Soru
Göğün ve yerin ortadan kalkacağı ne anlama gelir?
Yanıt
Kutsal Kitap bizi sürekli olarak bu dünyanın sonsuza dek sürmeyeceği konusunda uyarır. İsa Matta 24:35'te "Yer ve gök ortadan kalkacak" demiştir. İfadesi, son zaman önpeygamberlikleri ve İsa'nın sözlerinin ebedi doğası bağlamındaydı: "Benim sözlerim asla ortadan kalkmayacaktır." Bu, İsa'ya güvenmenin bu dünyadaki her şeye güvenmekten daha akıllıca olduğu anlamına gelir.
İsa Matta 5:18'de de göğün ve yerin ortadan kalkacağından söz eder. Vahiy 21:1'de Yuhanna, "önceki gökle yeryüzünün ortadan kalktığını" gördükten sonra, ebedi durumda yeni bir gök ve yeni bir yeryüzünden bahseder (çapraz başvuru Yeşaya 65:17 ve 2. Petrus 3:13). "Ortadan kalkmak" yok olmak ya da artık var olmamaktır. Bu, fiziksel gök ve yeryüzü -maddi dünya ve içerdiği her şey- anlamına gelir, ama bu yerlerde yaşayanların ruhları/canları anlamına gelmez. Kutsal Yazılar, insanların mevcut maddi evrenden daha uzun ömürlü olacaklarını, bazılarının ebedi bir mutluluk, bazılarının ise ebedi bir sefalet içinde olacaklarını ve mevcut evrenin yerini günahın bulaşmasını asla bilmeyecek olan bir başkasının alacağını açıkça belirtmektedir.
Bu dünyanın yıkımının yöntemi 2. Petrus 3:10-12'de açıklanmıştır: "Ama Rab'bin günü hırsız gibi gelecek. O gün gökler büyük bir gürültüyle ortadan kalkacak, maddesel öğeler yanarak yok olacak, yer ve yeryüzünde yapılmış olan her şey yanıp tükenecek. ... O gün gökler yanarak yok olacak, maddesel öğeler şiddetli ateşte eriyip gidecek." Nuh'un zamanında dünya suyla yok edildi, ama Tanrı bir daha küresel tufan göndermeyeceğine söz verdi (Yaratılış 9:11). Rab'bin Günü'nde evren ateşle yok edilecektir.
Peygamber Yeşaya da göklerin ve yerin yok olacağını önceden bildirmiştir. "Bütün gök cisimleri küçülecek, Gökler bir tomar gibi dürülecek; Gök cisimleri, asma yaprağı, İncir yaprağı gibi dökülecek" (Yeşaya 34:4). Rab halkına, gök ve yer yok olsa bile, kurtuluşunun güvende olduğu konusunda güvence verir: "Çünkü bu gökler duman gibi dağılacak, Giysi gibi eskiyecek yeryüzü; Üzerinde yaşayanlar sinek gibi ölecek. Ama benim kurtarışım sonsuz olacak, Ardı kesilmeyecek zaferimin" (Yeşaya 51:6).
Cennetin ve dünyanın geçip gideceğini bilmek bize yaşamda bir perspektif kazandırır. Bu dünya bizim evimiz değildir. "Ama biz Tanrı'nın vaadi uyarınca doğruluğun barınacağı yeni gökleri, yeni yeryüzünü bekliyoruz" (2. Petrus 3:13). İsa bize doğru önceliklere sahip olmamızı söyler: "Yeryüzünde kendinize hazineler biriktirmeyin. . . . Bunun yerine kendinize gökte hazineler biriktirin" (Matta 6:19-20). Petrus da bize bu dünyanın geçici olduğunu hatırlattıktan sonra şöyle der: "Bunun için, sevgili kardeşlerim, mademki bunları bekliyorsunuz, Tanrı'nın önünde lekesiz, kusursuz ve barış içinde olmaya gayret edin" (2. Petrus 3:14).
English
Göğün ve yerin ortadan kalkacağı ne anlama gelir?