Soru
Tanrı neden Firavun'un kalbini nasıraştırmış, inatçı yapmıştır?
Yanıt
Mısır'dan Çıkış 7:3-4 der ki, "Ben firavunu inatçı yapacağım ki, belirtilerimi ve şaşılası işlerimi Mısır'da artırabileyim. Ama firavun sizi dinlemeyecek. O zaman elimi Mısır'ın üzerine koyacağım ve onları ağır biçimde cezalandırarak halkım İsrail'i ordular halinde Mısır'dan çıkaracağım". Tanrı'nın Firavun'u inatçı yapması ve sonra Firavun'un inatçı, nasırlaşmış kalbi nedeniyle yaptıkları için Mısır'ı cezalandırması haksızlık gibi görünmektedir. Neden Tanrı Mısır'ı daha fazla felaketlerle cezalandırabilsin diye Firavun'u inatçı yapsın ki?
Birincisi, Firavun masum ya da dindar bir adam değildir. Muhtemelen yaklaşık 1,5 milyon kişi olan İsraillilerin korkunç şekilde taciz edilmesi ve ezilmesini seyreden acımasız bir diktatördür. Mısır firavunları 400 yıl boyunca İsraillileri köleleştirmiştir. Daha önceki bir firavun -hatta muhtemelen söz konusu firavunun kendisi- İsrailli erkek bebeklerin doğum sırasında öldürülmesini emretmiştir (Mısır'dan Çıkış 1:16). Tanrı'nın inatçı yaptığı firavun kötü bir adamdır ve yönettiği halk, onun kötü eylemlerine katılan ya da en azından bu kötü eylemlerine karşı çıkmayan bir halktır.
İkincisi, ilk birkaç felaketten önce, Firavun İsraillileri serbest bırakmamakta inat etmiştir. "Firavun inat etti" (Mısır'dan Çıkış 7:13, 22; 8:19). "Ancak firavun ülkenin rahatladığını görünce, inatçılık etti" (Mısır'dan Çıkış 8:15). "Öyleyken, firavun bir kez daha inatçılık etti" (Mısırdan Çıkış 8:32). Firavun'un kendisi inatçı olmasaydı Mısır'ı tüm bu felaketlerden kurtarabilirdi. Tanrı, Firavun'a gelecek olan yargılama hakkında ciddi uyarılarda bulunmuştur. Firavun Tanrı'nın emirlerine uymamakta inat ederek kendi ve halkının yargılanmasına sebep olmayı seçmiştir.
Firavun'un inatçılığının bir sonucu olarak, Tanrı Firavun'u daha da inatçı yapmış ve son bir kaç felaketin gerçekleşmesine izin vermiştir (Mısır'dan Çıkış 9:12; 10:20, 27). Firavun ve Mısır, bu yargılamayı 400 yıllık kölelik ve toplu cinayetle kendi üzerlerine çekmiştir. Günahın bedeli ölüm olduğu (Romalılar 6:23) ve Firavun ile Mısır korkunç bir şekilde Tanrı'ya karşı günah işlemiş olduğu için, Tanrı Mısır'ı tamamen yok etmiş olsa bile adildir. Bu nedenle, ne Tanrı'nın Firavun'u inatçı yapması, kalbini nasırlaştırması ve ne de Mısır üzerine felaketler getirmesi haksız değildir. Oldukları kadar korkunç halleriyle bu felaketler, Mısır'ı tamamen yok etmemesi ile (kaldı ki tamemen yok edilseydi bile bu adil bir ceza olurdu) Tanrı'nın merhametini göstermektedir.
Romalılar 9:17-18 der ki, "Tanrı Kutsal Yazı'da firavuna şöyle diyor: "Gücümü senin aracılığınla göstermek ve adımı bütün dünyada duyurmak için seni yükselttim" Demek ki Tanrı dilediğine merhamet eder, dilediğinin yüreğini nasırlaştırır."İnsan bakış açısıyla Tanrı'nın bir insanı inatçı yapması, yüreğini nasırlaştırması ve sonra da bu insanı aynı sebeple cezalandırması yanlış gibi görünmektedir. Bununla birlikte İncil'e göre baktığımızda hepimiz Tanrı'ya karşı günah işledik (Romalılar 3:23) ve bu günahın cezası ölümdür (Romalılar 6:23). Bu nedenle, Tanrı'nın bir insanı inatçı yapması, kalbini nasırlaştırması ve sonra da cezalandırması haksız değildir; esasen kişinin hakettiği şeyle kıyaslandığında merhametlidir.
English
Tanrı neden Firavun'un kalbini nasıraştırmış, inatçı yapmıştır?