settings icon
share icon
Soru

Vahiy kitabındaki iki tanık kimdir?

Yanıt


Vahiy 11:3-12'de, Sıkıntı Dönemi sırasında Tanrı'nın işini gerçekleştirmeye yardımcı olacak iki kişinin tanımı vardır: "İki tanığıma güç vereceğim; çul giysiler içinde bin iki yüz altmış gün peygamberlik edecekler" (ayet 3). Kutsal Kitap'ın hiçbir yerinde bu iki tanığın isimleri belirtilmemiştir, ancak insanlar yıllar boyunca bu konuda spekülasyonlar yapmışlardır.

Vahiy'deki iki tanık mesajlarına eşlik edecek mucizevi güçlere sahip olacak (Vahiy 11:6) ve hiç kimse onları işlerinde durduramayacaktır (ayet 5). Hizmetlerinin sonunda, söylemeleri gereken her şeyi söylediklerinde, canavar onları öldürecek ve kötü dünya, ölen peygamberlerin cesetlerinin sokaklarda yatmasına izin vererek sevinecektir (7-10. ayetler). Ancak üç buçuk gün sonra Tanrı'nın iki tanığı dirilecek ve düşmanlarının gözü önünde göğe yükseleceklerdir (11-12. ayetler).

Vahiy'deki iki tanığın kimliği hakkında üç temel teori vardır: (1) Musa ve İlyas, (2) Hanok ve İlyas ve (3) Tanrı'nın son zamanlarda Kendi tanıkları olarak çağırdığı bilinmeyen iki imanlı.

(1) Musa ve İlyas, Yuhanna'nın tanıkların gerçekleştireceğini söylediği belirli mucizeler nedeniyle iki tanık için olasılık olarak görülmektedir. Tanıklar suyu kana çevirme gücüne sahip olacaklardır (Vahiy 11:6), bu da Musa'nın ünlü bir mucizesini (Mısır'dan Çıkış 7) tekrarlamaktadır. Ve tanıklar düşmanlarını ateşle yok etme gücüne sahip olacaklardır (Vahiy 11:5), bu da İlyas'ın yaşamındaki bir olaya karşılık gelir (2. Krallar 1). Musa ve İlyas'ın her ikisinin de İsa'yla birlikte başkalaşım sırasında görünmesi de bu görüşü güçlendirmektedir (Matta 17:3-4). Ayrıca Yahudi geleneği, Malaki 4:5'teki İlyas'ın gelişi sözüne ve Tanrı'nın Musa gibi bir peygamber yetiştirme vaadine (Tesniye 18:15, 18) dayanarak Musa ve İlyas'ın geri dönmesini bekler ve bazı Yahudiler bunun Musa'nın geri dönmesini gerektirdiğine inanır.

(2) Hanok ve İlyas, dünyadan ayrılışlarını çevreleyen benzersiz koşullar nedeniyle iki tanık için olasılık olarak görülmektedir. Bildiğimiz kadarıyla Hanok ve İlyas, Tanrı'nın ölüm deneyimi yaşamadan doğrudan cennete götürdüğü tek iki kişidir (Yaratılış 5:23; 2. Krallar 2:11). Bu görüşü savunanlar, tüm insanların bir kez ölmek üzere atandığını söyleyen İbraniler 9:27'ye işaret ederler. Ne Hanok'un ne de İlyas'ın henüz ölümü tecrübe etmemiş olmaları, onları görevleri bittiğinde öldürülecek olan iki tanıklık görevine uygun kılıyor gibi görünmektedir. Ayrıca, hem Hanok hem de İlyas Tanrı'nın yargısını bildiren peygamberlerdi (1. Krallar 17:1; Yahuda 1:14-15).

(3) Vahiy 11'deki belirsizlik nedeniyle iki bilinmeyen iki tanık için olasılık olarak görülmektedir. Kutsal Yazılar iki tanığı isimleriyle tanımlamaz ve tanınmış bir kişi onların gelişiyle ilişkilendirilmez. Tanrı iki "sıradan" inanlıyı alıp Musa ve İlyas'ın yaptığı aynı işaretleri ve mucizeleri yapmalarını sağlayabilir. Vahiy 11'de iki tanık için "ünlü" bir kimlik varsaymamızı gerektiren hiçbir şey yoktur.

Zekeriya 4'te bize Vahiy'in iki tanığının bir prototipini veren ilginç bir bölüm vardır. Zekeriya bir görümde som altından bir kandillik görür. Üstünde bir kase yağ vardır ve her iki yanında birer zeytin ağacı durmaktadır (3-4. ayetler). Kandil, ağaçlardan kaseye akan zeytinyağıyla sürekli olarak beslenerek, insan bakımı olmadan ışığını vermektedir. Tanrı'nın Zekeriya'ya mesajı, Tanrı'nın işinin (tapınağın yeniden inşası) "kudretle ya da güçle değil, Ruhum'la" (ayet 6) gerçekleştirileceğiydi.

Zekeriya zeytin ağaçlarının ve yağ sağlayan dalların anlamını sorar ve onunla konuşan melek şöyle der: "Bunlar bütün dünyanın Rabbi'ne hizmet eden, zeytinyağıyla kutsanmış iki kişidir" (Zekeriya 4:14). Başka bir deyişle, Tanrı'nın işini sürdürme gücü, bu görev için ayrılmış iki kişi aracılığıyla akmaktadır. Zekeriya'nın bağlamında bu iki kişi Yeşu (şimdiki başkâhin) ve Zerubbabil'dir (şimdiki Yahuda valisi). Mesih kâhinlik ve krallık makamlarını birleştireceği için burada İsa Mesih'in bir habercisini de görebiliriz. Sonra Vahiy 11:4'e geliyoruz. İki tanığın tanımında Yuhanna şöyle der: "Bunlar yeryüzünün Rabbi önünde duran iki zeytin ağacıyla iki kandilliktir." Yuhanna Zekeriya 4'ten alıntı yapar. Vahiy'in iki tanığı, Yeşu ve Zerubbabil gibi, Tanrı'nın işini başarmak için Tanrı'nın gücünün kendilerinden akmasını sağlayacaktır.

Peki Vahiy'deki iki tanık kimdir? Kutsal Kitap bunu söylemez. Yukarıda sunulan her üç görüş de Hristiyanların sahip olabileceği geçerli ve makul yorumlardır. İki tanığın kimliği Hristiyanların dogmatik olması gereken bir konu değildir.

English



Türkçe anasayfaya dön

Vahiy kitabındaki iki tanık kimdir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries