Soru
Tanrı neden sınanmalardan ve sıkıntılardan geçmemize izin veriyor?
Yanıt
Hristiyan yaşamının en zor kısımlarından biri, Mesih’in öğrencisi olmanın bizi yaşamın sınama ve sıkıntılarına bağışık kılmamasıdır. İyi ve sevgi dolu bir Tanrı, neden bir çocuğun ölümü, kendimiz ve sevdiklerimizde hastalık ve yaralanma, maddi zorluklar, endişe ve korku gibi şeylerden geçmemize izin verir? Eğer bizi sevseydi, bütün bunları bizden alırdı. Ne de olsa, bizi sevmesi, hayatımızın kolay ve rahat olmasını istediği anlamına gelmez mi? Hayır, o anlama gelmez. Kutsal Kitap açıkça Tanrı’nın kendi çocukları olanları sevdiğini ve bizim için “her durumda iyilik için etkin olduğunu” öğretir (Romalılar 8:28). Bu, O’nun yaşamlarımızda izin verdiği denemelerin ve sıkıntıların, her durumda iyilik için etkin olduğu anlamına gelmelidir. Bu nedenle, inanlılar için, tüm sınavların ve sıkıntıların ilahi bir amacı olmalıdır.
Her şeyde olduğu gibi, Tanrı’nın bizim için nihai amacı, O’nun Oğlu’nun suretine git gide daha fazla dönüşmemizdir (Romalılar 8:29). Hristiyan’ın amacı budur ve denemeler ve sıkıntılar da dahil olmak üzere hayattaki her şey bu hedefe ulaşmamızı sağlamak için tasarlanmıştır. Bu, Tanrı’nın amaçları için ayrılmış ve O’nun yüceliği için yaşamaya uygun olan kutsallaştırma sürecinin bir parçasıdır. Denemelerin bunu başarma şekli 1.Petrus 1:6-7'de açıklanmıştır : “Bu nedenle şimdi kısa bir süre çeşitli denemeler sonucu acı çekmeniz gerekiyorsa da, sevinçle coşmaktasınız. Böylelikle içtenliği kanıtlanan imanınız, İsa Mesih göründüğünde size övgü, yücelik, onur kazandıracak. İmanınız, ateşle arıtıldığı halde yok olup giden altından daha değerlidir.” Gerçek inanlının imanı yaşadığımız denenmelerle kanıtlanacaktır, böylece onun gerçek olduğu ve sonsuza dek süreceği bilgisinde dinlenebiliriz.
Denemeler tanrısal bir karakter geliştirir ve bu da, “Yalnız bununla değil, sıkıntılarla da övünmemizi sağlar. Çünkü biliyoruz ki, sıkıntı dayanma gücünü, dayanma gücü Tanrı’nın beğenisini, Tanrı’nın beğenisi de umudu yaratır. Umut düş kırıklığına uğratmaz. Çünkü bize verilen Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı’nın sevgisi yüreklerimize dökülmüştür” (Romalılar 5:3-5). İsa Mesih bizim için kusursuz bir örnek oluşturmuştur. “Tanrı ise bizi sevdiğini şununla kanıtlıyor: Biz daha günahkârken, Mesih bizim için öldü” (Romalılar 5:8). Bu ayetler, hem İsa Mesih’in denemeleri ve sıkıntıları, hem de bizimkiler için Tanrı’nın ilahi amacının değişik yönlerini ortaya koymaktadır. Azimle devam etmek imanımızı kanıtlar. “Beni güçlendirenin aracılığıyla her şeyi yapabilirim” (Filipililer 4:13).
Bununla birlikte, kendi yanlışlarımızın bir sonucu olan “denenme ve sıkıntılarımız” için asla mazeret üretmemeye dikkat etmeliyiz. “Hiçbiriniz katil, hırsız, kötülük yapan ya da başkalarının işine karışan biri olarak acı çekmesin” (1.Petrus 4:15). Tanrı günahlarımızı bağışlayacaktır, çünkü onlar için sonsuz ceza Mesih’in çarmıhtaki kurbanıyla ödenmiştir. Bununla birlikte, bu yaşamda günahlarımız ve kötü seçimlerimizin doğal sonuçlara katlanmak zorundayız. Ancak Tanrı bu acıları bile, bizleri Kendi amaçları ve kendi nihai iyiliğimiz için biçimlendirmek için kullanır.
Denenmeler ve sıkıntılar hem bir amaç için ve hem de birer ödül olarak gelir. “Kardeşlerim, çeşitli denemelerle yüz yüze geldiğinizde bunu büyük sevinçle karşılayın. Dayanma gücü de, hiçbir eksiği olmayan, olgun, yetkin kişiler olmanız için tam bir etkinliğe erişsin. . . . Ne mutlu denemeye dayanan kişiye! Denemeden başarıyla çıktığı zaman Rab’bin kendisini sevenlere vaat ettiği yaşam tacını alacaktır” (Yakup 1:2-4, 12).
Bizler, hayatın tüm sınamaları ve sıkıntıları içinde zafere sahibiz. “Ama Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla bizi zafere ulaştıran Tanrı’ya şükürler olsun.” Bizler ruhsal bir savaşta olmamıza rağmen, Şeytan’ın Mesih’teki bir inanlı üzerinde hiçbir yetkisi yoktur. Tanrı bize yol göstermesi için Kendi Sözü’nü, bize yardım etmesiiçin Kutsal Ruh’u ve herhangi bir zamanda herhangi bir şey için dua etmek için O’na yaklaşma ayrıcalığını vermiştir. Tanrı ayrıca bize hiçbir denenmenin bizi ona katlanabileceğimizin ötesinde sınamayacağı konusunda güvence vermiştir: “Dayanabilmeniz için denemeyle birlikte çıkış yolunu da sağlayacaktır” (1.Korintliler 10: 13).
English
Tanrı neden sınanmalardan ve sıkıntılardan geçmemize izin veriyor?