Soru
Gizli göğe alınma kavramı nedir?
Yanıt
Genellikle sadece kilisenin göğe alınması olarak adlandırılan gizli göğe alınma, Mesih'in ikinci gelişinde onlarla birlikte dönmeden önce gelip imanlıları dünyadan çıkaracağı düşüncesidir. Gizli alınma, İsa'nın gelişini imanlılar dışında kimsenin görmeyeceği için "gizlidir"; bu, Mesih'in Sıkıntı Dönemi'nden sonra "her gözün onu göreceği" (Vahiy 1:7) ikinci gelişinin tersidir. Hristiyanlar arasında gizlice göğe alınmanın zamanlaması konusunda önemli anlaşmazlıklar vardır. Bazıları yedi yıllık sıkıntının başlamasından önce gerçekleşecek olan ön-kıyamete inanmaktadır. Diğerleri orta-kıyamet zamanını, diğerleri ise kıyamet sonrası zamanlamayı savunmaktadır.
Gizli göğe alınma, kilisenin göğe alınmasının Mesih'in ikinci gelişinden ayrı olduğu fikrini reddedenler tarafından sıklıkla aşağılayıcı bir terim olarak kullanılmaktadır. Zamanın sonunun ve ikinci gelişin tek ve aynı olay olduğuna inananlar genellikle gizli kıyamet terimini alaycı bir şekilde kullanmakta ve kıyamete inananları "rapturistler" olarak adlandırmaktadır.
Göğe çekilmeyi inkâr eden "tek gelişe inananlar" kendilerini Kutsal Kitap'la, Kutsal Kitap bilimiyle ve Evanjelik dünyanın çoğunluğuyla çatışmaya sokmaktadır. İleri sürdükleri argümanlar arasında, Kutsal Kitap'ta göğe alınma kelimesinin geçmediği yer almaktadır. İngilizce "rapture" kelimesinin geçmediği doğru olsa da, kilisenin göğe alınması kavramı kesinlikle mevcuttur.
1. Selanikliler 4:16-17 (kilisenin göğe alınmasıyla ilgili kesin pasaj), Rab'bin gökten ineceğini ve önce Mesih'teki ölülerin dirileceğini; sonra hayatta olan ve kalan bizlerin "alınacağını" söyler. Göğe alınma sözcüğü rapio ("yakalamak ya da kapıp götürmek") sözcüğünden türetilmiştir ve bu sözcük Latince Vulgate İncil'inde de yer almaktadır. Bu sözcük Kutsal Yazılar'da bulunmadığı için kendinden geçmenin gerçekleşmeyeceğini söylemek aldatıcı bir argümandır. İkinci geliş ifadesi de Kutsal Kitap'ta yer almaz, ancak bunun gerçekliği kesinlikle vardır.
Zamanın sonunun varlığı ve/veya zamanlaması hakkında neye inanırsak inanalım, tüm Hristiyanların akıllarında tutmaları gereken iki gerçek vardır. Birincisi, Hristiyanlar arasındaki hiçbir görüş ayrılığı, farklı görüşlere sahip olanlara karşı nezaketsizliği ya da düşmanlığı haklı çıkarmaz. İsa bize, tıpkı kendisinin bizi sevdiği gibi, birbirimizi sevmemizi emretmektedir. Ayrıca, birbirimize olan sevgimizle tüm insanların O'nun öğrencileri olduğumuzu anlayacağını söylemiştir (Yuhanna 13:34-35). Zamanın sonunun ne zaman geleceği gibi konularda çekişmek ve isim takmak Mesih'in sevgisini göstermez.
İkinci olarak, eskatolojinin en önemli yönü gizli bir göğe alınma değil, İsa Mesih'in son günlerde dünyaya dönüşünün mutlak kesinliğidir (Elçilerin İşleri 1:11; Vahiy 19:11-16). Bu olayın zamanlaması, O'na ait olanların sonsuz yaşamın tadını çıkaracağı, olmayanların ise sonsuz mahkûmiyet yaşayacağı gerçeğini değiştirmez (Yuhanna 3:18). Günahtan kurtaran tek Kurtarıcı olarak Mesih'e olan iman, göğe alınma hakkındaki görüşlerimiz ne olursa olsun, kurtulmuş olanları kurtulmamış olanlardan ayıracaktır.
English
Gizli göğe alınma kavramı nedir?