Soru
On Emir nedir?
Yanıt
On Emir, Tanrı’nın Kutsal Kitap’ta İsrail ulusuna Mısır’dan çıkmalarından kısa bir süre sonra verdiği on yasadır. On Emir aslında, Eski Antlaşma Yasası’nda yer alan 613 buyruğun bir özetidir. İlk dört buyruk, Tanrı’yla olan ilişkimizi ele alır. Son altı buyruk birbirimizle olan ilişkimizi ele alır. On Emir, Kutsal Kitap’ta Mısır’dan Çıkış 20:1-17 ve Yasa’nın Tekrarı 5:6-21’da yer alır ve aşağıda görüldüğü üzeredir:
1) “Benden başka tanrın olmayacak.” Bu buyruk, tek gerçek Tanrı’dan başka herhangi bir tanrıya tapınmayı yasaklar. Bütün diğer tanrılar sahte tanrılardır.
2) “Kendine yukarıda gökyüzünde, aşağıda yeryüzünde ya da yer altındaki sularda yaşayan herhangi bir canlıya benzer put yapmayacaksın. Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın. Çünkü ben, Tanrın RAB, kıskanç bir Tanrı’yım. Benden nefret edenin babasının işlediği suçun hesabını çocuklarından, üçüncü, dördüncü kuşaklardan sorarım. Ama beni seven, buyruklarıma uyan binlerce kuşağa sevgi gösteririm.” Bu buyruk bir put, Tanrı’nın görünür bir temsilini yapmaya karşıdır. Bizim yaratabileceğimiz hiçbir suret Tanrı’yı doğru bir şekilde resmedemez. Tanrı’yı temsil etmesi üzere bir put yapmak sahte bir tanrıya tapınmaktır.
3) “Tanrın RAB`bin adını boş yere ağzına almayacaksın. Çünkü RAB, adını boş yere ağzına alanları cezasız bırakmayacaktır.” Bu, RAB’bin adını boş yere ağzımıza almakla ilgili bir buyruktur. Tanrı’nın ismini hafife almamamız lazımdır. Tanrı’dan sadece saygı dolu ve O’nu onurlandırıcı biçimlerde söz ederek O’na olan saygımızı göstermemiz lazımdır.
4) “Şabat Günü`nü kutsal sayarak anımsa. Altı gün çalışacak, bütün işlerini yapacaksın. Ama yedinci gün bana, Tanrın RAB’be Şabat Günü olarak adanmıştır. O gün sen, oğlun, kızın, erkek ve kadın kölen, hayvanların, aranızdaki yabancılar dahil, hiçbir iş yapmayacaksınız. Çünkü ben, RAB yeri göğü, denizi ve bütün canlıları altı günde yarattım, yedinci gün dinlendim. Bu yüzden Şabat Günü’nü kutsadım ve kutsal bir gün olarak belirledim.” Bu, Şabat gününü (haftanın son günü olan Cumartesi’ni) Rab’be adanmış bir dinlenme günü ayırma konusunda bir buyruktur.
5) “Annene babana saygı göster. Öyle ki, Tanrın RAB’bin sana vereceği ülkede ömrün uzun olsun.” Bu kişinin anne babasına her zaman saygı gösterip onları onurlandırması konusunda bir buyruktur.
6) “Adam öldürmeyeceksin.” Bu başka bir insanı kasıtlı olarak öldürmeye karşı bir buyruktur.
7) “Zina etmeyeceksin.” Bu, kişinin eşinden başka birisiyle cinsel bir ilişkisi olmasına karşı bir buyruktur.
8) “Çalmayacaksın.” Bu, insanın kendisinin olmayan herhangi bir şeyi, o şeyin sahibinin izni olmadan almasına karşı bir buyruktur.
9) “Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin.” Bu, başka biri hakkında yalan yere tanıklık etmeyi yasaklayan bir buyruktur. Aslında yalan söylemeye karşı bir buyruktur.
10) “Komşunun evine, karısına, erkek ve kadın kölesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.” Bu, insanın kendisine ait olmayan herhangi bir şeyi arzulamasına karşı bir buyruktur. Göz dikmek, adam öldürme, zina ve hırsızlık gibi, yukarıda listelenen buyruklardan birine karşı gelmeye yol açabilir. Eğer bir şeyi yapmak yanlışsa aynı şeyi yapmayı arzulamak da yanlıştır.
Birçok insan hatayla On Emir’e, eğer yerine getirilirse kişinin ölümden sonra cennete girmesini garantilen bir dizi kural olarak bakar. Tersine, On Emir’in amacı, insanların Tanrı’nın Yasası’na kusursuz bir şekilde itaat edemediklerini (Romalılar 7:7-11) ve bu yüzden de Tanrı’nın merhameti ve lütfuna ihtiyaçları olduğunu anlamaya zorlamaktır. Matta 19:16’daki zengin genç yöneticinin iddialarına karşın kimse On Emir’e kusursuz bir şekilde itaat edemez (Vaiz 7:20). On Emir, hepimizin günah işlediğimizi (Romalılar 3:23) ve bu yüzden de Tanrı’nın sadece İsa Mesih’e iman aracılığıyla elde edilen merhameti ve lütfuna ihtiyacımız olduğunu gösterir.
English
On Emir nedir?