Kutsal Kitap'ı kendini vererek ibadetsel bir biçimde okumak, aceleye getirmeden dua etmek ve yazılı Söz üzerinde derin düşünüp ona karşılık vermek tabii ki iyidir. Lectio divina bu faaliyetleri desteklediği sürece, inananlar katılabilir. Tanrı ile iletişim kurmak için Kutsal Kitap’a odaklanmak övgüye değer. Ancak lectio divina ile ilgili bazı ikazlar bulunmaktadır:
1) Lectio divina'nın kökeni sorunludur. Keşişlerden kaynaklanan, mistikler tarafından uygulanan, papalar tarafından tavsiye edilen ve Katolik öğretmenler tarafından öğretilen her şey şüphelidir. İmanlılar, geleneksel bir manastır uygulaması olarak tanımlanan herhangi bir uygulamaya karşı dikkatli olmalıdır.
2) Lectio divina'nın öznel, kişisel odağı, objektif, metodik İncil çalışmasına gerektiği önemi vermez. Lectio divina savunucuları, uygulamanın “Kutsal Yazılar’ı incelenecek metinler olarak ele almadığını” açıkça kabul ederler. . . . Lectio Divina’da, Kutsal Kitap’ı okumanın daha entelektüel, gayretli veya zahmetli yollarını bırakırız. . . . Lectio Divina okumayı içermekle birlikte, okumaktan çok, Kutsal Yazıların Kutsal Ruh aracılığıyla iletilen içsel mesajını dinleme pratiğidir. Lectio Divina bilgi ya da motivasyon aramaz” (Archdiocese of St. Louis, www.archstl.org/Portals/0/Documents/Worship/Divina%20Resources/Lectio%20Divina.pdf, erişim tarihi 3/2/23). Kutsal Yazılar'ın adanmışlıkla okunması, "entelektüel, gayretli" Kutsal Kitap çalışmasının yerini almamalı ancak onu tamamlamalıdır. Kutsal Kitap’ın ciddi bir şekilde incelenmesi doğal olarak Tanrı ile paydaşlık ve tapınmaya yol açmalıdır.
İman edenler, gerçeğin bildirisini doğru kullanan ve Tanrı’nın önünde alnı ak birer işçi olma sorumluluğuna sahiptir (2. Timoteos 2: 15). Kutsal Kitap’a sağlam bir bilgi ve iman konumundan yaklaşırız; kişisel huzur ve iç huzuru deneyimi, Tanrı’yı doğru bir şekilde tanımanın ve O’nunla hemhal olmanın bir yan ürünü olarak gelir.
English
Lectio Divina nedir?