Soru
"Şimdiden ama henüz değil" kavramı nedir?
Yanıt
"Şimdiden ama henüz değil" teolojik kavramı, inanlıların Tanrı'nın krallığında aktif olarak yer aldıklarını, ancak krallığın gelecekte bir zamana kadar tam ifadesine ulaşmayacağını savunur. Bizler "zaten" krallığın içindeyiz, ancak onu görkemiyle "henüz" görmüyoruz. "Şimdiden ama henüz değil" teolojisi krallık teolojisi ya da açılış eskatolojisi ile ilgilidir.
"Şimdiden ama henüz değil" paradigması Princeton teologu Gerhardus Vos tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. 1950'lerde Fuller Theological Seminary'de profesör olan George Eldon Ladd, Tanrı'nın krallığının iki anlamı olduğunu savunmuştur: 1) Tanrı'nın yetkisi ve yönetme hakkı ve 2) Tanrı'nın yetkisini kullandığı alan. O halde krallık Kutsal Yazılar'da hem şu anda girilen hem de gelecekte girilecek olan bir alan olarak tanımlanmaktadır. Ladd, Tanrı'nın krallığının hem şimdi hem de gelecekte olduğu sonucuna varmıştır.
"Şimdiden ama henüz değil" teolojisi, günümüz mucizeleri için teolojik bir çerçeve sağlayan Karizmatikler arasında popülerdir. "Şimdiden ama henüz değil" Vineyard Kilisesi tarafından resmen benimsenmiştir ve öğretilerinin çoğunun temelini oluşturur.
Tanrı'nın krallığının zaten yürürlükte olduğu bir anlam vardır. İbraniler 2:8-9 şöyle der: "Tanrı her şeyi insana bağımlı kılmakla insana bağımlı olmayan hiçbir şey bırakmadı. Ne var ki, her şeyin insana bağımlı kılındığını henüz görmüyoruz. Ama meleklerden biraz aşağı kılınmış olan İsa'yı, Tanrı'nın lütfuyla herkes için ölümü tatsın diye çektiği ölüm acısı sonucunda yücelik ve onur tacı giydirilmiş olarak görüyoruz." Bu pasajda bir "şimdi" (İsa'nın yücelikle taçlandırıldığını görüyoruz), bir de "henüz değil" (her şey Mesih'e tabi kılınmamıştır) vardır. İsa Kral'dır, ama O'nun krallığı henüz bu dünyaya ait değildir (bkz. Yuhanna 18:36).
Ayrıca, 1. Yuhanna 3:2'de şöyle okuruz: "Sevgili kardeşlerim, daha şimdiden Tanrı'nın çocuklarıyız, ama ne olacağımız henüz bize gösterilmedi. Ancak, Mesih göründüğü zaman O'na benzer olacağımızı biliyoruz. Çünkü O'nu olduğu gibi göreceğiz." Yine, bir "şimdi"miz (Tanrı'nın çocuklarıyız) ve bir de "henüz değil"imiz (gelecekteki durumumuz) var. Bizler Kral'ın çocuklarıyız, ancak bunun tam olarak ne anlama geldiğini görmek için beklemeliyiz.
Buna Romalılar 8:30 ayetinin "yüceltildiğimizi" ve Efesliler 2:6 ayetinin Mesih'le birlikte "göksel yerlerde" oturduğumuzu söylediği gerçeklerini de ekleyin, sanki bunlar tamamlanmış eylemlermiş gibi. Çoğu zaman kendimizi pek yüceltilmiş hissetmeyiz ve çevremiz de "göksel yerlere" pek benzemez. Bunun nedeni şimdiki ruhsal gerçekliğin gelecekteki fiziksel gerçeklikle henüz örtüşmemesidir. Bir gün ikisi senkronize olacak.
Dolayısıyla, "şimdiden ama henüz değil" yorum sistemi için Kutsal Kitap'a dayalı bir temel vardır. Sorun, bu paradigma refah müjdesini ve diğer sapkınlıkları haklı çıkarmak için kullanıldığında ortaya çıkar. Bu öğretilerin ardındaki fikir, Mesih'in krallığının tam olarak faaliyette olduğu ve duanın dünyamıza "girmesini" sağlayabileceğidir. Evanjelizmin "krallığı ilerleteceği" düşünülür. Ve insanlara asla hasta ya da yoksul olmamaları gerektiği, çünkü krallığın zenginliklerinin şu anda onlar için mevcut olduğu söylenir.
Ancak Kutsal Kitap hiçbir zaman "krallığı ilerletmekten" söz etmez. Krallık gelecektir (Luka 11:2). Krallığı kabul etmeliyiz (Markos 10:15). Ve krallık şu anda "bu dünyaya ait değildir" (Yuhanna 18:36). İsa'nın krallıkla ilgili benzetmeleri onu hamurun içindeki maya ve büyüyen bir ağaç gibi tasvir eder. Başka bir deyişle, krallık yavaş yavaş nihai bir tamamlanmaya doğru ilerlemektedir. Bu dünyada bize rahatlık sağlamak için ara sıra "araya girmiyor".
Kral'ın Kendisi birinci yüzyıldaki Yahudilere krallığı teklif etti, ama onlar bunu reddettiler (Matta 12:22-28). Bir gün İsa geri döndüğünde, krallığını yeryüzünde kuracak ve Yeşaya 51:3'teki peygamberliği yerine getirecektir:
"RAB Siyon'u ve bütün yıkıntılarını avutacak.
Siyon çölünü Aden'e, bozkırı RAB'bin bahçesine döndürecek.
Orada coşku, sevinç,
Şükran ve ezgi olacak."
O zamana kadar İsa kilisesini inşa ediyor (Matta 16:18) ve bizi adının yüceliği için kullanıyor.
English
"Şimdiden ama henüz değil" kavramı nedir?