Soru
Bir Hristiyan Dünya Günü'nü kutlamalı mı?
Yanıt
1970 yılında kurulan Dünya Günü, her yıl 22 Nisan tarihinde kutlanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki insanların çevrenin korunmasına desteklerini gösterdikleri bir gündür ve genellikle dünyaya özen göstermeyi teşvik eden (ağaç dikme veya geri dönüşüm çabaları gibi) ve katılımcıları çevre ve onu nasıl koruyacakları konusunda eğiten etkinliklerle doludur. 2016 Dünya Günü'nde 120'den fazla ülke, katılımcı üyelerin ülkelerinin küresel ısınma üzerindeki etkisini azaltmayı kabul ettiği tartışmalı bir anlaşma olan Paris Anlaşması'nı imzaladı.
Bir Hristiyan bayramı olmadığına göre, bir Hristiyan Dünya Günü'nü kutlamalı mıdır? Ağaç dikmenin ve çöpleri geri dönüştürmenin değerini vurgulamak için bir gün kutlamanın yanlış bir tarafı yoktur. Dünyaya özen göstermek seküler bir kavram değildir. Tanrı ilk erkek ve kadını yarattığında, onları "verimli olmak, çoğalmak, yeryüzünü doldurmak ve ona egemen olmak; denizdeki balıklara, havadaki kuşlara ve yeryüzünde hareket eden her canlıya egemen olmak" (Yaratılış 1:28) ile görevlendirmiştir. Aslında insanın ilk görevi Tanrı'nın yarattığı güzel bahçeye bakmaktı (Yaratılış 2:15). Hem dünya hem de insanlar Tanrı'nın yarattıklarıdır. Tanrı'nın kendi ellerinin mucizevi bir eseri olarak dünyaya özen göstermeliyiz. Bu özen, bir şeyin bakımı ve yetiştirilmesinden sorumlu olma eylemi olan kayhalık olarak bilinir. Tanrı dünyayı ihmal etmemiz ve kötüye kullanmamız için yaratmamıştır. Onu kısmen zevk almak için yaratmıştır ve yaratılıştan zevk almak için onun iyi birer kahyası olmalıyız.
Birçok Hristiyan için Dünya Günü kutlamalarıyla ilgili bir sorun da kutlamaların siyasileştirilmesidir. Siyasi aktivistler Dünya Günü'nü teknolojik ilerlemeyi küçümsemek ve pahalı hükümet projeleri, daha müdahaleci düzenlemeler ve küreselleşme çağrısında bulunmak için bir platform olarak kullanmaktadır. Siyasi önceliklerinin derhal uygulanmasının "dünyayı kurtarmanın" tek yolu olduğunu ve solcu siyasi gündemlerine karşı çıkmanın dünyanın kendisini tehlikeye atmak anlamına geldiğini iddia ederek ahlaki üstünlük iddiasında bulunmaya çalışıyorlar. Hristiyanlar küresel ısınma, aşırı nüfus artışı, asit yağmurları, ozon delikleri ve diğer alarm verici, gündemdeki konuların arkasındaki yarım yamalak bilime karşı temkinli olmakta haklıdırlar, özellikle de 1970'teki ilk Dünya Günü'nden bu yana çevrecilerin birçok başarısız kehaneti göz önüne alındığında.
Tanrı'nın Sözü'ne inanan Hristiyanlar olarak, dünyanın sonsuza dek sürmeyeceğini biliyoruz. Tanrı bize bu dünyanın yeni bir gök ve yeni bir yeryüzüne yol açmak için yok edileceğini söyler (Yeşaya 65:17; 2 Petrus 3:12-13; Vahiy 21:1). Bu nedenle, Tanrı'nın kendi zamanında ve Tanrı'nın kendi yöntemiyle gerçekleşecek olan nihai yıkımından dünyayı "kurtarmanın" hiçbir yolu olmadığını biliyoruz.
Sonuç olarak, Kutsal Yazılar'da bir Hristiyan'ın Dünya Günü'nü kutlamasını ya da çevreyle ilgili faaliyetlerde bulunmasını yasaklayan hiçbir şey yoktur. Ancak Hristiyanlar sağduyulu olmalıdır. Küreselci bir siyasi gündemde piyon olarak kullanılmamıza ya da Yaratıcı'dan ziyade yaratılışa hizmet eden hareketlere kapılmamıza izin vermemeliyiz (bkz. Romalılar 1:25).
English
Bir Hristiyan Dünya Günü'nü kutlamalı mı?