settings icon
share icon
Soru

Mesih'in bin yıllık egemenliğinin amacı nedir?

Yanıt


Bin yıllık egemenlik, Sıkıntı Dönemi'nden sonra ve kötülerin Büyük Beyaz Taht'ta yargılanmasından önce İsa'nın bin yıl boyunca sürecek olan egemenliğidir. Bin yıl boyunca İsa, İsrail ve dünyanın tüm ulusları üzerinde kral olarak hüküm sürecektir (Yeşaya 2:4; 42:1). Dünya barış içinde yaşayacak (Yeşaya 11:6-9; 32:18), Şeytan bağlanacak (Vahiy 20:1-3) ve başlangıçta herkes Tanrı'ya tapınacaktır (Yeşaya 2:2-3). Bin yıllık hükümdarlığın amacı Tanrı'nın dünyaya verdiği çeşitli vaatleri yerine getirmektir. Antlaşma adı verilen bu vaatlerin bazıları özellikle İsrail'e verilmiştir. Diğerleri ise İsa'ya, dünya uluslarına ve yaratılışa verilmiştir. İsa'nın bin yıllık egemenliği verilen sözlerin tutulduğu bir dönem olacaktır.

Toprak Antlaşması olarak da adlandırılan Filistin Antlaşması (Yasa'nın Tekrarı 30:1-10)

Tanrı İbrahim ile yaptığı antlaşmanın kişisel yönlerini çoktan yerine getirmiştir; İbrahim Vaat Edilmiş Topraklar'a gitmiştir, birçok torunu olmuştur ve birçok ulusun atasıdır. İbrahim'den birkaç yüz yıl sonra Yeşu, İsraillilerin Vaat Edilmiş Topraklar'a sahip olmalarına önderlik etmiştir. Ancak İsrail, Tanrı'nın Yaratılış 15:18-20 ve Çölde Sayım 34:1-12'de vaat ettiği belirli sınırlara hiçbir zaman sahip olmamıştır. Süleyman bile bu bölgede hüküm sürmedi (1. Krallar 4:21-24). Nil'den Fırat'a kadar hüküm sürmesine rağmen, Hor Dağı'ndan Hazarenan'a kadar olan bölgeyi (Çölde Sayım 34:7-9) -bugünkü Lübnan ve Suriye'yi- elinde tutmamıştır. Ayrıca Tanrı'nın İbrahim'le yaptığı antlaşmaya göre o ve onun soyundan gelenler bu topraklara sonsuza dek sahip olacaklardı (Yaratılış 13:15; 17:8; Hezekiel 16:60). Mevcut İsrail devleti bu yönde bir adım olabilir, ancak hala Tanrı'nın belirlediği sınırlara sahip değiller.

Davut ile yapılan antlaşma (2. Samuel 7)

Tanrı'nın Davut'la yaptığı antlaşma, onun soyunun asla tükenmeyeceği ve Davut'un varisinin sonsuza dek İsrail tahtında oturacağıydı (2. Samuel 7:16). Kutsal Kitap bilginleri İsa'nın bu antlaşmayı yerine getiren kişi olduğu konusunda hemfikirdirler; İsa'nın soyağacının hem üvey babası (Matta 1:1-17) hem de annesi (Luka 3:23-38) için verilmesinin nedenlerinden biri de budur. Yahudiler İsa Yeruşalim'e girerken ağaç dallarını ve giysilerini yere serdiklerinde bunu anlamışlardı (Matta 21:1-17). O'nun kendilerini Romalılardan kurtaracak ve İsrail'i yeniden büyük bir ulus haline getirecek askeri/politik bir lider olmasını bekliyorlardı. Ancak İsa'nın o zamanki işinin Davut Antlaşması için değil, Yeni Antlaşma için olduğunu anlamamışlardı. Bin yıllık hükümdarlık İsa'nın İsrail ve dünya üzerindeki hükümdarlığının başlangıcı olacaktır (Vahiy 20:4, 6).

Yeni Antlaşma (Yeremya 31:31-34)

Yeni Antlaşma'nın işi -İsa'nın yürekleri Tanrı'yla barıştırmak için ölümü ve dirilişi- tamamlanmıştır. Ancak henüz tam olarak gerçekleştiğini görmedik. Yeremya 31:33 şöyle der:

"Ama o günlerden sonra İsrail halkıyla

Yapacağım antlaşma şudur” diyor RAB,

“Yasamı içlerine yerleştirecek,

Yüreklerine yazacağım.

Ben onların Tanrısı olacağım,

Onlar da benim halkım olacak."

Hezekiel 36:28 daha ayrıntılı bilgi verir: "Atalarınıza verdiğim ülkede yaşayacak, benim halkım olacaksınız, ben de sizin Tanrınız olacağım." Yeşaya 59:20-21 bu antlaşmanın Kurtarıcı sayesinde mümkün olduğunu ve O'nun sağladığı uzlaşmanın sonsuza dek süreceğini açıklar. Bu antlaşma her Yahudi'nin kurtulacağı anlamına gelmez. Ancak İsrail'in bir ulus olarak Mesihlerine tapınacağı anlamına gelir. Yeşaya, Yeremya, Hoşea ve Hezekiel de dahil olmak üzere bu antlaşmadan söz eden Eski Antlaşma peygamberlerinin hepsi bunun gelecekte gerçekleşeceğini yazmışlardır. Onların zamanından beri İsrail henüz Mesih'ine tapınan bağımsız bir ulus olmamıştır (Romalılar 9-11). Mesih'in bin yıllık egemenliğinde olacaklar.

Diğer Vaatler

Bunlar Tanrı'nın İsrail'le yaptığı ve İsa'nın bin yıllık egemenliğinde yerine gelecek olan antlaşmalardır, ancak Kutsal Kitap yerine gelecek olan başka vaatleri de sıralar. Tanrı İsa'ya düşmanlarını ayak taburesi yapacağını ve İsa'nın takipçilerinin O'na özgürce tapınacaklarını vaat etmiştir (Mezmur 110). Tanrı dünya uluslarına İsa'nın hükümdarlığında barış içinde yaşayacaklarını vaat etmiştir (Daniel 7:11-14). Ve yaratılışa lanetin kaldırılacağını (Romalılar 8:18-23), hayvanların ve dünyanın barış ve refaha kavuşacağını (Yeşaya 11:6-9; 32:13-15) ve insanların hastalıklardan kurtulacağını (Hezekiel 34:16) vaat etti. Bunlar da bin yıllık egemenlik döneminde yerine getirilecektir.

İsa'nın bin yıllık egemenliğinin temel amacı İsrail'e verilen peygamberlikleri ve İsa'ya, uluslara ve tüm dünyaya verilen vaatleri yerine getirmektir. Tanrı'nın antlaşmaları gönüllü ve tek taraflıydı. İsrail'i kutsayacağına ve dünyayı belirli yollarla onaracağına söz verdi ve bunu yapacak.

English



Türkçe anasayfaya dön

Mesih'in bin yıllık egemenliğinin amacı nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries