Sefanya Kitabı
Yazar: Sefanya 1:1, Sefanya Kitabı'nın yazarının Sefanya Peygamber olduğunu bildirir. Sefanya ismi, "Tanrı tarafından savunulan" anlamına gelir.Yazılış Tarihi: Sefanya Kitabı, büyük bir olasılıkla İ.Ö. 735 ila İ.Ö. 725 yılları arasında yazılmıştır.
Yazılma Amacı: Sefanya'nın yargı ve teşvik mesajı üç büyük doktrin içerir: 1) Tanrı tüm uluslar üzerinde egemendir. 2) Yargı gününde kötüler cezalandırılacak ve doğruların doğruluğu kanıtlanacaktır. 3) Tanrı, tövbe edip Kendisine güvenenleri kutsar.
Anahtar Ayetler: Sefanya 1:18, "RAB'bin öfke gününde, altınları da gümüşleri de onları kurtaramayacak. RAB'bin kıskançlık ateşi bütün ülkeyi yakıp yok edecek. RAB ülkede yaşayanların hepsini korkunç bir sona uğratacak."
Sefanya 2:3, "Ey RAB'bin ilkelerini yerine getirenler, ülkedeki bütün alçakgönüllüler, RAB'be yönelin. Doğruluğu ve alçakgönüllülüğü amaç edinin. Belki RAB'bin öfke gününde kurtulabilirsiniz."
Sefanya 3:17, "Tanrın RAB, o güçlü Kurtarıcı seninle. Alabildiğine sevinecek senin için, sevgisiyle seni yenileyecek, ezgilerle coşacak."
Kısa Özet: Sefanya, Rab'bin Yahudiye'yi, çevresindeki ulusları, Yeruşalim'i, tüm ulusları ve tüm dünyayı yargılayacağını bildirir. Bunu, Rab'bin tüm ulusları, özellikle de Yahudiye'deki kurtulan sadık azınlığı kutsayacağı ilanı izler.
Sefanya, açık konuşma cesaretine sahipti çünkü Tanrı'nın Sözü'nü bildirdiğini biliyordu. Kitabı, "... böyle diyor Rab" sözleriyle başlar ve "Rab ... diyor" sözleriyle son bulur. Ne halkın taptığı birçok tanrının, ne de Asur ordusunun gücünün onları kurtaramayacağını biliyordu. RAB lütufkâr ve sevecendir, ama tüm uyarıları kulak ardı edildiğinde yargı beklenilmelidir. Kutsal Yazılar'da Tanrı'nın yargı gününden sık sık söz edilir. Peygamberler bu güne "Rab'bin Günü" adını veriyordu. Her biri, Yeruşalim'in düşüşü gibi, Rab'bin nihai Günü'nün gösterimleri olan çeşitli olaylardan Tanrı'nın gününün görünümü olarak söz ettiler.
Nelerin Habercisi Olduğu: 14-20 ayetlerde Siyon için verilen nihai bereketlerin büyük bir kısmı gerçekleşmemiştir, bu da bizi Mesih'le ilgili peygamberliklerin Mesih'in İkinci Gelişi'nin tamamlanmasını beklediği sonucuna varmaya yöneltir. Rab cezamızı sadece halkının günahları için ölmeye gelen Mesih aracılığıyla ortadan kaldırmıştır (Sefanya 3:15; Yuhanna 3:16). Ama İsrail henüz gerçek Kurtarıcısı'nı kabul etmemiştir. Bunun daha gerçekleşmesi gerekmektedir (Romalılar 11:25-27).
İsrail için esenlik ve güvenlik, Kralları'nın ortalarında olduğu bir zaman, Mesih dünyayı yargılayıp Kendisi için kurtarmaya geldiğinde gerçekleşecektir. İsa, dirildikten sonra göğe alındığı gibi, geri dönüp yeryüzünde yeni Yeruşalim'i kuracaktır (Vahiy 21). O zaman, Tanrı'nın İsrail'e verdiği tüm vaatler yerine gelecektir.
Pratik Uygulama: İsimler ve durumlarda birkaç değişiklikle İ.Ö. 7'ci yüzyıldan bu peygamber günümüz vaaz kürsülerinde durup kötülere aynı yargı ve sadıklara aynı umut mesajını verebilir. Sefanya bize Tanrı'nın halkının ahlaki ve dini günahlarından ötürü alındığını hatırlatır. Tanrı halkı bilerek isteyerek günah işlediklerinde cezadan kaçamayacaklardır. Ceza acı verici olsa da, amacı cezalandırmak yerine kurtarıcı olabilir. Kötülüğün cezalandırılmasının kaçınılmazlığı, kötülüğün gemlenemediği ve zaferli gözüktüğü bir zamanda teselli verir. Tanrı'ya itaatsizlik etme özgürlüğümüz var ama o itaatsizliğin sonuçlarından kaçma özgürlüğümüz yok. Tanrı'ya sadık olanların sayısı görece az olabilir ama Tanrı onları unutmaz.
English
Türkçe anasayfaya dön
Sefanya Kitabı