Soru
Kutsal Kitap dinozorlar hakkında ne der? Kutsal Kitap’ta dinozorlar var mıdır?
Yanıt
Kutsal Kitap’taki dinozorlar konusu, Hristiyan toplumun içinde dünyanın yaşı, Yaratılış Kitabı’nın doğru yorumu ve etrafımızda gördüğümüz fiziksel kanıtları nasıl yorumlamamız gerektiği konusuyla ilgili olarak devam eden daha büyük bir tartışmanın bir parçasıdır. Dünyanın düşünüldüğünden daha yaşlı olduğuna inananlar, kendi paradigmalarına göre, Kutsal Kitap’ın dinozorlardan söz etmemesinin nedeninin onların ilk insanların yaratılmasından milyonlarca yıl önce öldükleri olduğu konusunda görüş birliği içindedir. Kutsal Kitap’ı yazan insanlar dinozorları canlı görmüş olamazlardı.
Dünyanın yaşının daha genç olduğuna inananlar, Kutsal Kitap hiçbir zaman “dinozor” sözcüğünü kullanmadığı halde onun dinozorlardan söz ettiği konusunda görüş birliği içinde olmaya yatkındırlar. Kutsal Kitap bunun yerine, bizim Kutsal Kitapımız’da birkaç değişik şekilde tercüme edilen İbranice Tanniyn sözcüğünü kullanır. Bu sözcük Kutsal Kitap’ta bazen “deniz canavarı” ve bazen de “yılan” olarak tercüme edilir. En yaygın şekli, “ejderha”dır. Tanniyn’in bir şekil dev sürüngen olduğu düşünülmektedir. Eski Antlaşma’da bu tür yaratıklardan neredeyse otuz kez söz edilmiştir (Mezmurlar 74:13; Yeşaya 27:1; Yeremya 14:6) ve bunlar hem karada, hem de suda bulunabilen yaratıklardır. Bir başka İbranice sözcük olan Livyatan, Kutsal Yazılar'da altı kez kullanılır (Eyüp 41:1; Mezmur 104:26) ve bir tür büyük, vahşi deniz yaratığını ifade eder. Eyüp 41'deki Livyatan betimlemesi, güçlü ama zarif, durdurulamaz, silahların işe yaramadığı bir yaratık izlenimi verir: "Yeryüzünde bir eşi daha yoktur" (Eyüp 41:33).
Kutsal Kitap'ın tanımladığı ve Eyüp'ün aşina olduğu bir başka dev yaratık da "Tanrı'nın yapıtları arasında ilk sırayı alır" denen Behemot’tur (Eyüp 40:19). Behemot su kenarında yaşayan devasa, bitki yiyen bir hayvandır. “Kemikleri tunç borular, kaburgaları demir çubuklar gibidir” (Eyüp 40:18), kuyruğu sedir ağacına benzetilir (Eyüp 40:17). Bazıları Behemot’u bir fil ya da su aygırı olarak tanımlamaya çalışmıştır. Diğerleri ise fillerin ve suaygırlarının kuyruklarının çok ince olduğunu, sedir ağacıyla kıyaslanamayacağını belirtmektedir. Öte yandan Brachiosaurus, Apatosaurus ve Saltasaurus gibi dinozorların kuyrukları bir sedir ağacıyla kıyaslanabilecek kadar büyüktür.
Neredeyse her eski uygarlık, dev sürüngen yaratıkları tasvir eden bir çeşit sanat eseri bırakmıştır. Kuzey Amerika'da bulunan petroglifler ve kil heykelcikler modern dinozor tasvirlerine benzemektedir. Güney Amerika'daki kaya oymalarında Triceratops, Diplodocus ve Tyrannosaurus Rex'e benzeyen yaratıkların resimleri bulunmaktadır. Roma mozaikleri, Maya çömlekleri ve Babil şehir duvarları, insanoğlunun bu yaratıklarla ilgili kültürler arası ve coğrafi olarak sınır tanımayan anılarına tanıklık etmektedir. On üçüncü yüzyıl kaşifi Marco Polo, Çin'de "devasa yılanlar" gördüğünü yazmış ve bunları tarif etmiştir: "Ön kısımda, başın yakınında, her biri üç pençeli iki kısa bacağı ve bir somundan daha büyük ve çok parlak gözleri var. Çeneleri bir insanı yutacak kadar geniştir, dişleri büyük ve keskindir ve tüm görünüşleri o kadar korkunçtur ki ne bir insan ne de herhangi bir hayvan dehşete kapılmadan onlara yaklaşabilir" (Bakınız: https://apologeticspress.org/physical-evidence-for-the-coexistence-of-dinosaurs-and-humans-part-i-2416/ , http://historysevidenceofdinosaursandmen.weebly.com/visual.html ve https://creation.com/ica-stones-authenticated ).
Peki Kutsal Kitap'ta dinozorlar var mıdır? Bu konu kesinleşmiş olmaktan çok uzaktır. Bu, kişinin mevcut kanıtları nasıl yorumladığına bağlıdır. Yaratılış'ın ilk iki bölümü harfi harfine ele alınırsa, sonuç nispeten genç bir dünya inancı ve dinozorlarla insanların bir arada yaşadığı yönündedir.
Eğer dinozorlar ve insanlar bir arada yaşadıysa, dinozorlara ne oldu? Kutsal Kitap bu konuyu tartışmaz, ancak dinozorlar büyük olasılıkla tufandan sonra şiddetli çevresel değişimlerden ötürü veya acımasızca avlanarak soylarının tükenmesi nedeniyle yok olmuşlardır.
English
Kutsal Kitap dinozorlar hakkında ne der? Kutsal Kitap’ta dinozorlar var mıdır?