settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap son zamanlarla ilgili olarak Rusya hakkında bir şey söylüyor mu?

Yanıt


Rusya'nın yeniden gündemde olmasıyla birlikte pek çok kişi Doğu Avrupa'da yaşanan son olayların zamanın sonunun belirtileriyle bir ilgisi olup olmadığını, varsa nasıl bir ilgisi olduğunu merak ediyor. Tartışmaların çoğu Hezekiel'in eski bir önpeygamberlik sözüyle ilgilidir: "RAB bana şöyle seslendi: “İnsanoğlu, yüzünü Magog ülkesinden Roş'un, Meşek'in, Tuval'ın önderi Gog'a çevir, ona karşı peygamberlik et. De ki, ‘Egemen RAB şöyle diyor: Ey Roş'un, Meşek'in, Tuval'ın önderi Gog, sana karşıyım." (Hezekiel 38:1-3). "Gog", "Magog", "Meşek" ve "Tuval "ın kimlikleri önpeygamberliği tam olarak anlamanın anahtarıdır.

Gog bir kişidir. Gog kim olursa olsun, Magog ülkesindendir ve Tubal ile Meşek'in (bazı çevirilerde listeye "Roş" da eklenmiştir) ve diğer uluslardan oluşan bir konfederasyonun lideridir: Pers, Cush, Put, Gomer ve Beth Togarmah (Hezekiel 38:5-6). Ve her kim olursa olsun, "barışçıl ve masum bir halka," yani İsrail'e saldırmak için planları olacaktır (11, 14 ve 18. ayetler). Ancak Gog'un planları ne olursa olsun, Rab Tanrı ona karşıdır ve onu kesin bir yenilgiye uğratacaktır (Hezekiel 38:4, 19-23; 39:3-5).

Magog, İsrail'in bakış açısından "uzak kuzeydeki" bir ülkedir (Hezekiel 38:15; 39:2). Çoğu Kutsal Kitap yorumcusu "Gog"u Rusya olarak yorumlar ve gerçekten de Rusya İsrail'in tam kuzeyinde, Kuzey Kutup Dairesi'ne kadar uzanır. Bu görüşe göre, "Roş" Rusya'ya bir göndermedir, "Meşek" ya Moskova ya da Karadeniz'in kuzeyindeki halktır (güney Rusya ve Ukrayna bölgesi) ve Kutsal Yazılar'da her zaman Meşek ile birlikte listelenen "Tuval" Sibirya'da bir şehir ya da Türkiye'nin orta kesimlerinde bir bölge olarak tanımlanır.

Bazıları ise "Magog"u Hezekiel'in zamanında Karadeniz ve Hazar Denizi yakınlarında yaşayan barbarları tanımlamak için kullanılan genel bir terim olarak görmektedir. Magog, Tuval ve Meşek'in tam yerleri ne olursa olsun, genel alanın Rusya ve eski Sovyetler Birliği'nin bazı bölümlerini ve muhtemelen bazı Arap ülkelerini içerdiğine şüphe yoktur.

Yani, evet, Kutsal Kitap Rusya'dan, bu isimle olmasa da, son zamanlarla bağlantılı olarak bahseder. Hezekiel 38-39 kesinlikle kuzey Asya'dan gelip İsrail'e saldıracak bir ulustan bahsetmektedir. Soğuk Savaş'tan sonra Rusya'nın süper güç statüsünü kaybetmesi, Hezekiel'in önpeygamberliğinin gerçekleşmesinin bazı insanların gözünde olası görünmemesine neden oldu. Ancak son olaylar Rusya'nın güç kazanmakta olduğunu göstermiştir ve pek çok kişi Ukrayna'nın işgalinin Rusya'nın bu yarımküredeki hâkimiyetini yeniden tesis etme planının sadece ilk adımı olduğuna inanmaktadır. Sovyet döneminde Moskova'nın İsrail'e karşı bazı Müslüman ülkelerle sıkı bir ittifak içinde olduğunu belirtmek de ilginçtir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya, Müslüman dünyasına yönelik girişimlerini sürdürmektedir.

Kutsal Kitap'a göre, Rusya'nın diğer bazı ülkelerle ittifak halinde, Yahudilerin topraklarını yağmalamak amacıyla İsrail'e karşı büyük bir ordu toplayacağı bir zaman gelecektir. Bu askeri çaba için Rusya ile ittifak kuran ülkeler Pers (günümüz İran'ı), Put (günümüz Libya'sı), Kûş (günümüz Sudan'ı), Gomer (günümüz Türkiye'sinin bir parçası) ve Beth Togarmah'tır (Ermenistan). Bu ulusların çoğu şu anda İsrail'e karşı açık bir nefret duyan militan İslam devletleridir. Hezekiel, saldırganlar İsrail'e karşı harekete geçtiğinde, diğer birkaç ulusun ("Saba, Dedan ve Tarşiş tüccarları") ve "tüm köylerinin" -muhtemelen kolonilerinin- karşı çıkacağını söyler (Hezekiel 38:13). Saba ve Dedan kuzey Afrika'daki bölgelerle ilişkilendirilir. Tarşiş İspanya'ya (Güney Amerika'nın büyük bölümünü sömürgeleştiren), Britanya'ya (Amerika Birleşik Devletleri'ni sömürgeleştiren) ya da Afrika'nın doğusunda bir yere gönderme yapıyor olabilir. Ancak Magog'un saldırganlığına yapılan itirazlar kulak ardı edilecek ve istila devam edecektir.

Bazı yorumcular bu savaşın Sıkıntı Dönemi'nin başlangıcına yol açan olaylardan biri olduğuna inanmaktadır. Diğerleri ise bunun Sıkıntı Dönemi'nin orta noktasına yakın bir zamanda gerçekleşeceğine inanmaktadır, çünkü İsrail "duvarları olmayan, ne parmaklıkları ne de kapıları olan" (Hezekiel 38:11) bir ülke olacaktır - başka bir deyişle, muhtemelen Mesih Karşıtı ile imzaladıkları antlaşma (Daniel 9:27) nedeniyle İsrail o dönemde kendini güvende hissedecektir. Her iki durumda da bu savaş, Sıkıntı Dönemi'nin sonunda gerçekleşecek olan Armagedon Savaşı'ndan farklıdır.

Tanrı Gog'un ordusunu yok edeceğini vaat eder: "Onu salgın hastalıkla, kanla cezalandıracağım; onun, ordusunun, ondan yana olan birçok ulusun üzerine sağanak yağmur, dolu, ateşli kükürt yağdıracağım" (Hezekiel 38:22). Ölen Magog ordusunun cesetleri gömülecek, ancak bu ürkütücü görevin tamamlanması yedi aydan fazla sürecektir (Hezekiel 39:12, 14). Bu doğaüstü yargının İsrail'i koruma ve birçok yüreği Tanrı'ya döndürme etkisi olacaktır: "Böylece büyüklüğümü, kutsallığımı gösterecek, birçok ulusun gözünde kendimi tanıtacağım. O zaman benim RAB olduğumu anlayacaklar" (Hezekiel 38:23). Sıkıntı Dönemi sırasında pek çok kişi kurtulacaktır (Vahiy 7) ve Hezekiel 38-39'un gerçekleşmesi Tanrı'nın insanları Kendisi hakkında bilgi sahibi yapmasının bir yolu olacaktır.

Bu olayların zamanlaması da dahil olmak üzere Hezekiel'in önpeygamberliği hakkında kesin olarak bilmediğimiz çok şey var. Ancak, Rusya'nın bu olaylara dahil olacağı ve İsrail'in topraklarını ele geçirmek için bir son zaman uluslar birliğine liderlik edeceği açıktır. Peygamber Hezekiel İsrail'i yüzyıllar önce Musa'nın yaptığı gibi teselli eder: "Çünkü sizi zafere kavuşturmak üzere sizinle birlikte düşmanlarınıza karşı savaşmaya gelen Tanrınız RAB'dir" (Yasa'nın Tekrarı 20:4).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap son zamanlarla ilgili olarak Rusya hakkında bir şey söylüyor mu?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries