Soru
Tanrı İblis'in asilik edeceğini biliyorduysa onu neden yarattı?
Yanıt
Bu iki kısımlı bir sorudur. Birinci kısmında, "Tanrı, İblis'in isyan edeceğini biliyor muydu?" sorusu vardır. Kutsal Yazılar'dan, Tanrı'nın her şeyi bildiğini biliyoruz. Eyüp 37:16; Mezmur 139:2–4, 147:5; Süleyman'ın Özdeyişleri 5:21; Yeşaya 46:9-10 ve 1. Yuhanna 3:19–20 Tanrı'nın bilgisinin sonsuz olduğu ve O'nun geçmişte gerçekleşen, şimdi gerçekleşmekte olan ve gelecekte olacak her şeyi bildiği hakkında hiç şüphe bırakmaz.
Bu ayetlerde en üstünlük bildiren sözcüklere baktığımızda, "bilgide yetkin olması", "anlayışının sınırı olmaması", "her şeyi bilmesinden" Tanrı'nın bilgisinin bizimkinden sonsuz derecede daha büyük olduğu açıktır. Tanrı her şeyi bütünlüğünde bilir. Eğer Tanrı'nın bilgisi kusursuz değilse, o zaman tabiatında bir eksiklik vardır. Tanrı'nın tabiatında herhangi bir eksiklik olması, O'nun Tanrı olamayacağı anlamına gelir, çünkü Tanrı'nın özü, tüm özelliklerinde kusursuzluk talep eder. Bu yüzden, ilk sorunun yanıtı, "Evet, Tanrı İblis'in isyan edeceğini biliyordu"dur.
Sorunun ikinci kısmına geçelim: "Tanrı, İblis'in isyan edeceğini önceden biliyorduysa onu neden yarattı?" Bu soru biraz daha zordur çünkü Kutsal Kitap'ın genelde kapsamlı yanıtlar sağlamadığı bir "neden" sorusu sormaktayız. Buna karşın, sınırlı bir anlayış edinebilmeliyiz. Tanrı'nın her şeyi bildiğini zaten görmüştük. Bu yüzden eğer Tanrı, İblis'in asilik edip gökten düşeceğini bildiği halde onu yine de yarattıysa, bunun İblis'in düşüşünün başlangıçtan beri Tanrı'nın egemen planının bir parçası olduğu anlamına gelmesi lazımdır. Şimdiye kadar gördüklerimiz göz önünde bulundurulursa en mantıklı yanıt budur.
İlk olarak, İblis'in isyan edeceğini bilmek ile İblis'e isyan ettirmenin aynı şey olmadığını anlamamız gerektir. Lusifer adlı melek, özgür iradeye sahipti ve kendi kararlarını verdi. Tanrı, Lusifer'i şeytan olarak değil, iyi olarak yarattı (Yaratılış 1:31).
Tanrı'nın İblis'in asilik edeceğini bilerek onu neden yarattığını anlamaya çalışırken aşağıdaki gerçekleri de göz önünde bulundurmalıyız:
1) Lusifer'in günaha düşmesinden önce iyi ve kusursuz bir amacı vardı. Lusifer'in asiliği, Tanrı'nın iyi olan ilk niyetini kötü bir şeye değiştirmedi.
2) Tanrı'nın egemen oluşu, düşmüş konumunda bile İblis'e de uzanır. Tanrı, İblis'in kötü etkinliklerini nihai olarak Kendi kutsal planını gerçekleştirmekte kullanma gücüne sahiptir (bkz. 1. Timoteos 1:20 ve 1. Korintliler 5:5).
3) Tanrı'nın kurtuluş planı ezelden beri belirlenmiştir (Vahiy 13:8); kurtuluş bir şeyden kurtulmayı gerektirir ve bu nedenle Tanrı Şeytan'ın isyanına ve günahın yayılmasına izin vermiştir.
4) İblis'in yeryüzüne getirdiği acılar, aslında İsa'yı insanlığında insanlığın tam ve kusursuz Kurtarıcısı haline getiren aracılar oldu. "Birçok oğulu yüceliğe eriştirirken onların kurtuluş öncüsünü acılarla yetkinliğe erdirmesi, her şeyi kendisi için ve kendi aracılığıyla var eden Tanrı'ya uygun düşüyordu" (İbraniler 2:10).
5) Tanrı'nın Mesih'teki planına en baştan beri, İblis'in yaptıklarına son vermesi de dahildi.
Sonuç olarak Tanrı'nın İblis'in asilik edeceğini bildiği halde onu neden yarattığını kesin olarak bilemeyiz. İblis hiç yaratılmamış olsaydı ya da Tanrı başka şeyler yapsaydı seçseydi her şeyin daha iyi olacağını varsaymak ayartıcı bir düşüncedir. Ama bu tür varsayımlar ve bildiriler bilgece değildir. Hatta, evrenin nasıl yönetileceğini Tanrı'dan daha iyi bildiğimizi iddia etmek, şeytanın kendisini En Yüce Olan'dan daha üstün gördüğü kendi günahına düşmektir (Yeşaya 14:13–14).
English
Tanrı İblis'in asilik edeceğini biliyorduysa onu neden yarattı?