settings icon
share icon
Soru

Çin'in zamanın sonunda bir rolü var mı?

Yanıt


Birçok Kutsal Kitap peygamberliği öğrencisi Vahiy 16:12-16'nın muhtemelen son zamanlardaki Çin'e atıfta bulunduğunu düşünmektedir:

"Altıncı melek tasını büyük Fırat Irmağı'na boşalttı. Gündoğusundan gelen kralların yolu açılsın diye ırmağın suları kurudu. Bundan sonra ejderhanın ağzından, canavarın ağzından ve sahte peygamberin ağzından kurbağaya benzer üç kötü ruhun çıktığını gördüm. ... Üç kötü ruh, kralları İbranice Armagedon denilen yere topladılar" (Vahiy 16:12-16).

Bu pasaj Armagedon Savaşı olarak bilinen büyük, doruk noktasındaki bir çatışmayı öngörmektedir. Bu savaş Sıkıntı Dönemi'nin sonunda, altıncı kâse yargısından sonra gerçekleşecektir. O zaman Fırat Nehri kuruyacak ve "Doğu'dan gelen kralların" Yakın Doğu'yu istila edip İsrail'e doğru ilerlemesine izin verilecektir. "Gündoğusundan gelen krallar" birçok kişinin Çin'le ilişkilendirdiği bir tanımlamadır. Çin ordusu ya da Çin liderliğindeki bir koalisyon, doğal bir engelin ortadan kalkmasından yararlanacak ve Mesih Karşıtı'nın güçleriyle buluşmak üzere batıya doğru ilerleyecektir.

Çin'den gelen son zamanların gücü Mesih Karşıtı'nın ordularıyla birleştiğinde, yedinci ve son kâse yargısı dökülecektir. Rab İsa geri dönecek, şimdiye kadarki en şiddetli deprem dünyayı sarsacak ve Mesih Karşıtı'nın güçleri ve Doğu'nun orduları yok edilecektir (Vahiy 16:17-20; 19:11-21).

Zamanın sonunun Doğu konfederasyonunun Çin'i içerip içermeyeceğini kesin olarak bilmek mümkün değildir; ancak Çin'in dahil olması muhtemel görünmektedir. Son yıllarda Çin'in gücünde ve etkisinde dramatik bir artış görüldü. Muazzam bir askeri gücün geliştirilmesi; Hong Kong, Tibet, Tayvan ve diğer bölgelere gözdağı verilmesi; küresel ekonomik hakimiyet arayışı; dünya sahnesinde saldırgan söylemler; ve tabii ki Çinli Hristiyanlara yapılan zulüm... Tüm bunlar Çin'in karakteristik özellikleridir. Bir gün İsrail'e yürüyecek olan "Doğu'dan gelen kralların" Çin'i de kapsayacağını hayal etmek zor değil.

Bazı insanlar Vahiy'de daha önce bahsedilen bir başka savaşı, Çin'in zamanın sonundaki bir belirtisi olarak tanımlamaktadır. Bu ilişkilendirme 200 milyonluk bir ordudan bahsedilmesine (Vahiy 9:16) ve Çin'in böylesine büyük bir orduyu donatabileceğine dair zaman zaman çıkan haberlere dayanmaktadır. Bu görüşle ilgili birkaç sorun vardır. Birincisi, Vahiy 9 Doğu'dan gelen bir ordudan söz etmez; daha ziyade insanlığın üçte birini yok eden şeytani bir kalabalıktan söz eder. Bu varlıkların bindiği "atlar" kesinlikle normal atlar değildir (ayet 17). Ayrıca, Vahiy 9'daki savaş altıncı borazan yargısından sonra gerçekleşir; Doğu krallarını içeren Vahiy 16'daki savaş ise altıncı kâse yargısından sonra, muhtemelen yaklaşık üç buçuk yıl sonra gerçekleşir.

Son zamanlarda, muhtemelen Çin de dahil olmak üzere birçok ulus fetih için ellerini deneyecek. Nihayetinde, savaşları Tanrı'ya karşı olacaktır. Sıkıntı Dönemi savaşlar, felaketler ve ilahi yargıyla dolu çalkantılı bir dönem olacaktır. Ancak Mezmur 2:2-6'nın temin ettiği gibi, Tanrı her şeyi kontrol altında tutar:

Dünyanın kralları saf bağlıyor,

Hükümdarlar birleşiyor

RAB'be ve meshettiği krala[a] karşı.

“Koparalım onların kayışlarını” diyorlar,

“Atalım üzerimizden bağlarını.”

Göklerde oturan Rab gülüyor,

Onlarla eğleniyor.

Sonra öfkeyle uyarıyor onları,

Gazabıyla dehşete düşürüyor

Ve, “Ben kralımı

Kutsal dağım Siyon'a oturttum” diyor.

English



Türkçe anasayfaya dön

Çin'in zamanın sonunda bir rolü var mı?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries