Soru
Kutsal Kitap çağın sonundan söz ederken ne demek ister?
Yanıt
Çağın sonu, bu çağın sona ermesi ve bir sonraki dönemin başlaması anlamına gelir. İnsanoğlu'nun Adil Yargıç olarak ikinci gelişinden önceki dönemdir. Çağın sonu, göğe alınmayı, Sıkıntı Dönemi'ni, ikinci gelişi ve ulusların yargılanmasını içerir ve bunların hepsi gelecek çağı başlatmaya yardımcı olur.
İsa Matta 13. bölümde bazı benzetmelerin anlamını açıklarken birkaç kez "çağın sonu"ndan söz eder. Delice benzetmesinde İsa, "yabani otların sökülüp ateşte yakılacağı" bir yargının geleceği konusunda uyarır (Matta 13:40). İsa bunun "çağın sonunda" gerçekleşeceğini söyler (39-40. ayetler). Daha sonra İsa göklerin krallığını her tür balığı toplayan bir ağa benzetir. Sonra ayıklama gelir: "Ağ dolunca onu kıyıya çekerler. Oturup işe yarayan balıkları kaplara koyar, yaramayanları atarlar. Çağın sonunda da böyle olacak" (48-49. ayetler). Her iki benzetmede de çağın sonu bir ayrılık, bir ayıklama ve yakıcı bir ateşle ilişkilendirilir (40 ve 50. ayetler). İsa çağın sonu ifadesini, gelecekte Tanrı'nın krallığının kurulacağı, gerçek adaletin hüküm süreceği ve kötülerin yargılanacağı zamana atıfta bulunmak için kullanmıştır.
Matta 24'te İsa'nın öğrencileri O'na çağın sonuyla ilgili bir soruyla gelirler: "Bu dediklerin ne zaman olacak, senin gelişini ve çağın bitimini gösteren belirti ne olacak?" (Matta 24:3). Bunu Dağdaki Vaaz, yani İsa'nın İsrail'le ilgili olarak zamanın sonundaki olayları özetlemesi izler. Böylece öğrenciler çağın sonunu "İsa'nın ikinci gelişine eşlik eden nihai yargı" olarak anlamışlardır. Çağın sonu, Mesih'i reddetmekte ısrar edenler için büyük bir felaket olacaktır. Yargı hızla ve kesin olarak inecektir. O dönemde hayatta olan Tanrı'nın çocukları için çağın sonu bir kurtuluş ve gerçekleşmiş umut zamanı olacaktır.
Bir "çağ" ya da dönem diğerine yol açar. İsa hem "bu çağdan" hem de "gelecek çağdan" söz etmiştir (Matta 12:32). İçinde yaşadığımız çağ, kilise çağı olarak da adlandırdığımız lütuf çağıdır. Bu çağda tüm insanlık günahlarından tövbe etmeye ve kurtuluş için Mesih'e dönmeye çağrılmaktadır. Bu çağ 2000 yıldır sürmektedir, çünkü Tanrı "kimsenin mahvolmasını değil, herkesin tövbe etmesini istediği için size karşı sabırlıdır" (2. Petrus 3:9). Ancak bu çağ eninde sonunda sona erecektir. Çağın sonunda (kelimenin tam anlamıyla, çağın tamamlanması), lütuf çağı tamamlanacak ve çok daha görkemli bir çağ başlayacaktır. O zamana kadar, "şimdi Tanrı'nın lütfunun zamanıdır, şimdi kurtuluş günüdür" (2. Korintliler 6:2), tövbe geciktirilmemelidir.
Hristiyanlar Rab'bin, ne olursa olsun bizi bu dünyada asla terk etmeyeceğine dair vaadine sahiptirler: "İşte ben, dünyanın sonuna dek her an sizinle birlikteyim" (Matta 28:20).
English
Kutsal Kitap çağın sonundan söz ederken ne demek ister?