Soru
Göğe alınma öncesi zamanın sonunun gelmesine ilişkin görüşte güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
Yanıt
Eskatoloji (gelecekteki şeyler doktrini) ile ilgili birçok görüş vardır. Ancak neredeyse tüm Hristiyanlar üç konuda hemfikirdir:
1) gelecekte bir Sıkıntı Dönemi olacaktır,
2) bu Sıkıntı Dönemi'nden sonra İsa krallığını kurmak için geri dönecektir
3) imanlılar ölümlü hallerinden ölümsüz bir hale çevrileceklerdir, başka bir deyişle, bir göğe alınma olacaktır (Yuhanna 14:1-3; 1 Korintliler 15:51-52; 1 Selanikliler 4:16-17).
Geriye kalan bir soru da, Sıkıntı Dönemi ve Mesih'in ikinci gelişiyle bağlantılı olarak göğe alınışın ne zaman gerçekleşeceğidir?
Zamanın sonunun zamanlamasına ilişkin üç temel teori, kıyameti Sıkıntı Dönemi'nden önceye yerleştiren pretribulationism; Sıkıntı Dönemi'nin ortasına ya da ortasına yakın bir zamana yerleştiren midtribulationism ve Sıkıntı Dönemi'nin sonuna yerleştiren posttribulationism'dir. Midtribülasyonizm ile yakından ilişkili olan "kıyamet öncesi" göğe alınma inancı bu makalenin konusudur.
Zamanın sonu öncesi göğe alınma teorisi, göğe alınmanın "büyük gazap gününden" önce gerçekleşeceğini söyler (Vahiy 6:17). Zamanın sonu öncesi görüşe göre, imanlılar Sıkıntı Dönemi'nin çoğunu yaşayacak, ancak Sıkıntı Dönemi'nin bitiminden hemen önce Tanrı'nın gazap zamanını yaşamayacaklardır (Matta 24:21). Kilise Şeytan'ın öfkesine ve insanların zulmüne katlanacak, ama Tanrı'nın gazabından kurtulacaktır. Tanrı dünyaya son yargısını vermeden önce, kilise cennete alınacaktır.
Zamanın sonu öncesi göğe alınma teorisi, borazan ve kase yargılarını (Vahiy 7-16) kilisenin muaf tutulduğu Tanrı'nın gazabı olarak görür (1. Selanikliler 5:9). Ancak ilk altı mühür yargısı (Vahiy 6) Tanrı'nın gazabı olarak değil, "Şeytan'ın gazabı" ya da "Mesih Karşıtı'nın gazabı" olarak görülür. Bunun nedeni altıncı mühür kırılana kadar Tanrı'nın gazabından doğrudan söz edilmemesidir (Vahiy 6:17). Zamanın sonu öncesi göğe alınma teorisine göre, kilise ilk altı mührü deneyimlemek için hazır bulunacaktır.
Vahiy 6 ile Matta 24'ü karşılaştıran zamanın sonu öncesi göğe alınma teorisyenleri, ilk mühür yargılarını İsa'nın Matta 24:4-7'deki son zamanlar tanımıyla özdeşleştirir. İsa daha sonra bu olaylardan "doğum sancılarının başlangıcı" olarak söz eder (ayet 8). 29. ve 30. ayetlerde, "İnsanoğlu'nun belirtisi" gökyüzünde belirir ve kıyamet öncesi göğe alınma teorisine göre, kilisenin göğe alınması bu zamanda gerçekleşir.
Zamanın sonu öncesi göğe alınma görüşünün bir zayıflığı, Matta 24:22, 31'de bahsedilen "seçilmişlerin" kilise çağındaki kutsallar olduğunu varsaymasıdır. Bu kutsallar yedi yıllık Sıkıntı Dönemi sırasında kurtarılan bireyler de olabilir; aslında İsa Mesih Karşıtı'nın zulmünden kaçanlara kaçışlarının "Şabat günü" olmaması için dua etmelerini söyler (ayet 20). Kilise Musa'nın Yasası altında olmadığı ve Şabat'ı tutmadığı için, İsa'nın sözleri kiliseye yönelik olamaz.
Zamanın sonu öncesi göğe alınma teorisinin bir başka kusuru da ilk mühür yargılarının Tanrı'nın gazabı olmadığı öğretisidir. Kutsal Yazılar mühürleri açanın Kuzu olduğunu gösterir (Vahiy 5:5; 6:1). Başka hiç kimse onları açmaya layık görülmemiştir (5:3-4). O halde bunlar insanların değil, Tanrı'nın yargılarıdır. İsa ilk mührü açtığında Sıkıntı Dönemi başlar ve o andan itibaren Tanrı'nın gazabı günahkâr dünyaya yönelir.
Zamanın sonu öncesi göğe alınma görüşünün son bir zayıflığı da diğer teoriler tarafından paylaşılmaktadır: Yani Kutsal Kitap gelecekteki olaylarla ilgili açık bir zaman çizelgesi vermemektedir. Kutsal Yazılar bir görüşü diğerine açıkça öğretmez ve bu nedenle son zamanlarla ilgili görüş çeşitliliğine ve ilgili peygamberliklerin nasıl uyumlaştırılması gerektiğine dair bazı farklılıklara sahibiz.
English
Göğe alınma öncesi zamanın sonunun gelmesine ilişkin görüşte güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?